Trekkingsuitslag.
Deze week twee, of eigenlijk drie, voor de prijs van één! Twee nummers die in eerste instantie misschien niks met elkaar gemeen lijken te hebben. Maar niets is minder waar. De aanleiding? Een pakketje dat vorige week op mijn verjaardag werd bezorgd. De inhoud? Een aantal minidiscs van oud radio collega Philip. Minidisc! Een feest der herkenning voor de radiofreaks. In de jaren 90 niet weg te denken uit de radiostudio. Geen groot succes vanuit het oogpunt van de gemiddelde muziekconsument maar voor de actieve radiomakers destijds ‘onmisbaar’. Afgelopen week heb ik de schijfjes gedigitaliseerd. Ik kwam tijdens deze fijne muzikale klus flink wat eigengemaakte jingles en achtergrondmuziekjes tegen. Zogenoemde bedjes. Volgens het radio woordenboek een instrumentaal muziekstuk bedoeld om overheen te praten. Het heeft uiteindelijk geresulteerd in een bijbehorende Spotifylijst waarbij het alle kanten op gaat. Van Zappa tot Propellerheads en van Beck tot Dick Dale. Het waren twee leuke avonden zullen we maar zeggen. Twee muzikale werelden c.q. passies die samenkomen: muziek en radio.
Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik beperk me in dit geval tot het aspect vormgeving. De jingles en tunes die een belangrijke rol spelen. Letterlijk en figuurlijk bedoeld om het radioplaatje kloppend te maken. Ik trek het nog wat breder want natuurlijk hoort TV daar ook bij. In de loop van de jaren heb ik flink wat verzameld. Lp’s met jingles en tunes van de zeezenders maar ook CD’s met complete jinglepakketten uitgegeven door het Genootschap radiojingles en- tunes. Tientallen minidisc ’s met een veelvoud aan instrumentale achtergrondmuzakjes/bedjes. Daar heb ik in de 90’s en 00’s tijdens mijn radioactieve jaren volop gebruik van gemaakt. Funk, easy-listening, 80’s synthesizer, klassiek, polka, bossanova, elektro etc. etc. Je kunt het zo gek niet bedenken. Van instrumentale klassiekers tot obscure werkjes. Muzikale curiosa en/of nostalgia. Dat laatste geldt ook zeker voor de hidden treasure keuzes van deze week. Nostalgia in optima forma. Iets waar we misschien juist in deze tijd, meer dan ooit tevoren, behoefte aan hebben. Een soort van houvast. Tijdens de eerste lockdown werd Troost TV gelanceerd. Het herhalen van programma’s uit een ‘ver’ TV-verleden. Soms ‘zwaar’ gedateerd maar voor heel veel mensen een feest der herkenning. Waarschijnlijk ook onlosmakelijk verbonden met de tijd waarin de programma’s werden uitgezonden . Beelden en geluiden die ervoor zorgen dat bepaalde herinneringen naar boven komen drijven.
De digitaliseerklus van afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat ik in mijn eigen archief ben gaan neuzen. Daar kwam ik onder andere twee singles tegen die ook een nostalgisch gevoel oproepen. Jeugdsentiment. Uit de tijd dat er nog maar 2 Nederlandse tv zenders waren en er bij ons thuis ook volop naar de Duitse TV werd gekeken. Op zaterdagavond in pyjama, en badjas met capuchon vanwege de natte haartjes, met een bak chips op de bank. Samen met mijn ouders tv kijken. Anno 2021 zit ik op zaterdag met de dochters op de bank naar Wie is de Mol te kijken. In het Mol-loze tijdperk zit ik in het weekend weleens met verbazing mee te kijken naar andere programma’s. Dan verlang ik soms op slag terug naar de tijd van de marmotten van Fred Oster, de assistente van dokter Van der Ploeg, het Ted de Braak spel (stokken vangen) of een hyperactieve Willem Ruis. Zelfs soms naar de Lotto trekking. Welke 40-plusser herinnert het zich niet? Op zondagavond de Lotto trekking. Het woord slow-TV was nog niet uitgevonden maar dit komt aardig dicht in de buurt. Ingrediënten? Een bingo-machine met ronddraaiende balletjes, de 6 geselecteerde getallen en, niet onbelangrijk, het reservegetal. En een bijbehorend muzakje.
In dit geval een compositie van Tonny Eyk. Niet de minste want de Nederlandse componist heeft een flink waslijst met bekende tunes op zijn naam staan. Van Studio Sport tot Toppop en van de Weekend-quiz tot De Zevensprong. En wat te denken van de composities voor Van Kooten en de Bie of Kinderen voor Kinderen? Zo kan ik nog wel even doorgaan. In dit geval gaat het om de Lottoballetjes muziek. In 1982 wordt zelfs een single uitgebracht met de muziek die steevast op zondag op de vaderlandse T|V is te horen: Billy’s Bingo/Lucky Lotto. Het zal je welllicht niet verbazen dat dit chanson de hitparade niet weet te bereiken. In ieder geval leuke jeugdherinneringen. Om maar de woorden van De Groot en Nijgh te citeren: die neem je mee zolang je verder leeft.
Dat geldt ook voor de tweede keus. Dat is simpelweg de Duitse Lotto variant. In Nederland vooral bekend dankzij de etherpiraten uit het noorden-en oosten des lands. Tussen de polka’s en aanverwante klanken door komt Peter Moesser’s Happy Time regelmatig voorbij. In Duitsland is dit nummer jarenlang gebruikt bij Die Lotto. Am samstags die Ziehung der Lottozahlen. Ook dit nummer is op single uitgebracht. Op de hoes staat zelfs het volgende vermeld: Die Lotto- Glücksmelodie. Ik hoop dat het veel Oosterburen Glück heeft gebracht. Peter Moesser werkt in de jaren 70 ondere samen met Giorgio Moroder die niet veel later het nodige pionierswerk verricht. In 1976 leert hij Harold Faltermeier kennen die dan nog actief is onder de naam Harold Falt. Moesser leert de jonge muzikant de kneepjes van het vak. Onder de naam Peter Moesser’s Music brengt het duo een aantal singles en LP’s uit. Moesser trekt zich eind jaren 70 terug uit de muziek en overlijdt in 1989 op 73-jarige leeftijd. Harold Faltermeyer vervolgt zijn muzikale pad en maakt daarbij dankbaar gebruik van de wijze lessen van zijn leermeester. De componist, muzikant en producer werkt met tal van artiesten samen. Van Donna Summer tot Billy Idol en van Barbara Streisand tot de Pet Shop Boys. Daarnaast componeert Faltemeyer muziek voor verschillende films waaronder Beverly Hills Cop. Dit levert hem in 1985 een wereldhit op: Axel F. Gekocht toen ik 12 jaar oud was.
Van ronddraaiende lottoballetjes naar Axel Foley. Het kan allemaal. Welkom in de wondere wereld der achtergrondmuziekjes die af en toe op de voorgrond treden. Volgende week weer een nieuw verhaal. Stay tuned to this frequency!