Lynsey De Paul-Sugar Shuffle (1975)

In The Shade (hoes)

Zomers & suikerzoet.

Vandaag deel 2 in de reeks Bob Stanley hidden treasures. Een vervolg op de keus van 3 weken geleden. Tell Her She’s Lovely van Batteaux. Aanleiding? De aanschaf van de verzamelaar Saint Etienne Present Songs For The Fountain Coffee Room.

Dat allemaal dankzij een fraai artikel in de Volkskrant van Menno Pot. Een mooi verhaal over muzikant (Saint Etienne), journalist en compilatiekoning Bob Stanley. Muziekman in hart en nieren die voor re-issue label  Ace Records de ene naar de andere fraaie verzamelaar samenstelt. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en heb ik o.a. het laatste muzikale wapenfeit van deze muzikale grootmeester aan de persoonlijke verzameling toegevoegd: 76 In The Shade.

Daarmee is ook meteen een muzikale linkje gelegd met de keus van vorige week. De muzikale boodschap van vorige week: ‘na regen komt zonneschijn’. Ik word wat dat betreft op mijn wenken bediend. Vandaag, vrijdag 11 september, een heerlijk Indian Summer dagje. De komende dagen gaat de temperatuur echter weer richting tropische waarden. Kortom tijd voor wat relaxte hangmatmuziek. 76 In The Shade is in dat opzicht de perfecte soundtrack voor een hete en lome zomerdag. Net als bij de vorige release spreekt de, kort maar krachtige, omschrijving voor zich:

”There may have been sorchers since the summer of 1976. But none have seemed quite a relentless. Too hot to move, the country melted into a collective puddle. ‘’76 in the shade” evokes the feel of that summer. – the sweet heat, the almost narcotic lethargry, and the constant haze above the melting tarmac”.

Kortom a bloody hot compilatie met voor mij bekende nummers van 10CC, Steve Miller en Liverpool Express. Deze worden moeiteloos afgewisseld met artiesten waar ik nog nooit van heb gehoord. Azimuth? Simon Park of Hollywood Freeway? Jefferson Airplane, Smokey Robinson, Blue Mink, Barclay James Harvest en The Emotions zijn dan wel weer bekende namen. Alleen zijn het juist de titels die ik niet ken.

Even tussen de bedrijven door een diepe buiging voor Cliff Richard. Sir Cliff heeft de nodige hits op zijn naam staan. Nummers die je zonder enig probleem van begin tot eind mee galmt. Halverwege de jaren 70 is hij echter zoekende. In 1974 brengt de zanger het album The 31st Of February Street uit. Een album waarop eigenlijk meer ruimte is voor Cliff Richard als singer-songwriter. Niet de performer die sinds de jaren 50 succesvol is maar de liedjesschrijver Richard laat van zich horen. Een gewaagde keus die in commercieel opzicht niet goed uitpakt. Het album wordt alleen in Engeland uitgebracht. Albumtrack Nothing To Remind Me wordt alleen als promo-single uitgebracht. Voor mij een onbekend werkje. Qua sfeer past het prima bij de jaren 70 klanken van een band als America. Ik zou zeggen check dit fraaie nummer van Sir Cliff. Terug te vinden op Spotify! Dat dan weer wel en daardoor dus niet geschikt als hidden treasure. Daarvoor geldt No Spotify only!

Dat brengt me bij een ander nummer op 76 In The Shade. In dit geval gaat het om een dame die we in Nederland vooral kennen van haar nummer 1 hit Sugar Me. Lynsey De Paul! Een klassieker. Maar vandaag geen Sugar Me maar een ander suikerzoet liedje van de zangeres: Sugar Shuffle. Niet alleen terug te vinden op de door mij aanbevolen Ace verzamelaar maar ook op haar derde album Love Bomb uit 1975. Geen hit in Nederland. Na haar nummer 1 hit wist ze in ons land nog slechts 2 hitjes te scoren. Daarmee doen we de in 2014 overleden zangeres echter wel tekort. De Paul is bijvoorbeeld de eerste vrouw die een Ivor Novello Award in ontvangst mag nemen. De prijs, vernoemd naar de Britse entertainer Ivor Novello, wordt sinds 1955 jaarlijkse uitgereikt aan songschrijvers en componisten. Naast het schrijven en zingen is ze actief als producer en speelt ze als muzikant ook op haar eigen platen mee. Volgens Bob Stanley krijgt Lynsey de Paul, ondanks het winnen van meerdere awards, in de jaren 70 te weinig aandacht van de serieuze pers. Anno 2020 zouden we een muzikale vakvrouw met deze kwaliteiten wellicht wat meer op een voetstuk plaatsen. Bij deze!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *