Winters plaatje!
Nee het is geen grap. Ik neem je niet in de maling. Ondanks dat het 1 april is. Als je mij begin vorige week had verteld dat ik op 1 april een ochtendwandeling door een winters landschap zou maken had ik je ook voor gek verklaard. Gevalletje you don’t fool me? Ondanks het aloude credo April doet wat hij wil? Ach ja zijn muzikale hoogheid Prince wist het jaren geleden al: “Sometimes it snows in april”. Op het moment dat ik dit verhaal aan het schrijven ben verdwijnt de witte deken als sneeuw voor de zon. Kortom de sneeuwpret is van korte duur. Vroeger, papa vertelt, was dat wel anders. In mijn herinnering is het in mijn jeugd elke winter raak. Elk jaar schaatsen, of priksleeën, op de plaatselijke ijsbaan, het kanaal of op een ondergelopen stuk landbouwgrond. Sneeuwpop bouwen, schotsje springen, een iglo bouwen etc. etc. Realiteit? Of heeft het zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een geromantiseerd verhaal? In ieder geval heb ik de winter van 1979 meegemaakt. Gelukkig heb ik de foto’s nog. Halverwege de jaren 80 is het ook een aantal jaren achter elkaar raak. De Elfstedentochten van 1985 en 1986 zijn het levende bewijs. Hoe winters wil je het hebben? Persoonlijke herinneringen aan de winters van weleer. Anno 2022 is dan de vraag waar blijft die ouderwetse winter? Met de huidige gasprijzen in het achterhoofd ligt deze vraag wellicht wat gevoelig.
Al die winterse herinneringen doen me denken aan de tijd dat ik als klein jochie samen met mijn ouders naar Op Losse Groeven/Op Volle Toeren kijken. Vandaag een echte Chiel Montagne klassieker: Waar Blijft Die Ouderwetse Winter. En dubbelop plezier want de uitvoerende is, hoe toepasselijk ook, Marc Winter. Jaren later vertelt de zanger in een interview met Omroep Brabant dat het nummer bij hem het gevoel van een wintertafereel van Anton Pieck oproept. Hollands glorie in optima forma. Tip voor de liefhebber. Deze Hollandse Hittroef, om maar even een jaren 70 kreet te gebruiken, is onder andere terug te vinden op de LP Op Losse Groeven Deel 10. Wellicht nog ergens te vinden in de plaatselijke kringloopwinkel. Op de hoes een zomerse geklede dame dus het plaatje past, ahum, niet echt bij dit winterse gebeuren. Marc Winter is trouwens niet zijn echte naam. De zanger wordt in 1945 geboren als Ad Kraamer. Na zijn studie aan het conservatorium maakt de muzikant deel uit van Bob Smit & Duke City Sextet. Het Brabantse gezelschap scoort in de beginjaren van de Top 40 een paar hits. Daarna gaat Kraamer als producer en componist aan de slag. Hij werkt onder andere samen met artiesten als Ria Valk en Ronnie Tober.
Halverwege de jaren 70 volgt een succesvolle solocarrière. Als Marc Winter scoort hij tussen 1974 en 1977 vijf Top 40 hits waaronder Waar Blijft Die Ouderwetse Winter. Zijn grootste, en eerste hit, is De Heilsoldaat’.
“Hij Sjouwde Van Kroegie Naar Kroegie”.
Wie kent m niet? Een nummer 1 hit zit er niet in. Dat is te danken aan Mud. De Britse band scoort in die tijd twee nummer 1 hits achter elkaar. De Heilsoldaat blijft daardoor steken op de 2de plaats van de Top 40. Er worden ruim 100.000 exemplaren verkocht. De zanger heeft bedongen dat van elk exemplaar een kwartje naar het Leger Des Heils gaat. Het levert ruim 25.000 gulden op. Het bedrag wordt tijdens een uitzending van Op Losse Groeven overhandigt. Op een gegeven moment gaat Kraamer samenwerken met Andre van Duin. Dat levert een flink aantal hits op. Van de oorwurm Ta-Ta-Ta tot Ik Heb Hele Grote Bloemkole. Om over Er Staat Een Paard In De Gang maar te zwijgen. Zo zijn er in de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig een flink aantal Nederlandse producties waar Ad Kraamer als producer, arrangeur en/of (mede)componist bij betrokken is. Het levert ook de nodige hits op. Een paar voorbeelden. Oh Darling van Theo Diepenbrock (1978) en Oh Sixteen Oh Seven met Het Leven Is Goed In M’n Brabantse Land (1979) behalen moeiteloos de Nederlandse hitparade. En niet te vergeten: Pappie, Ik Zie Tranen In Uw Ogen’ (1978). Een regelrechte smartlap. Zo zijn er ook nog hits voor onder andere The Sunstreams, De Deurzakkers, Dennie Christiaan en New Four. De bijzondere samenwerking tussen de Zangeres Zonder Naam en Normaal mag ook niet onvermeld blijven. Het levert een bijzondere versie van de klassieker Rock Around The Clock op. Ik zie, en hoor ze, allemaal voorbij komen tijdens de shows van Chiel Montagne. Tot slot van dit rijtje een speciale vermelding voor Ik Krijg Een Heel Apart Gevoel Van Binnen. In 1976 een grote hit voor Corry Konings. De tekst is geschreven door Josephus A. van der Velden. De muziek komt voor rekening van Kraamer. Leuk detail. Deze tekst is als uitdrukking opgenomen in de Dikke van Dale. Het is niet het enige muzikale citaat in het woordenboek waar dit muzikale manusje van alles bij betrokken is.
In de jaren 90 dient zich namelijk een nieuw hoofdstuk aan. Dat is te danken aan Guus Meeuwis. Als de student met zijn muzikale vriendengroep het AHC-Studentensongfestival wint is Deurzakker Willem van Schijndel er als de kippen bij. Hij biedt de heren een platencontract aan. Ad Kraamer wordt ingeschakeld als producer. De samenwerking resulteert in een fraai rijtje hits. Van debuutsingle, en megahit, Het Is Een Nacht tot carnavalskraker ’t Dondert En ’t bliksemt. De zin ‘Het Is Een Nacht Die Je Normaal Alleen In Films Ziet’ is ook terug te vinden in de Dikke van Dale. Anno 2022 is Kraamer nog steeds muzikaal actief. Niet zo fanatiek meer als vroeger. In 2018 geeft hij een interview in het radioprogramma Volgspot op Radio 5 aan dat dit mede te danken is aan de veranderingen in de muziekwereld. Er is minder budget. In plaats van echte instrumenten wordt steeds meer gebruik gemaakt van de digitale middelen. Een verschraling van de muziekcultuur is zijn conclusie.
Waar een winters tafereel op 1 april 2022 niet toe kan leiden? Van persoonlijke herinneringen tot Anton Pieck achtige plaatjes. Van een gouwe ouwe winterse Hollandsche plaat tot een vermelding in de Dikke van Dale. Het laatste woord is aan de hoofdrolspeler van dit verhaal. In het eerder genoemde Volgspot zegt hij het volgende:
“Muziek is universeel. Het is altijd leuk om te zien wat muziek bij mensen teweeg brengt.”
Ik wil daar zelf het volgende aan toevoegen. Of dat nu een Hollandsche hittroef is, een fuga van Bach of een klassieker van The Beatles. Dat is de kracht van de muziek!