Fiesta!
Zomer 2021. Eerder dit jaar al aangekondigd als de derde Summer of love. Na peace, love and happiness and flowers in your hair? Of de vrijheid en de blijheid en smileys? Na 1967 en 1988 een derde editie in 2021? Na bijna 1,5 jaar geen festivals en concerten, thuisbezorgd.nl of de eigen thuisbioscoop? Ik heb zo het vermoeden dat het er voor dit jaar nog niet in zit. Een understatement. Maar dat is weer een ander verhaal. Deze week terug naar the second summer of love. 1988! Met een hoofdrol voor Ibiza. Het Spaanse eiland is vanaf de jaren 60 erg geliefd bij de hippiebeweging. In de jaren 80 groeit Ibiza echter uit tot feesteiland. Een levendige clubscene en de Europese bakermat van de dance-muziek. Vanuit Chicago en Detroit waait de housemuziek over naar Ibiza. Acid house it is. Halverwege de jaren 80 mede ontstaan dankzij de Roland TB-303 synthesizer. Oorspronkelijk bedoeld om bas-geluiden te produceren. Handig als je zelf geen bas kunt spelen en/of geen bassist tot je beschikking hebt. Het wordt echter een flop. Tenminste voor dit doel. Eén van de leden van het producerscollectief Phuture uit Chicago ontdekt tijdens een studiosessie dat dit apparaat ook andere geluiden kan produceren. Het resultaat? In Your Mind. Eén van de eerste acid house tracks. Het nummer wordt opgepikt door Ron Hardy. Dj, producer en bovenal één van de pioniers van de housemuziek uit Chicago. Het nummer wordt een succes in de clubs en is al gauw bekend als Ron Hardy’s Acid track. In 1987 wordt het nummer als Acid tracks op 12 inch uitgebracht.
Een andere dj en producer die een belangrijke rol speelt is Frankie Knuckles, Tijdens de hoogtijdagen van de disco begint hij als dj. Alleen zijn muzikale keuzes beperken zich niet alleen tot disco. Ook Italo en Hi-NRG, een snellere disco-variant, zijn vaste prik tijdens zijn dj-sets. Belangrijkste kenmerken? Synthesizers en een meer elektronisch geluid. Als de discorage zijn hoogtepunt heeft bereikt en er steeds minder discomuziek wordt gebracht gaat hij zelf aan de slag. Een combinatie van bestaande discoplaten, mixtechnieken en gebruik van elektronica zorgt ervoor dat er een nieuwe muziekstroming ontstaan. In eerste instantie blijft het succes beperkt tot de clubs. Vanaf het midden van de jaren 80 worden ook steeds meer houseplaten officieel uitgebracht. Dit resulteert ook in de eerste house hits. Goed voorbeeld is Love Can’t Turn Around van Farley Jackmaster Funk, een Nederlandse top 10 in het najaar van 1986. Of Jack Your Body van Steve Silk Hurley. Begin 1987 een hit. Op de hoesjes van beide singles staat met grote letters ‘The House sound of Chicago’. Dat is nog maar het begin.
In de tussentijd genieten de party people op Ibiza vooral van de acid house. Dit blijft niet onopgemerkt. Tijden de zomer van 1987 viert een aantal Engels dj’s, waaronder de latere succesvolle Paul Oakenfold, vakantie op Ibiza. Daar maken zij kennis met de acid house en de bijbehorende raveparty’s. Het tripje naar Ibiza zorgt voor de nodige inspiratie. De heren willen dezelfde sfeer creëren in het uitgaansleven in Engeland. In 1988 vinden in Engeland de eerste ravefeesten plaats. Deels legaal in clubs maar ook illegaal in leegstaande gebouwen. Voor de generatie die begin jaren 80 is opgegroeid voelt het waarschijnlijk als een bevrijding. Muziek waar je de hele nacht op kunt dansen. De opkomst van de house muziek maar ook van lovedrug XTC. Een eindeloze zomer die eigenlijk tot de zomer van 1989 duurt. De nieuwe muziekstroming weet een steeds groter publiek te bereiken. Het krijgt vaste voet aan de grond in de clubscene. Ook in Nederland waar dj’s als Eddy de Clercq en Joost van Bellen eerst heel veel moeite moeten doen. Het slaat niet meteen aan maar van het ene op het andere moment wordt ook in de Roxy de house omarmt. In die tijd groeien bepaalde nummers uit tot echte klassiekers. Soms blijft het succes beperkt tot de clubs maar de house drukt ook steeds meer een stempel op de hitparade. Het één sluit het andere natuurlijk niet uit. Soms komt er ook op een andere manier het e.e.a. vanuit de clubs naar boven drijven. Er wordt in die tijd natuurlijk ook volop gesampled. De één inspireert de ander.
In 1988 brengt Jose Cheena, het muzikale alterego van Tony Rodriquez, het nummer Loco Pinga uit.
Een jaar later verschijnt Esta Loca van The Latin Age. In het nummer is een sample van Loco Pinga te horen. Esta loca groeit uit tot een clubklassieker maar weet de hitlijsten niet te halen.
Een tijdje later is het wel raak. We samplen gewoon door want begin 1990 scoort Latino Party een hit in Nederland met (Nuevos) Esta Loca. Inderdaad met een sample van The Latin Age. Het gaat om de zogenoemde original loca version. De andere remixversies bevatten samples van twee andere hits uit die tijd: Pump Up The Jam van Technotronic en It Takes Two van Rob Base en DJ E-Z Rock. Latino Party wordt gevormd door Manuella en Angelica. De twee dames worden bijgestaan door dansers Moossa en Emy. De groep wordt ontdekt op, hoe kan het ook anders, Ibiza. Achter de schermen zijn producers en componisten David Fairstein en Phil Simpson actief. Niet hun echte namen. Phil Simpson is het muzikale alterego van Jean-François Boutillier. David Fairstein staat bij de burgelijke stand bekend als Fabrice Cuitad. Die naam is vorig jaar al een keer voorbij gekomen. Begin jaren 80 is Cuitad namelijk betrokken bij White Soxx. Een eenmalige samenwerking met Frédéric Mercier. Het levert het meesterwerkje Versailles op. Geen hit maar wel jarenlang terug te vinden in de Top 2000. Toch wel even wat anders dan Esta Loca. Maar de producer, componist en muzikant beperkt zich begin jaren 90 niet alleen tot Latino Party.
In 1990 start producer en componist Michael Cretu in zijn studio op Ibiza met het project Enigma. Cretu is de echtgenoot van de succesvolle Duitse zangeres Sandra. Cuitad is als songschrijver bij Enigma betrokken. Hij is onder andere mede componist van Sadeness (Part 1). Eind 1990 een nummer 1 hit in Nederland. Ook opvolger Mea Culpa (Part 2) komt mede van zijn hand. En Latino Party? In ons land blijft het succes beperkt tot Esta Loca. Er volgt nog wel een aantal singles volgens beproeft concept. Je neemt een sample en bouwt daar een nummer omheen. Voorbeelden zijn Tequila, gebaseerd op Just Can’t Get Enough van Depeche Mode en The Party met een sample van het duizenden herkenbare Don’t Go van Yazoo. Esta Loca wordt in 1995 in een nieuw jasje uitgebracht. Niet onder de naam Latino Party maar als 2 Pirates In A Club. Een jaar eerder is het Latino feestje namelijk al voorbij. The party is over!