Perkin – Errorist (2003)

Michiel Flamman is een singer-songwriter uit Utrecht. Hij is al op jonge leeftijd in diverse bandjes actief en is daar ook al vrij snel succesvol mee. Met het trippop-achtige album Stardumb, dat hij samen met producer Martijn Groeneveld opneemt, wint hij in 1998 de publieksprijs in de finale van de lokale popcompetitie Het Geheim van Utrecht. Flamman zet zijn muzikale loopbaan daarna voort als J Perkin, een naam waarmee hij diverse andere Perkins eert, waaronder acteur Anthony Perkins, Charlotte Perkins (een voorvechtster van vrouwenrechten aan het begin van de 19e eeuw) en zanger/gitarist Carl Perkins.

Een akoestisch optreden op het Lowlands-festival van 1999 brengt zijn carrière in een stroomversnelling. Het resulteert in een uitnodiging van de VPRO om op Radio 3 te spelen, en niet lang daarna mag hij een 2 Meter Sessie opnemen. Intussen heeft J Perkin de liveband Perkin samengesteld, bestaande uit gitarist Rogier Wagenaar (Judith), toetsenist Simon Gitsels (Birgit), gitarist Denys Purwin, bassist Berry Janssen en drummer Jasper Moes (Beatbusters). De band treedt regelmatig op en doet onder meer voorprogramma’s voor Ocean Colour Scene en de Crash Test Dummies.

Naast zijn eigen muzikale project is J Perkin ook als A&R-manager werkzaam bij platenmaatschappij Tender. Daar komt ook het debuutalbum Exhibit van Perkin uit. Dit is een dubbel-CD, met de schijfjes ‘Exhibit A’ en ‘Exhibit B’. De ene bevat akoestische nummers en de andere tracks die in een volledige bandbezetting zijn opgenomen. Wat direct opvalt aan het door de pers bejubelde debuut zijn de persoonlijke teksten, waarin J Perkin o.a. zingt over zijn biseksualiteit. Muzikaal gezien combineert hij (akoestische) pop/rock met trippop-elementen en samples. Er volgen nog meer radio-optredens, en in 2000 staat hij voor het tweede achtereenvolgende jaar op Lowlands.

Zijn grootste succes boekt J Perkin echter niet als artiest, maar als songwriter. Het door hem voor zangeres Birgit geschreven nummer I Know wordt begin 2001 een grote hit in Nederland. Het jaar daarna scoort hij als helft van het gelegenheidsduo Double D (met Cyrille van Hoof, een kortstondige bewoonster van het eerste Big Brotherhuis) een hit in Zuid-Korea met het nummer Our Dream. Dat succes kwam even onverwacht als het onderwerp van de single: het succes dat het Zuid-Koreaanse voetbalteam onder leiding van de Nederlandse coach Guus Hiddink behaalde op het WK Voetbal.

Datzelfde jaar laat J Perkin zich ook inspireren door George Bush. Hij schrijft het nummer Errorist, dat begin 2003, als een oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak dreigt, in eigen beheer op single wordt uitgebracht. Het nummer verschijnt als bonustrack op editie 12 van Oorgasm, een gratis CD bij muziekblad Oor. Tot Spotify heeft de track het 20 jaar na dato nog niet geschopt, en zelfs op YouTube ontbrak er tot nu toe elk spoor van. Maar… Hidden Treasures to the rescue. Vanaf nu kun je er hier van genieten (daaronder gaat het verhaal verder):

Niet lang daarna houdt Perkin echter als band op te bestaan. Flamman begint samen met toetsenist Simon Gitsels (en opnieuw begeleid door producer Martijn Groeneveld) een nieuwe band: Solo. Dat project brengt het eerste mainstreamsucces. De singles Mind en Come Back To Me zijn niet alleen te horen op 3FM en Kink FM, maar worden zelfs tot Radio 2 Paradeplaat verkozen. Flamman staat met Solo in augustus 2006 opnieuw tweemaal op Lowlands, zowel op de vrijdag als de zaterdag, maar een echt grootschalige doorbraak blijft uit.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *