Philip Bailey & Little Richard – Twins (1989)

Little Richard, de pionier van de rock ‘n’ roll, mag dan wel overleden zijn, hij blijft muzikanten inspireren. De twee maanden geleden verschenen single Richard (Says Yes) van de Deense band Palace Winter ging bijvoorbeeld over hem (daarover kun je, als je wilt, hier meer lezen). Mooi, als je op zo’n onschuldige manier over je graf heen kunt reageren.

Maar je kunt vanzelfsprekend het meeste uitrichten op het moment dat je nog leeft. En dat heeft Little Richard ook volop gedaan. Hij scoorde zijn grootste hits tussen halverwege de jaren ‘50 (Tutti Frutti) en halverwege de jaren ‘80 (toen hij werd ‘bijgezet’ in de Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame). Vaak betekent zo’n oeuvreprijs het einde van je carrière en hittechnisch gold dat ook voor Little Richard. Toch verdween hij niet helemaal van het podium.

Al in 1988 nam hij met Philip Bailey (van Earth Wind & Fire) het duet Twins op voor de gelijknamige film, waarin Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito de meest onaannemelijke tweeling ooit speelden. Daarover gesproken: ook die samenwerking tussen Bailey en Richard had ik niet zien aankomen, maar dat soort onwaarschijnlijke, onverwachte collaboraties zijn vaak de leukste. Ik hoef maar even aan mijn mouw te schudden, of Cliff Richard & The Young Ones (Living Doll), The Art Of Noise & Tom Jones (Kiss), Debbie Harry & Iggy Pop (Well, Did You Evah!), Nick Cave & Kylie Minogue (Where The Wild Roses Grow), Thelonious Monster & Tom Waits (Adios Lounge), Propellerheads & Shirley Bassey (History Repeating) en Eminem & Dido (Stan) rollen eruit. Als ik nog even verder nadenk, komen er nog wel tien in me op.

Twins is een lekker uptempo nummer met die typische eindjaren ‘80-sound: vette drums, blazers uit een doosje, veel Fairlight-synthesizers, een door de firma Moog gefaciliteerd basloopje en uiteraard een korte, radiovriendelijke gitaarsolo. Als je alleen naar het instrumentale deel van het nummer luistert, zou je zweren dat het een track van Huey Lewis & The News was. Maar uiteraard doe je daarmee de hoofdrolspelers op deze single, Philip Bailey en Little Richard tekort.

Dit nummer werd begin 1989 alleen in Nederland een hit (zelfs Bailey’s op-een-na-grootste hit, na Easy Lover) en een klein hitje in België. Elders kon men blijkbaar prima zonder. Toch vind ik het een gemis dat dit nummer niet op de streamingdiensten te vinden is. Ik vind sowieso dat alles wat ooit is uitgebracht, ook B-kantjes en andere bonustracks, legaal online te vinden zou moeten zijn. Het mooie van een online muziekwinkel is immers dat de virtuele schapruimte onbeperkt is. Aan de andere kant is juist het ontbreken van die pareltjes het bestaansrecht van Hidden Treasures. En wij halen ze maar wat graag voor je tussen de mottenballen vandaan. Graag gedaan! 😉

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *