Propaganda-Dr. Mabuse (1984)

Propaganda-Dr. Mabuse (hoes)

Trevor Horn heeft als producer een belangrijk stempel op het geluid van de jaren 80 gedrukt. Van Frankie Goes To Hollywood tot Grace Jones en van Yes tot  ABC. Maar ook als producer van één van mijn favoriete jaren 80 albums: A Secret Wish van Propaganda. Hits Duel (Eye To Eye) en p: Machinery zorgen voor de eerste kennismaking. Als 11-jarige kan ik helaas niet alle singletjes die ik leuk vind aanschaffen. Laat staan alle albums maar lang leve de Now This Is Music verzamelreeks.

Dankzij de CD Show (Radio 3) ontdek ik ook de rest van het album. Niet alleen de reguliere tracks maar ook de nodige remixen waaronder de Polish remix van p: Machinery. Dr. Mabuse is één van de andere favorieten. De debuutsingle die in 1984 via Horn’s label ZZT wordt uitgebracht. Geen hit in ons land maar wel met een Nederlands tintje. De clip van Dr. Mabuse is namelijk van de hand van Anton Corbijn. Zijn eerste clip. Daarna zullen er nog velen volgen.

Veertig jaar na de release zorgt Dr. Mabuse voor een muzikaal uitstapje. En inspiratie. Record Store Day 2024. Die 1000 Augen Des Dr. Mabuse is één van de vele RSD releases. Een LP met verschillende uitvoeringen van het nummer. Een bezoek aan Plato Groningen, zo’n beetje mijn tweede huis, levert helaas niets op. Ook de muzikale lijntjes die ik hier en daar uitzet bieden weinig hoop. Gelukkig staat de LP in de kast en zorgt de deluxe editie van A Secret Wish ervoor dat er in ieder geval meerdere versies in de persoonlijke collectie terug zijn te vinden. Dat geldt ook voor The Heart Is Strange (2022) van xPropaganda oftewel het album van oud Propaganda-leden Claudia Brücken en Susanne Freytag. Van harte aanbevolen! En die speciale Record Store Day release? Die staat inmiddels op mijn muzikale ‘secret’ wish-list.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *