Peru-Africa (1988)

Peru-Africa (hoes)

Decemberbonus

Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje. De kerstman en Rudolph zijn in aantocht. Ik doe dit keer echter een beroep op de kerstezel. Er moet toch iemand dit jaar de ezel zijn. Ik neem deze ‘glansrol’ met alle plezier voor mijn rekening. Of wordt het een gevalletje de rekening gepresenteerd krijgen? Want een ezel stoot zich in het algemeen toch geen twee keer, of vaker, aan dezelfde steen? Nou deze muzikale ezel wel. Hoe vaak heb ik het al niet gezegd? Het uitgangspunt van Hidden Treasures  is non Spotify hits only. Het fundament van dit muzikale initiatief.  In de driekwart jaar dat we actief zijn is het een paar keer gebeurd dat een gekozen hidden treasure toch op Spotify blijkt te staan. Verhaal klaar en dan toch de neiging om even de Zweedse streamgigant te checken. En dan? Verrek toch op Spotify! In het kader van de muzikale kerstbonus deze week een Spotify hidden treasure. Kortom in dit geval wel terug te vinden op Spotify. Dat allemaal in goed overleg met mede schatbewaarder Werner. Werner is mij goed gesint in dit geval. Kortom hoogste tijd om dit verhaal van de ondergang (lees digitale prullenbak) te redden. Vandaag een typisch geval van toeval bestaat niet. Ik heb een pauzemuziekje van de reservebank geplukt. Een instrumentaal nummer dat ik in geval van muzikale noot in kan zetten als het niet lukt om het wekelijkse verhaal op tijd af te krijgen. Handig om een instrumentaal nummer te voorzien van een korte toelichting i.p.v. een uitgebreid verhaal. Tenminste als het nummer niet op Spotify staat. Maar niets is zoals het lijkt. Soms pakken muzikale zaken toch anders uit.

Terug naar de jaren 80. Het tijdperk dat er nog weleens een instrumentaal nummer de eerste plaats van de Top 40 weet te bereiken. Axel F van Harold Faltermeyer of Crockett’s Theme van Jan Hammer. En wat te denken van Nova? In 1982 scoort dit Nederlandse synthesizertrio een nummer 1 hit met Aurora. Opvolger Sol/Ariana (The Traveler), veel te horen op de piratenstations, behaalt daarna nog een respectabele 20ste plaat. Daarna wordt het stil rond de groep. Maar schijn bedriegt. In 1988 komt Africa van Peru uit. Destijds krijg ik mee dat een aantal leden van Nova hier te maken heeft. Wat ik pas sinds kort weet is dat Peru eerder is opgericht en dat Nova meer een commercieel uitstapje is. Peru wordt eind jaren 70 opgericht door Peter Kommers en Ruud van Es. Inderdaad PEter en RUud. Al gauw komt Rob Papen de gelederen versterken. Peru brengt in de periode 1981-1983 drie albums uit: Macchu Picchu, Constellations en Continents. De groep brengt een mix van ambient en synthpop. Op het debuutalbum staat het nummer Sons Of Dawn, een 8 minuten durend nummer. Wim van Putten draait dit nummer op de radio, Willem van Kooten hoort dit en neemt contact op met de band. Dit resulteert in de release van Aurora oftewel het muzikale thema van Sons Of Dawn.

Na het commerciële succes van Nova richten de leden zich weer volop op Peru. Een jaar na Aurora verschijnt het album Continents. Daarop staat onder andere een ruim 10 minuten durende versie van Africa. 3 jaar later wordt de 12’ versie van Africa uitgebracht. Een jaar later volgt de single die vervolgens in 1988 de tipparade weet te bereiken. In Nederland geen Top 40 notering dus. In Oostenrijk wordt het echter een grote hit en bereikt Africa maar liefst de 2de plaats van de hitlijst. Na dit buitenlandse succes verschijnt nog een aantal albums waarbij de focus o.a. wordt verlegd naar downtempo, een genre op zich, en trance. In 1999 verschijnt een Best Of album. 16 jaar later duikt Peru weer de studio in met het album The Return (2018) als resultaat. In de tussentijd zijn de heren niet stil blijven zitten. Zo is Rob Papen een gewaardeerd sounddesigner. Hij ontwikkelt synthesizer plug-ins en geeft masterclasses op het gebied van sound design. Een muzikale wereld op zich. Zijn website beidt een inkijkje in de wondere wereld van de elektronische muziek. Voor echte liefhebbers is de podcast The Hard Dance Producer Network Podcast een aanrader.

Tot slot. Hoe zit het dan met dit muzikaal toeval? Een dag nadat ik Africa van Peru als pauzemuziekje kies krijg ik van muziekvriend René een appje:

“Volgende week bij de Kruidvat in de reeks Top 40 Hitdossier de Instrumental Hits in de aanbieding.”

Een leuke aanvulling voor de persoonlijke verzameling. Een dag later kijk ik nog eens goed naar de tracklist en zie daar Africa van Peru staan. Waarom heb ik dat niet de dag ervoor gezien? Vervolgens duik ik in de geschiedenis van Peru en Nova en ontstaat bovenstaand verhaal. Alleen stel ik mijzelf aan het eind van dit verhaal nog een keer dezelfde vraag. Waarom héb ik dat niet eerder gezien? Africa staat op Spotify!? Over het hoofd gezien toen ik onlangs mijn lijst met non Spotify-hits ging updaten? Onlangs toegevoegd? Tijd voor een muzikale sabbatical? In ieder geval zonde om het verhaal achter deze plaat in de digitale prullenbak te gooien. Kort samengevat. Deze Nederlandse synthesizer-pioneers verdienen meer dan een plekje op de reservebank.

p.s. Nummers van het album Continents van Peru zijn ook te horen in Bassie en Adriaan en Het Geheim Van De Schatkaart. Allememaggies!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *