Patty & Shift – Wonderful (1989)

Ik ben nooit een groot televisiekijker geweest. Mijn favoriete media waren – en zijn – de pen/computer en de radio. Al op de lagere school kon ik mij verliezen in het bedenken van verhalen en het schrijven van opstellen, en verdiepte ik me graag in onderwerpen om er werkstukken over te maken. Ik scoorde spelenderwijs en met een grote glimlach goede cijfers, die vaak gepaard gingen van aansporingen door docenten om in deze richting door te gaan. Dat heb ik ter harte genomen en daar hebben jullie op deze plek nu nog wekelijks last van 😉. En niet alleen hier, want op mijn Carte Blanche Music-blog prijs ik ook dagelijks nieuwe muziek aan. Sterker nog, ik heb van het schrijven van korte en langere teksten mijn werk gemaakt, dus ik krijg nog voor mijn liefhebberij betaald ook. Kan niet beter! Daarnaast heb ik ook nog 30 jaar lang radioprogramma’s gemaakt, dus je kunt wel zeggen dat ik een groot deel van mijn leven al hobbyend ben doorgekomen.

Je begrijpt dat voor het kijken naar de televisie nooit veel tijd overschoot. Ik maakte er ook geen tijd voor, want life is all bout priorities. Behalve natuurlijk, als een tv-programma over een van mijn hobby’s ging. Beginjaren ’80, in mijn laatste lagereschooljaren, was er bijvoorbeeld opeens de kinder-tv-serie ‘De Grote Klok’, die ging over een drukkerij. Het staat me bij dat daar ook een fysiek blaadje bij werd uitgegeven, waarop ik uiteraard geabonneerd was. Mijn verzameldrift ten spijt, heb ik die volgens mij echter niet bewaard. Ik zou in elk geval niet weten waar. In 1983 en 1984, mijn eerste jaren op de middelbare school, was de opvolger van ‘De Grote Klok’ op tv: de jeugdserie ‘Kanaal 13’, over het gelijknamige radiostation. Ik geloof niet dat het heel populair was onder mijn klasgenootjes, maar ik was erdoor aan de televisie gekluisterd. Het zou me niet verbazen als in die tijd het definitieve zaadje bij me geplant werd om ooit, als ik groot was, óók iets bij de radio te gaan doen. Blijkbaar achtte ik mijzelf in 1987 groot genoeg om die stap te zetten. The rest is history… Letterlijk, want mijn radiotijdperk ligt inmiddels alweer jaren achter me.

Een aantal jaren na de start van mijn radiohobby ging ik nog een keer vreemd met de televisie. Voor de serie ‘Spijkerhoek’ wilde ik wel een uitzondering maken, hoewel ik geloof ik na de eerste serie van de in totaal vijf ben afgehaakt. Het was de eerste poging tot een Nederlandse soap, en een behoorlijk geslaagde poging ook. Ik was in elk geval niet de enige die keek, want met zo’n 2 miljoen kijkers per week was het een flink kijkcijferkanon. Het waren de hoogtijdagen van Veronica en ‘Spijkerhoek’ was jong… snel… en wild. Het was ook de eerste Nederlandse serie waarin drugs, seks en alcoholverslavingen te zien waren.

Een van de verhaallijnen waren de ups en downs die Patty Starrenburg (gespeeld door Mary-Lou van Stenis) beleefde met haar bandje Shift. Die band bestond trouwens al vóór de serie. Shift werd in 1986 in Hilversum opgericht door ene John Ewbank (tekstschrijver) en zangeres Sophia Wezer. Hun single When I Dream werd in 1989 geen succes, maar datzelfde jaar ging de band dus figureren in ‘Spijkerhoek’. In de serie kwam When I Dream ook voor, maar dan gezongen door Mary-Lou van Stenis. Die versie is nooit officieel uitgebracht. Dat is anders voor het nummer Wonderful, dat als Patty & Shift op single uitkwam. Die schopte het tot #2 in de Top 40, waarin hij 10 weken verbleef. Het leverde ze een optreden op in Countdown, wat ook in de serie verwerkt werd. Je kunt het hier bekijken (de tekst gaat eronder verder):

Wonderful is namelijk, ondanks dat grote succes, niet op Spotify te vinden, en kwalificeert zich daarmee dus als Hidden Treasure.

In 1990 nam Shift deel aan het Nationaal Songfestival, waar hun door Ewbank gezongen nummer Helemaal als derde eindigde. Een jaar later was het Ctrl-Alt-Delete voor Shift en ging de band uit elkaar. Met Ewbank is het niet helemaal verkeerd afgelopen. Die was in 1990 begonnen met componeren en tekstschrijven voor Marco Borsato, wat hen samen vele platina platen opleverde, evenals tien Edisons en een Gouden Harp. Ook was hij tussen 1992 en 1994 toetsenist en achtergrondzanger in de band van Robby Valentine. Inmiddels hebben 20 door hem schreven nummer op #1 gestaan in Nederland.

Zangeres Sophia Wezer ging solo en scoorde in de eerste helft van de jaren ‘90, zich slechts bedienend van haar voornaam, nog hits met Running So Hard, Take It Or Leave It en Gimme The Night. Sindsdien heeft ze wat rolletjes in tv-series gehad, maar maakte ze vooral furore in de musicalwereld. Ook zangeres Liane Hoogeveen bereikte in 1996 als onderdeel van de groep Exposure nog een keer de Top 40 met het nummer Teddybear.

Al met al is Shift een mooie springplank gebleken…

Als bonus doe ik de B-kant van hun single Wonderful erbij: een lange versie van het Theme From Spijkerhoek:

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *