Labi Siffre-Nothin’s Gonna Change (1987) / Watch Me (1972)

Labi Siffre-Nothing's gonna change (hoes)

Het zijn niet altijd de grootste, of de bekendste, hits die blijven hangen. Dat geldt in ieder geval niet voor deze muziekfreak. Integendeel. Een goed voorbeeld is Labi Siffre. In 1987 scoort de Britse zanger zijn grootste hit met (Something Inside) So Strong. Een protestlied tegen de apartheid in Zuid Afrika. Ruim dertig jaar na dato nog steeds een indrukwekkend nummer. Rechtuit het hart. En wat te denken van It Must Be Love (1971). Een heerlijk feel good nummer. Ook nog succesvol gecoverd door Madness. Beide hits komen nog regelmatig voorbij op de radio.

Ik ga echter voor de opvolgers van beide nummers. Althans qua hitparadenotering. Eerst terug naar 1971. In dat jaar verschijnt het album Crying Laughing Loving Lying met daarop Siffre’s eerste Nederlande hit It Must Be Love. In het najaar van 1972 is het opnieuw raak met Watch Me. Alleen uit op single en niet terug te vinden op eerdergenoemd album. Dat gebeurt pas jaren later als er een reissue, vanzelfsprekend met bonustracks, verschijnt. Wat maakt dit nummer, voor mij, zo bijzonder? Het specifieke stemgeluid? De tekst? Of juist de eenvoud? Gitaartje, koortje en de stem van Labi Siffre? Zeg het maar. Kort maar krachtig: Prachtig liedje!

Vijftien jaar later zit ik, als veertienjarige op mijn kamertje, gekluisterd aan de radio. Iedere maandag t/m zaterdag De Avondspits. Daarnaast hou ik de hit -en tipparade nauwlettend in de gaten. (Something Inside) So Strong nog vers in het geheugen, Op een gegeven moment hoor ik Nothin’s Gonna Change voorbij komen. Aanstekelijk deuntje. Hit! Of toch niet? Het behaalt net als It Must Be Love de 21ste plaats in de Top 40. Daarna hoor ik het nooit meer voorbij komen op de radio.

Jaren later levert een bezoekje aan de platenbeurs de albums The Best Of Labi Siffre en So Strong op. Dan realiseer ik mij des te meer dat we te maken met een ambachtelijke liedjesschrijver pur sang. Een muzikale sterkhouder.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *