Phoney & The Hardcore-Pick Up (1979) / Sorrow 1 (1981)

Phoney & The Hardcore-Pick Up (hoes)

Grunneger Springtij!

Er zijn van die momenten waarop verschillende muzikale lijntjes samenkomen. Een triest bericht uit de Groningse muziekwereld. Een podcast met als gast muzikoale stadjer Bert Hadders. Een podcast over het leven van Harry ‘Cuby’ Muskee. De deelname van Alides Hidding aan Beste Zangers. De overeenkomst? Groningen. Stad! Muziekstad bij uitstek. Dat kan ik als import Drent, die inmiddels alweer 16 jaar in Groningen woont, beamen. Een muzikaal rondje Stad staat regelmatig op het programma. Een rondje platenzaken, boekhandels en 2de hands winkels. En natuurlijk de muzikale uitstapjes die helaas sinds vorig jaar maart op een laag pitje staan. Op naar betere tijden. Op naar De Oosterpoort, Vera, Stadsschouwburg, Simplon etc. etc. Grunn biedt een breed en ruim aanbod op het gebied van livemuziek. En niet te vergeten Groningen kent tot het coronatijdperk zich aandient geen sluitingstijden. Essentieel aspect van het uitgaansleven en de muziekscene. The City That Never Sleeps?! Diezelfde sluitingstijd vormt ook de basis voor een belangrijk tijdperk in de Groninger muziekgeschiedenis: Het Groninger Springtij. New wave of neue welle maar dan op zien Grunnens.

Dat heeft allemaal te maken met het gemeentelijk beleid in de jaren zeventig. Wil de Groninger horeca een later sluitingstijd hanteren dan is er een belangrijke voorwaarde: live muziek. Geen muziek in de ‘tent’ dan geldt de gebruikelijke sluitingstijd. Het gevolg is dat veel horecagelegenheden live muziek gaan programmeren. Dat biedt mogelijkheden voor plaatselijke bands. Veel optreden, ervaring opdoen en als artiest of band groeien. Puur meters maken. Meest bekend is ongetwijfeld Herman Brood. Brood heeft er dan al een succesvol bestaan als muzikant op zitten als toetsenist van Cuby + The Blizzards. Daar komt vanwege het drugsgebruik vroegtijdig een eind aan. Na een Cuby reünie concert in 1974 heeft Brood de smaak weer te pakken. Met The Flash & Dance Band neemt Brood het album Showbizz Blues op. Er volgt nog een korte periode bij Vitesse maar zijn solo-carrière komt pas echt van de grond als hij Koos Van Dijk leert kennen. Vanaf dat moment Brood’s regelneef. Niet veel later wordt Herman Brood & His Wild Romance opgericht. De zanger/toetsenist wordt omringd door muzikanten uit Groningen. In de zomer van 1976 vindt tijdens Sterren In Het Bos het eerste optreden plaats. Sterren in het Bos wordt tussen 1974 en 1983 georganiseerd. In deze periode worden tijdens de zomermaanden in het Sterrebos verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van muziek, theater en kunst. Het is de aftrap van een lange reeks optredens in Groningen. In 1977 verschijnt debuutalbum Street gevolgd door Shpritsz. Een Nederpopklassieker. Brood groeit uit tot Nederlands rock and roll junkie en vertrekt vanuit Groningen naar Amsterdam. Naast Herman Brood & His Wild Romance zijn er tal van andere bands actief. Jan Rot begint in Groningen zijn muzikale carrière als zanger en frontman van de Streetbeats. Hanneke Kappen, die we later leren kennen als radio-en tv presentatrice, vormt onder andere met Erwin Java de groep White Honey. Berth Tamaëla (Fox The Fox) en de eerdergenoemde Alidus Hidding (Time Bandits) maken deel uit van funkband Boozy. Kortom er ontstaat een levendige muziekscene. Muzikanten komen elkaar veelvuldig tegen. Er wordt volop samengewerkt en als een groep stopt duiken verschillende bandleden in andere bands op.

Er zijn twee muzikanten die ik eruit wil pikken. Hugo Sinzheimer (echte naam Hugo Postma) en Erik Strack Van Schijndel. Sinzheimer studeert tussen 1971 en 1977 aan Kunstacademie Minerva. Naast zijn studie speelt hij in verschillende bands waaronder Snake en Little Beaver. In beide groepen speelt hij samen met Van Schijndel. Litte Beaver is geen lang leven beschoren. Dat heeft vooral te maken met de ambitie van de bandleden. De groep splitst zich op. Hugo Sinzheimer richt The Meteors op en vertrekt naar Amsterdam. Van Schijndel gaat van start met Phoney & The Hardcore. Deze band is onlosmakelijk verbonden met het Groninger Springtij. Het ene naar het andere optreden volgt. Zo staat Phoney o.a. in het voorprogramma van The Boomtown Rats. In 1979 verschijnt debuutalbum Phoney Hits. Van dit album wordt Pick Up als single uitgebracht. In de tussentijd blijven beide heren samenwerken. Zo leveren ze een aantal nummers aan voor de eerste twee albums van Herman Brood. Strack doet daar in 1979 nog een schepje bovenop. Het door hem geschreven I Love You Like I Love Myself wordt een hit. Een echte Brood klassieker. Dat zorgt ook voor meer aandacht voor zijn eigen band. De optredens blijven niet alleen beperkt tot de regio Groningen. Nederlandse muziektijdschriften als Hitkrant en Muziek Express roepen de frontman zelfs uit tot één van de meest belovende artiesten van Nederland. Dat smaakt naar meer. In 1980 vertrekt de zanger naar Amerika om daar met de bekende producer Tim O’Brien en een aantal studiomuzikanten een nieuw album op te nemen. In een interview met het Nieuwsblad van het Noorden zegt hij daar zelf het volgende over:

“Ik heb die band kapot gemaakt door alleen naar Amerika te gaan. Die producer is op zich wel goed en de songs zijn over het algemeen goed, maar zijn smaak en mijn smaak verschillen nogal. Het is een compromis-achtige plaat geworden en dat is nooit goed. Het was mijn fout om alleen naar Amerika te gaan, maar ja, ik vond het te gek om naar Amerika te gaan.”

Het gevolg? Het tweede album Phoney For Real plaat flopt, bandleden stappen op en de samenwerking met platenlabel Ariola krijgt geen vervolg. In de zomer van 1981 volgt een kleine opleving. Het in eigen beheer opgenomen Sorrow behaalt de tipparade. Dit kleine succes kan het (spring)tij echter niet keren. Niet veel later gaat de band uit elkaar. En dan wordt het stil. Tot 2016.

In 2016 vindt de eerste editie van Sterren In Martiniplaza plaats. Een festival waar populaire bands uit het Groninger springtij tijdperk nog een keer acte de précense geven. Helaas zonder Phoney & The Hardcore. Het Dagblad van het Noorden meldt begin 2016 dat frontman Erick Strack Van Schijndel een half jaar eerder in Engeland is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Reden? Betrokkenheid bij de georganiseerde drugshandel. Na een aantal jaren gevangenschap duikt de muzikant in augustus van dit jaar nog op tijdens een vertoning van de documentaire Knockin’ On Hermans Door. In deze docu zijn opnames te zien die de film Cha Cha niet hebben gehaald. De film, met Brood en Nina Hagen in de hoofdrol, is in 1979 in de bioscopen te zien is. Op de bijbehorende soundtrack is ondere andere Phoney’s Pick up terug te vinden. De docu bevat ook archiefopnamen van Groninger bands als White Honey en Streetbeats. Later blijkt dat de voormalig Phoney frontman dan al enige tijd ziek is. Eind september 2021 overlijdt Erick Strack Van Schijndel.

En hoe zit het met die muzikale lijntjes die samenkomen? De linkjes met Alides Hidding, Herman Brood en Phoney & The Hardcore zijn inmiddels duidelijk. En hoe zit het met Harry ‘Cuby’ Muskee. Gitarist Erwin Java komt uitgebreid aan het woord in de RTV Drenthe postcast Harry. Een podcast over Harry Muskee.

Java is niet alleen actief in White Honey en Wild Romance. De gitarist speelt ruim 25 jaar in de band van Muskee. Muzikale broeders! En Bert Hadders? Die is verantwoordelijk voor het laatste zetje om dit verhaal te schrijven. Bert is te gast in de podcast Praot Drents Met Mij. Geboren en getogen in de Drentse Veenkoloniën.


Als tiener ziet hij daar in de plaatselijke kroeg De Kienstobbe tal van bands optreden. Dat smaakt naar meer. Tijdens de middelbare schooltijd in Emmen is het eerste bandje een feit. En daarna? Groningen trekt. Daar gebeurt het allemaal. Optie? Studeren in Stad! Een studie als reden maar met belangrijkste drijfveer het muzikale klimaat in Groningen. Een levendig live-circuit en genoeg muzikanten waar je mee samen kunt spelen. Het Groninger springtij heeft het pad geëffend. In de podcast refereert Bert aan dit tijdperk en noemt specifiek Herman Brood en Phoney & The Hardcore. Toen wist Bert het al. Er gaat niets boven Groningen!

Meer weten over het Groninger Springtij en/of de Groningse popcultuur in het algemeen. Check Poparchief Groningen.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *