Money Mark – Hand In Your Head (1998)

Money Mark is de artiestennaam van Mark Ramos Nishita. Een Amerikaanse producer en muzikant met Japans-Hawaïaanse roots. Hij is vooral bekend van zijn werk met de Beastie Boys. Bij die band speelt hij keyboards van hun album Check Your Head (1992) tot en met hun zwanenzang Hot Sauce Committee Part Two (2011). Hij komt met hen in contact via gemeenschappelijke vriend Mario Caldato, de producer van het trio. Nishita is op dat moment timmerman, en Caldato vraagt hem een houten hek te repareren bij de studio waar de Beasties hun tweede album Paul’s Boutique aan het opnemen zijn. Daar blijft het niet bij. Hij helpt ze hun eigen studio te bouwen en wordt al snel hun vaste toetsenist, die aan elk volgende album meeschrijft.

Maar daarnaast heeft hij nog wel wat andere projectjes lopen. Hij neemt zeven albums op onder zijn eigen naam, speelt in 1996 het beroemde keyboardloopje waarmee Becks doorbraakhit Where It’s At begint, maakt deel uit van het Omar Rodriguez-Lopez Quintet, verzorgt de muziek voor de eerste prime time-documentaire op HBO en levert liedjes voor verschillende films. Tijdens zijn carrière werkt hij samen met onder (veel) meer The Rolling Stones, Iggy Pop, Nile Rodgers, Carlos Santana, Moby en Red Hot Chili Peppers. Hoewel hij nog steeds actief is voor anderen, brengt hij al sinds 2011 geen eigen albums meer uit.

Daarom gaan we voor de Hidden Treasure van vandaag terug naar 1998. In dat jaar komt zijn tweede soloalbum Push The Button uit op het Mo’Wax-label van James Lavelle. Daarop verschijnt ook muziek van o.m. DJ Shadow, Rob Dougan en Lavelle’s eigen project UNKLE. Nishita schrijft en produceert de CD weer zelf, waarop ook drummer Jim Keltner en bassist Sean Lennon te horen zijn. Hand In Your Head wordt ingedrumd door Russell Simins van de Jon Spencer Blues Explosion. Het is de eerste single van het album. Een grote hit wordt het niet, maar het heeft wel die heerlijk tijdloze, soulvolle en groovy Money Mark-sound.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *