Kate Bush – December Will Be Magic Again (1979/1980)

Van deze Hidden Treasure stond al heel lang vast dat ‘ie vandaag geplaatst ging worden. Ik bedoel: een (alternatief) kerstnummer zet je niet in juli online, en al helemaal niet als de maand december in de titel genoemd wordt.

December Will Be Magic Again dus, van Kate Bush. Een zangeres die, in het licht van het feit dat ze al ruim 40 jaar professioneel muziek uitbrengt, geen schokkend groot repertoire heeft opgebouwd. Sinds haar ontdekking als 16-jarige (door Pink Floyd-gitarist Roger Waters, in 1975) heeft ze slechts 10 albums uitgebracht. Haar debuutalbum The Kick Inside verscheen in 1978, en vanwege het enorme succes (met name door singles als Wuthering Heights en The Man With The Child In His Eyes) volgde opvolger Lionheart nog datzelfde jaar. Daarna nam het releasetempo gaandeweg aanzienlijk af, met als ‘hoogtepunt’ een periode van 12 jaar tussen haar albums The Red Shoes (1993) en Aerial (2005). Haar laatste album 50 Words For Snow dateert alweer van 2011, dus wat mij betreft wordt het wel weer eens tijd. Maar, en dat is ook wel weer mooi, vanaf het prille begin is er maar één persoon geweest die alle beslissingen nam omtrent de carrière van Kate Bush, en dat is de artieste zelf.

Over het prille begin gesproken: in 1979 nam zij December Will Be Magic Again op in de Abbey Road Studios. Het nummer ging in première tijdens de ‘Christmas Snowtime Special’, die op 22 december 1979 door de BBC werd uitgezonden. Daarin was ze te zien in een rode outfit op een grote rode pluchen stoel. Ze speelde daar echter niet de albumversie, maar een hele andere uitvoering, die was opgetuigd met bongo’s. Die versie is nooit op een regulier Kate Bush-album terechtgekomen, en is alleen op een aantal Kerstverzamel-CD’s terug te vinden.

Tijdens een tweede (en laatste) TV-optreden, in een Kerstspecial die ‘Kate’ was gedoopt, zit ze achter een vleugel. In die special, die op 28 december 1979 werd uitgezonden, vormde de albumversie wél de basis. Net zoals in deze door een fan gemaakte clip, waarin beeldmateriaal uit beide specials door elkaar gesneden is:

December Will Be Magic Again werd echter pas een jaar later, half november 1980, op single uitgebracht, als opvolger van Army Dreamers. Er is nooit een officiële clip bij gemaakt, vandaar dat ik die fanvideo deel (die trouwens ook een mooie geluidskwaliteit heeft, in tegenstelling tot veel andere video’s van het liedje).

Een grote hit is het nummer nooit geworden. Het kwam eind november 1980 op #39 de Engelse hitparade binnen en steeg daarna door naar #29, maar begon al vóór de aanloop naar Kerst weer te dalen. Kate gaf later in een interview aan dit te wijten aan ‘de depressieve sfeer in Engeland’ na de moord op John Lennon. De ex-Beatle werd op 8 december van dat jaar in New York doodgeschoten. De felbegeerde Christmas #1 in Engeland was dat jaar voor… (Just Like) Starting Over van John Lennon.

Ik wens je een magische feestmaand!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *