Muzikale wereldreiziger.
Ruim twee jaar hidden treasures heeft al de nodige muzikale verhalen opgeleverd. En niet te vergeten een flinke lijst met muzikale suggesties. Kortom ik kan nog wel even vooruit. De ultieme hidden treasure? Ik denk dat ik voor Fallin’ In And Out Of Love van Johnny Nash ga. De keus van 8 mei 2020. Het bijbehorende verhaal gaat vooral over de muzikale ontdekkingstocht. Het ontdekken van muziek dankzij bijvoorbeeld radioheld Rob Stenders. Laat ik mij dit keer beperken tot de muzikale hoofdrolspeler: Johnny Nash. Een muzikale wereldreiziger. In 1940 geboren in Houston en daar in 2020 overleden. Een 80-jarige levensreis die de zanger onder andere naar Jamaica en Engeland brengt.
Voor Nash begint het in muzikaal opzicht, net als voor veel zijn collega’s en generatiegenoten, in de kerk. Op jonge leeftijd weet hij een plaats te veroveren in de TV show van Arthur Godfrey, een Amerikaanse zanger, acteur en presentator. De jonge zanger valt op omdat hij zich niet beperkt tot één stijl. Pop, soul of country. Het is Johnny om het even. Op zijn 17de tekent hij zijn eerste platencontract. Het levert hem in 1958, in de vorm van A Very Special Love, zijn eerste hit op. Overigens een cover van Doris Day. Niet de minste. En net als de beroemde actrice richt de zanger zijn pijlen ook op het witte doek. Een rol in de film Take A Giant Step (1959) levert zelfs een award op. In de tussentijd blijft hij muzikaal actief en brengt via verschillende labels singles uit. Halverwege de jaren 60 richt hij samen met zijn manager zijn eigen platenlabel op: Joda. Via dit label verschijnt onder andere Let’s Move And Groove Together. Een top 5 hit in de Amerikaanse R&B hitlijst. Nash en zijn manager verkassen op een gegeven moment naar Jamaica. Het verhaal gaat dat dit gebeurt na het faillissement van Joda. De opnamekosten op het eiland schijnen een stuk lager te liggen. Wat de reden ook is, de verhuizing naar Jamaica zorgt ervoor dat Nash in contact komt met Bob Marley en zijn muzikanten. Het is de tijd dat rocksteady en ska samensmelten tot reggae. De eerste reggaehits zijn een feit: Voorbeeld? Desmond Dekker en Israelites. Het levert Johnny Nash de nodige inspiratie op met Hold Me Tight als resultaat. In 1968 een wereldwijde hit. Met een reggae-versie van Sam Cooke’s Cupid doet hij er nog een schepje bovenop. Maar in de eerste helft van de jaren 70 scoort de zanger zijn grootste hits.
Nash verhuist naar Engeland en tekent een contract bij Epic. Op dit label verschijnt in 1972 I Can See Clearly Now. Het levert hem een Amerikaanse nummer 1 hit op. Een klassieker. Vreemd genoeg in Nederland geen hit maar daar komt in 1982 verandering in. In dat jaar scoort Lee Towers, The Voice of Rotterdam, een top tien hit met zijn versie. In 1975 is in het Nederland wel raak met Tears On My Pilow. Het wordt uitgeroepen tot alarmschijf en met een vierde plaats als hoogste notering is het Nash’s grootste hit in Nederland. In Engeland behaalt het nummer zelfs de eerste plaats. En daarna? Er verschijnt nog een aantal singles waaronder een cover van Sam Cooke’s Wonderful world. Succes blijft echter uit. Het blijft vervolgens een lange tijd stil. Daar komt pas halverwege de jaren 80 verandering in. In 1986 verschijnt het album Here Again met daarop Rock Me Baby. De vierde en laatste hit in Nederland. Geen zomerhit! Integendeel. Een hit in hartje winter. Terwijl in Friesland voor het tweede achtereenvolgende jaar een Elfstedentocht wordt verreden komen de zomerse klanken van Johnny Nash regelmatig voorbij op Hilversum 3. Ik geniet er in het voorjaar en de zomer van 1986 met volle teugen van dankzij de verzamellp Now This Is Music Volume 4. Op een zonnige lentedag koop ik van mijn bij elkaar gespaarde zakgeld en/of verjaardaggeld deze verzamelaar. Een album met o.a. actuele hits van Queen, Mr. Mister en Simple Minds. Maar ook Fra Lippo Lippi, het bijzondere I’m A Lover van Andrea en niet te vergeten Sigue Sigue Sputnik. En Rock Me Baby! Een bont muzikaal gezelschap.
En Johnny Nash? Die is aan het begin van deze eeuw vooral bezig met het digitaliseren van zijn archief. Het heeft helaas niet geresulteerd in een fraaie box met een compleet overzicht van zijn oeuvre. De oorzaak? Waarschijnlijk al die verschillende labels waarop de zanger zijn muziek heeft uitgebracht. Maar als het wel was gelukt dan waren hidden treasure classic Falling In And Out Of love en Rock Me Baby waarschijnlijk wel op Spotify terug te vinden. Dan had het in ieder geval niet bovenstaand verhaal opgeleverd. Een wijs man zei ooit ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. En zo is’t maar net. Reggae te gek hé!?
p.s. Voor de liefhebbers is er voor in de late uurtjes ook nog een instrumentale versie: Love Theme From Rock Me Baby.