Old Shatterhand-Mexican Bandido (1973)

Old Shatterhand-Mexican Bandido (hoes)

Start Top 40 tune: Sid Ramin-Blue Tango.

Hallo lezers. Vrijdag 11 februari 2022. Een hele goedenavond. Tijd voor de nationale vrijdagavondgebeurtenis: een nieuwe aflevering van Hidden Treasures. Dit muzikale gebeuren wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Hidden Treasures onder auspiciën van Meta bv. De keus van deze week is, subjectief en ‘onbetrouwbaar’, tot stand gekomen op basis van muzikaal onderbuikgevoel en persoonlijke muzikale voorkeuren. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een goede verstaander heeft het waarschijnlijk al in de gaten. Deze aankondiging is een, al dan niet geslaagde, variant op de wekelijkse aankondiging van de Top 40. In gedachten hoor ik Lex Harding de Top 40 aankondigen. Natuurlijk mag dan het vaste riedeltje niet ontbreken. Tekst en uitleg over de manier waarop de hitlijst wekelijks wordt samengesteld. Jarenlang vaste prik. Vrijdagmiddag. Op de lagere school om drie uur snel naar huis fietsen. Pen en papier bij de hand om de rangen en standen te noteren. Op de middelbare school steevast elke woensdagmiddag richting de platenzaak om een nieuw gedrukt exemplaar op te halen. Het is meer dan een hitparade en/of radioprogramma. Het is een onderdeel van mijn jeugd.

‘’Het zijn die goede jeugdherinneringen. Die neem je me zolang je verder leeft”

(Boudewijn de Groot-Testament)

Wijze woorden van Boudewijn de Groot. Wellicht dat dit wekelijks ritueel ook bij jou als lezer soortgelijke herinneringen oproept. Ik acht die kans vrij groot. Dat blijkt natuurlijk ook wel uit het feit dat de Top 40 anno 2022 nog steeds voor inspiratie zorgt. Voorbeeld? De historische Top 40 in het programma van Wouter van der Goes. Meerdere generaties zijn opgegroeid met de Top 40. Of het fenomeen hitlijst door de jeugd van tegenwoordig nog op dezelfde manier wordt beleefd durf ik niet te zeggen. Gezien de ervaring met beide dochters leveren Netflix, films, Youtube, Tiktok, Spotify en dergelijke een grotere bijdrage aan de persoonlijke muziekbelevenis. Ook leuk om dat jeugdig enthousiasme te zien en mee te beleven. Maar beide dochters maken zich niet echt druk op wat voor positie de persoonlijke favoriet op dat moment in de hitlijsten staat.

Maar vandaag terug naar de tijd dat het bij het hele lijstjesgebeuren eigenlijk nog maar om één ding gaat. De verkoop van de plaatjes. Waarom ik hier vandaag over begin? Het is vandaag een bijzondere dag. Althans voor mij. Ik ben vandaag jarig. Ik maak een start met mijn 50ste levensjaar. Zo af en toe duikt de volgende vraag weer eens op. Op de radio of via de social media kanalen. Wat is jouw geboorte nummer 1? Soms zorgt dat voor hilarische reacties als het antwoord bijvoorbeeld kort en krachtig Het Smurfenlied is. Of een soortgelijke kneiter. Waarna, in sommige gevallen, een angstvallig stilte valt. Of juist met veel enthousiasme de zoveelste Beatles-hit als antwoord wordt gegeven. Mijn geboorte nummer 1? Een fijn staaltje glamrock. The Sweet en Blockbuster. Het intro met de bekende sirene. Wel toepasselijk. Ik weet niet of op 11 februari 1973 in alle vroegte de sirenes over het Drentse platteland galmden. In ieder geval gaan de alarmbellen af. Vroeg in de ochtend is het zover. De geboorte van K.C. Deuten.

Nu 49 jaar later heb ik de Top 40 en de Tipparade van 11 februari 1973 er nog even bijgepakt. Als muzikale traktatie heb ik de lijsten in een Spotify-lijstje verwerkt. Met als kers op de taart de officiële top 40 tune van Sid Ramin! In muzikaal opzicht gaat het alle kanten op. Van glamrock tot schlager en van soul tot levenslied. Van The King tot Vader Abraham en van Sir Paul tot Bonnie St. Claire.


Er ontbreekt echter nog wel het één en ander op Spotify. Het gaat daarbij vooral om Nederlands product. Ik beperk me tot de Top 40. Meest opvallende afwezige is Robert Long met zijn eerste solosingle Let Us Try. De vierde, en hoogste binnenkomer, van die week. Maar ook Herman Van Keeken met Kom Maar Dicht Bij Mij mag niet onvermeld blijven. De single stijgt met stip van 27 naar 24. De zanger is vooral bekend van de klassieker Pappie Loop Toch Niet Zo Snel. Voor mij voor altijd verbonden met het prachtige Top 2000 a gogo filmpje waarin Herman’s dochter Corinna te zien is. Een TV-monumentje.

De laatste Top 40 hit die niet te streamen is komt wederom van Nederlandse bodem. De 1ste binnenkomer op nummer 33: Old Shatterhand en Mexican bandido. Tot voor kort nog nooit van gehoord.

Old Shatterhand is het muzikale alterego van Frank Smit. In 1937 geboren in Paramaribo en in de jaren 60 en 70 actief in verschillende Nederlandse bands. Zo maakt hij deel uit van The Twinkle Stars. Wellicht gaat er een belletje rinkelen of een sterretje twinkelen. Oscar Harris & The Twinkle Stars. In de periode 1969 – 1972 scoort deze Nederlandse groep maar liefst 9 top 40 hits. Try A Little Love en Soldier’s Prayer zijn de grootste hits. Frank Smit is daarnaast solo actief en scoort in 1971 als Old Shatterhand zijn 1ste solohit. Chief Of The Apache. Hoogste notering nummer 32. Opvolger I’m The Greatest blijft steken in de tipparade. Een jaar later is het raak met Mexican Bandido. Zijn grootste maar ook meteen zijn laatste hit. In de tussentijd vormt de zanger met oud Twinkle Star Imro Wielkens Free Wheel. Daarna duikt Smit op in het duo Putsj en de band Disco Family. Met deze band brengt hij in 1976 de single I Need Your Love uit. Daarna ontbreekt elk muzikaal spoor. In 2018 overlijdt Frank Smit op 80-jarige leeftijd.

Waar een simpele vraag als wat is jouw geboorte nummer 1 niet toe kan leiden. De ontdekking van een Nederlands novelty hitje uit 1973. Hoewel gedateerd tovert het op deze speciale dag toch een glimlach op mijn gezicht tevoorschijn. Ook met de wetenschap dat op het moment dit verhaal op Facebook verschijnt ik aan het nagenieten ben van een heerlijke maaltijd bij Cantina Mexicana in Stad. Geen Mexican Bandido op het menu maar Pan con aïoli, Chorizo ‘Rosario’ en Costillas de la ‘Costa Mexicana’. En niet geheel onbelangrijk een Chihuahua als toetje. Viva la Mexico.

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *