MiAmigo – What I Want (2015)

Carlo en ik hebben allebei nog een heel lijstje met liedjes die we als Hidden Treasure voorbij gaan laten komen. De meeste daarvan stammen van vóór het streamingtijdperk. Spotify werd op 18 mei 2010 in Nederland gelanceerd en bijna alle nummers die sindsdien zijn uitgebracht, zijn op de grote groene streamer te vinden. De huidige generatie artiesten is met dit fenomeen opgegroeid en Spotify is voor hen eigenlijk de manier om hun muziek uit te brengen. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 100 miljoen songs te vinden, dus ook de meeste oude muziek staat er wel al op.

Toch vaart Hidden Treasures wel bij die enkelen, die eigenwijzen, die onverkwikkelijken, die Einzelgängers die er geen heil in zien om Spotify-vulling te zijn. Of die denken dat de kosten niet tegen de baten opwegen. Sommigen van hen hebben nog nooit op Spotify gestaan, maar anderen bedenken zich blijkbaar en halen hun muziek na een tijdje alsnog van de dienst af. Mijn Hidden Treasure van vandaag komt uit die laatste categorie.

MiAmigo was een Engels duo, bestaande uit Liam Fox en Jamie Verney. Ze waren erg beïnvloed door de muziek uit de jaren ’80, en door het gebruik van de legendarische Korg M1 synthesizer hadden ook hun eigen liedjes heel erg die sound. Ook in hun songteksten schemerden de 80’s duidelijk door, hoewel ze die op een vrij moderne manier zongen. De grootste inspiratiebronnen voor hun, zoals ze het noemden, ‘dark, twisted pop’ waren New Order, Duran Duran en Michael Jackson. Als actuele referenties zou ik Bastille en The 1975 aan dat rijtje toevoegen.

Nu ik toch met jaartallen aan het gooien ben: Liam en Jamie maakten al ruim tien jaar lang samen muziek, toen begin 2014 hun debuutsingle Opinions uitkwam. Die zou ook terechtkomen op de eerste EP van de band: Hard To Love, uit april 2015. Op dat moment waren ze net verhuisd van Londen naar Brighton. Een tweede EP liet niet lang op zich wachten: Soda Lime Love verscheen in november van datzelfde jaar. Beide EP’s waren in hun eigen homestudio opgenomen en uitgebracht op hun eigen label Indian Hop Recordings.

Des te knapper dat de eerste single van die tweede EP, What I Want, een flinke radiohit werd. In eerste instantie op de BBC in hun eigen land, maar begin 2016 stak het nummer ook het Kanaal over, ik vermoed via het zendschip Mi Amigo 😉. De single werd behoorlijk gedraaid op 3FM en Radio 2, wat ze een uitnodiging voor het London Calling-festival in Paradiso opleverde. Hun allereerste optreden buiten Engeland. Ook Pinkpop maakte ruimte op zijn affiche voor MiAmigo. Maar What I Want werd geen hit, en met precies nul bekende liedjes op zak was het eigenlijk nog wat te vroeg voor zo’n groot podium, zo ver van huis. De band bracht dat jaar nog wel een paar singles uit, maar verdween daarna weer even geruisloos als ze opgekomen waren. Letterlijk en figuurlijk, want ze haalden al hun liedjes van de streamingdiensten af.

Zanger Liam Fox is een solocarrière begonnen. In de zomer van 2022 kwam zijn eerste, en tot nu toe enige single Saturday uit. Die staat dan weer wel op Spotify, maar dat is een goed bewaard geheim gebleven. De echte Hidden Treasure van vandaag is die fijne single What I Want van zijn vorige bandje MiAmigo.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *