Motörhead with Ice-T & Whitfield Crane – Born To Raise Hell (1994)

Voor velen was Motörhead-voorman Ian Fraser Kilmister (beter bekend als Lemmy) dé king of rock ‘n’ roll. Mede doordat hij geen verslaving ongebruikt op de plank liet liggen, belichaamde hij het genre inderdaad als geen ander. Als er iemand verbaasd was dat hij nog 70 is geworden, was het Lemmy zelf wel. Overigens stierf hij op 28 december 2015, vier dagen nadat hij die mijlpaal bereikte. Dat was 40 jaar nadat hij Motörhead had opgericht, omdat hij uit de band Hawkwind was gezet na een arrestatie wegens drugsbezit.

Motörhead was een succesvolle band, maar om dat in perspectief te plaatsen: Lemmy schreef mee aan een aantal nummers op het album No More Tears van Ozzy Osbourne uit 1991, waaronder de single Mama I’m Coming Home. Later heeft hij in verschillende interviews gezegd, dat hij meer heeft verdiend aan de royalty’s van dat ene nummer, dan aan alles wat hij bij Motörhead gedaan had. Met die anekdote zijn we direct aanbeland in de tijd waarin mijn Hidden Treasure van vandaag zich afspeelt…

In 1993 bracht de band de CD Bastards uit. Volgens de leden van Motörhead was dat een van hun beste ooit. Het werd door hun Duitse label echter nauwelijks gepromoot buiten Duitsland, dus het was geen doorslaand commercieel succes. Een van de nummers op dit album was Born To Raise Hell. Dat werd een jaar later, eind 1994, opnieuw opgenomen, dit keer met Whitfield Crane (de voorman van Ugly Kid Joe, die twee jaar eerder een Top 5-hit scoorden met Everything About You) en Ice-T als gast’zangers’. Die nieuwe versie is prominent te horen onder de opening credits van de film ‘Airheads’, waarin Lemmy ook een cameo speelt.

Ik herinner me nog het plezier waarmee ik dit nummer destijds draaide op de lokale omroep in Heumen, mede door het feit dat ik wist hoezeer de voorzitter van die omroep dit soort muziek haatte. Gelukkig was die toen al gestopt met naar mijn programma luisteren, want daar gebeurden hem teveel dingen die hem onwelgevallig waren 😉.

Voor wie niet (meer) weet hoe Born To Raise Hell ook alweer klonk: je bent er nog maar één muisklik van verwijderd…

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *