Peter Godwin-Images Of Heaven (1982)

Peter Godwin-Images Of Heaven (hoes)

Kink Classics #1

Een maand geleden heb ik Wild Places van Duncan Browne uit de muzikale schatkist tevoorschijn getoverd. De zanger is voordat hij een hit scoort met deze klassieker actief in de band Metro. Browne richt deze band in 1976 op. Dat doet hij samen met Peter Godwin. Een jaar later verschijnt het debuutalbum Metro. Criminal World is de eerste single. Deze wordt door de BBC geweigerd vanwege de expliciete tekst. Zes jaar later neemt David Bowie het nummer op voor zijn succesvolle album Let’s Dance. Een groot commercieel succes. Tijdens de BBC-ban gaat de band een tijdje door het leven als Public Zone en brengt de single Naive uit. Drummer is Stewart Copeland. Het aanbod om definitief toe te treden tot de band slaat Copeland af. Hij besluit om The Police trouw te blijven. Een goede keus want een jaar later breekt deze band door met het album Outlandos d’Amour en de single Roxanne. De rest is muziekgeschiedenis.

Duncan Browne vertrekt na het debuut. Godwin gaat verder en brengt met Metro nog twee albums uit: New Love (1979) en Future Imperfect (1980). Er volgt nog een aantal singles maar succes blijft uit. Na vier jaar stopt de band en gaat Godwin solo. Dit resulteert in 1982 in de EP Dance Emotions. Op deze EP staat een aantal mixen van onder andere Images Of Heaven en Emotional Disguise. De singles-versies behalen in Nederland de Tipparade. Images Of Heaven groeit uit tot een new wave cult hit. Dit is wellicht ook mede te danken aan de Razormaid remix. De naam Razormaid zul je regelmatig tegenkomen als je op zoek gaat naar 12″ versies of remixen uit het new-wave tijdperk. Tijdens de hoogtijdagen van de disco, 2de helft jaren 70 tot begin jaren 80, zijn er meerdere labels actief die gespecialiseerd zijn in het releasen van speciale remixversies. Gericht op de clubdj’s. In de jaren 80 wordt Razormaid opgericht. Een label uit Los Angeles. Een label met een eigen stijl en geluid. Niet gericht op de disco. Integendeel. In Amerika is op dat moment in de clubs de uit Europa afkomstige elektronische muziek populair. Razormaid omarmt dit genre en brengt tal van mixen uit. Van New Order tot Gary Numan en van Depeche Mode tot … inderdaad Peter Godwin. In een artikel van The Vinyl Factory, gepubliceerd in 2015, wordt uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van dit roemruchte label. Het verhaal wordt afgesloten met een overzicht van tien van de beste Razormaid remixes. In dit rijtje staat ook Images Of Heaven.

“A case of when a perfect song doesn’t need much more than extending and re-editing rather than over-embellishment. Not all Razormaid remixes are about studio mastery techniques. Here the song is all there, but an extended intro and break are simply enough. This song captures the archetypal sound of Razormaid to perfection.”

Dat het nummer nog steeds geliefd is bij de synthpop-liefhebbers blijkt wel uit een onlangs gehouden poll van The 1980s Synth World Cup. De forgotten 80-84 poll begint met een lijst van 750 nummers. Images Of Heaven eindigt na een aantal rondes op een keurige derde plaats. Boven de Simple Minds. Peter Godwin moet alleen Talk Talk en Heaven 17 voor laten gaan. Niet de minsten!

Nog even terug naar de jaren 80. Na 2 noteringen in de Tipparade komt in 1983 Godwin’s debuutalbum Correspondence uit. Commercieel succes blijft uit en de muzikant verdwijnt daarna uit de muzikale schijnwerpers. In 1998 verschijnt Images Of Heaven: The Best Of Peter Godwin. Een verzamelaar met ook een aantal nieuwe songs. Laatste, bekende, wapenfeit is de single You die in het voorjaar van 2020 verschijnt.

De eerste bewuste kennismaking met de muziek van Godwin heb ik te danken aan Kink FM. Het Avondland met radioheld Arjen Grolleman maakt jarenlang deel uit van het persoonlijke avondritueel. Op zaterdagochtend is het de beurt aan de Alternative 80’s/Outlaw Classics. Dankzij Kink heb ik veel muziek uit het tijdperk van de synthpop, neue welle en aanverwante klanken leren kennen. Inmiddels heb ik ook al weer een jaar of 20 twintig contact met Karel Oosterhuis. Aan het begin van de 00’s neemt hij op Kink de zaterdag- en zondagochtend voor zijn rekening. Er ligt hier nog ergens in mijn muziekhok een lijst van tig a4-tjes met een overzicht van fijne alternatieve 80’s en outlaw classic plaatjes. Gekregen van Karel. Daar zullen ook nog wel de nodige hidden treasures tussen staan. Binnenkort maar even op zoek in de muzikale papierwinkel. Wie weet wat er nog boven komt drijven. Anno 2021 is het cirkeltje weer rond. Karel is sinds kort elke vrijdagmiddag om 5 uur te horen op Kink DNA Classics met zijn programma DNA Friday feel. Is Peter Godwin nog Kink-waardig? Levert zijn muziek het ‘vrijdagmiddag-het-is-weer-bijna-weekend’-gevoel op? In ieder geval Hidden Treasures proof!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *