Powerplay – Rosie (1992)

Namens team Hidden Treasures wens ik je het allerbeste en meer voor 2022. Dat dit dan maar écht het jaar mag worden waar we al zo lang naar uitkijken, waarin zowel op micro- als macroniveau onze wensen op het gebied van gezondheid en werk uitkomen. En op het gebied van muziek en live, niet te vergeten. Zou het niet mooi zijn als een platform als Hidden Treasures overbodig zou worden, doordat al die nu nog verborgen juweeltjes ‘gewoon’ op de streamingdiensten aan de oppervlakte zouden komen? Een mens mag dromen, maar houd voorlopig je woensdag- en vrijdagavond rond 20.30 uur maar vrij voor een nieuwe bijdrage…. 😉

Vandaag dus de eerste van het nieuwe jaar. En laat ik eens dicht bij huis blijven, want er liep en loopt in ons eigen land heel wat talent rond. Enfin, er figureren niet voor niets regelmatig Nederlandse artiesten op deze pagina. Deze week ook weer. Een goed begin (van het jaar) is immers het halve werk.

Gitarist Jan van der Meij maakt van 1977 tot 1980 deel uit van de band Vitesse, maar voordat die met Rosalyn en Good Lookin’ hun twee eerste echt grote hits scoren, is hij daar al weg. Dan is hij inmiddels actief met zijn eigen rocktrio, Powerplay. De eerste bezetting bestaat naast Van der Meij uit bassist Peter van Straten (ex-Vitesse en Valley Of Dolls) en drummer Leon Klaasse (ex-Valley Of Dolls en Sweet d’Buster), maar een veranderende line-up is in de loop der jaren een van de weinige constanten in de band.

In 1981 wordt het trio door hun vrienden van Golden Earring gevraagd om drie maanden lang hun voorprogramma te verzorgen. Bij het opnemen van hun door Hans Vermeulen geproduceerde debuutalbum Avanti zijn ze dus lekker ingespeeld, en de plaat, die door The Beatles geïnspireerde rock bevat, wordt in 1982 dan ook goed ontvangen. De singles Love Can Break Your Heart, Make It Alone en Magic halen de Top 40. Hoe korter de titel, des te groter de hit 😉. Een Europese tour als voorprogramma van The Go-Go’s volgt, waarna de band een jaar later het minialbum Noises And Voices uitbrengt.

Als Klaasse en Van Straten de band daarop verlaten, breekt een ware stoelendans uit, waarbij de band regelmatig van bezetting wijzigt. Vele muzikanten komen en gaan, waaronder drummer René van Collem (ex-Doe Maar en Spargo). Met hem nemen ze hun tweede volwaardige album Walk On The Wire op en staan ze in 1988 weer in het voorprogramma van de Golden Earring, die op dat moment een Greatest Hits-tournee doen.

Een jaar later besluit Van der Meij zijn heil te zoeken in Canada, waar Powerplay een eigen headline-tour doet. De band bestaat op dat moment verder uit bassist Ivo Severijns (ex-Wow! en later Herman Brood’s Wild Romance en Kane) en drummer Edwin Delano. Bij terugkeer komt Golden Earring opnieuw op hun pad, maar nu in een andere vorm. Hun volgende album Hypnotized wordt geproduceerd door George Kooymans en John Sonneveld (Golden Earring, Valensia, De Dijk, Sjako!, Anouk e.v.a). Het is een heerlijke CD waarop akoestische en elektrische gitaren elkaar afwisselen en die met Rosie nog een radiohitje oplevert. Ondanks goede kritieken wordt het echter geen commercieel succes. Dit verhaal herhaalt zich twee jaar later bij hun album So Hard To Break A Bad Habit (waaraan ik zou willen toevoegen: what’s in a name?).

Daarna blijft het lang stil rond de band, totdat ze in 2002, live en unplugged, het ‘greatest hits’-album Welcome Home opnemen in de Wijchense New Road Studio’s. Als je goed luistert, hoor je me het trio nog toejuichen, want ik stond bij die opnamen in het publiek. Het duurt daarna 11 jaar voordat er weer een album uitkomt, en Radio Harlem blijkt de zwanenzang van Powerplay. Sinds 2014 maakt Jan van der Meij deel uit van The Analogues, een Nederlandse tributeband die de latere albums van The Beatles tot in de perfectie naspeelt. Uniek, niet alleen vanwege het gebruik van identieke instrumenten als de Fab Four zelf gebruikten, maar ook omdat The Beatles die albums zelf nooit live gespeeld hebben. Zij waren inmiddels een echte studiogroep geworden, die samen met producer George Martin dusdanig ingewikkelde arrangementen creëerden, dat zij dachten dat die nooit live gereproduceerd konden worden. Daarmee hadden ze duidelijk buiten The Analogues gerekend…

Tot slot nog even terug naar Powerplay. De van de CD Hypnotized getrokken single Rosie uit 1992 is de Hidden Treasure van vandaag. Zoals gezegd kreeg het nummer nog best wat airplay. O.a. doordat het werd gekozen tot Hollandse Nieuwe op Station 3 (het toenmalige horizontaal geprogrammeerde samenwerkingsverband van AVRO, KRO en NCRV op Radio 3), en ook Veronica liet zich niet onbetuigd. Toch kwam de single niet verder dan de Tipparade, en is het de meest recente track van de band in het Hitdossier. Op Spotify vind je wel de tien jaar later opgenomen live unplugged-versie, maar niet het origineel. Daarvoor wijken we uit naar YouTube, waar de Countdown-versie te vinden is. Niets meer of minder dan de (geplaybackte) singleversie waar het publiek onder gemixt is. Geniet ervan!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *