Paris France Transit-Child (1982)

Paris France Transit-Child (hoes)

Afgelopen vrijdag de introductie. Vandaag het complete verhaal.

Kruip in de huid van.

Een zonnige vrijdag in mei. Een middagje Stad (Grunn) levert genoeg inspiratie op. Sowieso al een aantal verhalen in de maak. Alleen nog geen kant-en-klaar verhaal op de plank liggen. Dilemma? Zal ik, sinds lange tijd, een pauzemuziekje inzetten? Een instrumentaal nummer uit de schatkist tevoorschijn toveren? Eén uit de categorie fameuze radiotunes? Er komt spontaan een fijne radioherinnering naar boven drijven. Jeugdsentiment! Terug naar de jaren 80. Na het eten snel naar mijn kamer. Radio aan. Iedere iedere maandag tot en met zaterdag is het tijd voor Frits Spits en De Avondspits. Een rondje Avondspits tunes levert een rijtje prachtige nummers met bijbehorende herinneringen op. Deels terug te vinden via Spotify en/of andere streamingdiensten. Maar die vlieger gaat niet op voor die ene bekende tune.

Het piano-intro en dan die vijf legendarisch woorden: kruip in de huid van. Jarenlang een vast onderdeel in De Avondspits. Tussen 1983 en 1987 ruim achthonderd keer te horen tussen zes en zeven ’s avonds op Hilversum 3. Een luisteraar die in de huid kruipt van een bekende persoon en vijf vragen over de hoofdpersoon in kwestie moet beantwoorden. En dan na ieder antwoord het onvermijdelijke ‘’juist” of “onjuist”. Met het onmiskenbare stemgeluid van Nelleke Burg. Niet alleen bekend van radio maar ook van TV. Het is de tijd dat nog niet alle radiovormgeving speciaal gecomponeerd wordt. Er wordt ook volop gebruik gemaakt van bestaande muziek. Het betere knip -en plakwerk zeg maar. Zo vormt Still In Love van Rose Royce de basis voor de tune van De Poplimerick en Bound To Be van Dream Academy van Het Steunfonds. En Kruip in de huid van? Die tune komt voor rekening van Paris France Transit. Het gaat om het nummer Child. Drijvende kracht achter dit nummer? Didier Marouani! Er gaat bij mij in eerste instantie geen belletje rinkelen. Maar daar komt al snel verandering in.

Terug naar het midden van de jaren 70, De tijd dat de elektronische muziek volop in ontwikkeling is en ook steeds vaker in de hitparade is terug te vinden. Eén van die pioniers is Jean Michel Jarre. In de zomer van 1977 scoort de Fransman zijn 1ste hit in Nederland met Oxygene. Alarmschijf en een Top 10 notering. Maar hij is niet de enige. Het Franse Space scoort in dezelfde periode een hit in Nederland met Magic Fly. Daar komt de eerdergenoemde Didier Marouani om de hoek kijken. Hij begint als solozanger. Hij toert met bekende chansonniers als Johnny Hallyday en Joe Dassin. Maar dat muzikale jasje past hem niet helemaal. De kennismaking met promotor en producer Jean-Philippe lliesco De Grimalda leidt beiden naar een nieuw avontuur. De wereld van de elektronische muziek. De muzikanten krijgen de opdracht om voor een Frans TV programma muziek te schrijven. Het resulteert in Magic Fly. Dan nog een langzaam semi-klassiek nummer. Het TV programma gaat niet door maar het blijft borrelen. Het is de tijd dat Kraftwerk flink aan de weg timmert. Dat zorgt ongetwijfeld voor de nodige inspiratie. Op een gegeven moment ontstaat het idee om het nummer te voorzien van een nieuw arrangement. Tempo omhoog. Bass-drum toevoegen. Synthpop meets disco. Et voilà. Een hit is geboren. Marouani staat dan nog als solo-artiest onder contact bij Polydor. Er wordt besloten om een groep op te richten. Space is een feit. Ecama is het pseudoniem dat Didier gebruikt als componist. En wat kun je nog meer doen om niet herkend te worden? In de bijbehorende clip zijn de muzikanten als kosmonaut verkleed en dragen een helm. Problem solved. Maar die combinatie Frankrijk, futuristische sound en helmen? Anno 2023 doet deze combinatie ook aan een ander Frans gezelschap denken: Daft Punk. Kortom in alle opzichten is Space een duidelijke en zichtbare inspiratiebron. Die invloed is duidelijk hoorbaar op Daft Punk’s album Random Access Memories (2013). De 10-jarige jubileum-editie ligt sinds vorige week in de winkels. Hoe actueel wil je het hebben?

Magic Fly wordt in 1977 een hit in een groot aantal Europese landen. Na het gelijknamige debuutalbum volgen nog drie albums. Er gaan miljoenen exemplaren over de toonbank. Nadat het derde album verschijnt is Marouani ook verlost van zijn solo-platencontract. De helm kan af en op de Franse TV onthult de Space-man zijn ware identiteit. Er ontstaat vervolgens het idee om te gaan toeren. Alleen gaat dit niet zonder slag of stoot. Er is sprake van een meningsverschil met zijn muzikale compagnon Jean-Philippe. Probleempje! Hij is, op papier, wel de eigenaar van de naam Space. Er komt een einde aan de samenwerking.

Tijd voor een nieuw avontuur en een nieuwe naam: Paris France Transit. In 1982 verschijnt het titelloze debuut en worden Child en Paris France als single uitgebracht. En niet geheel onbelangrijk. Het is tijd voor de eerste live-concerten. Niet in thuisland Frankrijk maar in … Rusland. Er staan optredens in Moskou, Leningrad en Kiev op het programma. Opnames van deze concerten verschijnen een jaar later op het album Concerts En URSS. Het succes blijft niet alleen beperkt tot Frankrijk en Rusland maar ook in een deel van de (voormalige) Oostbloklanden is de groep populair. In de tussentijd komen Marouani en zijn oude muzikale maatje, na het nodige juridische touwgetrek, tot een akkoord. Er mag gebruik gemaakt worden van de naam Space en er is het e.e.a. geregeld met betrekking tot de muziekrechten. Voortaan is het Didier Marouani & Space, De speciale band met Rusland blijft. In 1987 verschijnt het album Space Opera. Toenmalig President Michail Gorbatsjov geeft hoogstpersoonlijk toestemming om gebruik te maken van de diensten van de Red Army Choir. Het album wordt op een bijzondere wijze gelanceerd. Letter en figuurlijk. Het album gaat namelijk, samen met een CD-speler, richting het Russische ruimtestation Mir. In de loop van de jaren volgen onder ander concerten op het Rode Plein, het Kremlin theater en het Olympisch Stadion in Moskou. Als kers op de taart wordt op in 2021 een astroïde naar de muzikant vernoemd: 275215 Didiermarouani.

Van chansonnier naar synthesizer pionier. En van anonieme kosmonaut naar het ruimtestation Mir. Gevalletje outta space!?

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *