Les Dudek – Central Park (1979)

Les Dudek-Ghost Town Parade (albumhoes)

Mijn twee grote passies : muziek en radio. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. De radio als muzikale inspiratiebron. DJ’s die met veel enthousiasme een plaat aankondigen. Hun muzikale boodschap verkondigen. Dat ene liedje daar gaat het om. De komende tijd zal een aantal DJ’s met naam en toenaam genoemd worden. Een flink aantal Hidden Treasures heb ik leren kennen dankzij mijn radiohelden.  Vandaag een ander, ook interessant, aspect van het hele radiogebeuren: de vormgeving. De jingles, tunes, achtergrondmuziekjes etc. etc.  Vormgeving die mede de identiteit van een radiostation bepaalt.  Tegenwoordig voor het overgrote deel op maat gemaakt maar dat was vroeger wel anders.

In het verleden werd veel gebruik gemaakt van bestaande muziek. Soms werd een volledig nummer  als tune gebruikt. Luister eens naar Blue Tango van Sid Ramin.

Of Seventy Six Trombones van Henri Mancine.

 

Herinnert u zich deze nog nog!? Maar er was ook sprake van het beter knip en plakwerk.  Een goed voorbeeld is De Avondspits. Zoek Bound To Be van The Dream Academy eens op. Luister goed en wellicht herken je op een gegeven moment de muzikale bron van de jingle van een legendarisch Avondspits-item.  Laat ik vandaag, letterlijk en figuurlijk, maar met het begin beginnen. De bekende openingsjingle. Welke 45-plusser is er niet groot mee geworden?

“Iedere iedere maandag tot en met zaterdag …  De Avond … Avondspits.”

De basis voor deze openingsjingle? Central Park van Les Dudek. Afkomstig van het album Ghost Town Parade uit 1979. Nu zal de naam Les Dudek niet meteen een belletje doen rinkelen.  De beste man heeft echter een indrukwekkend muzikaal CV. Zo is de gitarist te horen op de Allman Brothers klassiekers Ramblin’ Man en Jessica. Daarnaast speelde hij o.a. samen met Boz Scaggs en Steve Miller. Nu moet ik zeggen dat Central Park mij wel doet denken aan Steve Miler’s Macho City, een nummer dat in 1981 werd uitgebracht. Les Dudek werkte daarna o.a. voor verschillende Amerikaanse TV-zenders en schreef  muziek voor meerdere TV-series waaronder het succesvolle Friends.

Oh ja! Voordat ik het vergeet. Central Park is ook terug te vinden op de verzamelLP Beton. Een verzamelaar met muziek die destijds was te horen in Betonuur. Het Vara-programma dat tussen 1976 en 1982 werd gepresenteerd door Big Al. En zo is het radiocirkeltje weer rond.

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *