Jill Sobule – Living Color (1990)

Al ver voordat Katy Perry in 2008 doorbrak met I Kissed A Girl, bestond er een even leuk nummer met dezelfde titel. Alleen veroorzaakte zo’n openbaring in 1995, toen Jill Sobule het opnam, wel iets meer ophef. Het is een goed voorbeeld van de persoonlijke ervaringen die deze getalenteerde zangeres, componist en gitarist altijd in haar liedjes verwerkt. Ze weet haar eigen dromen, emoties en hoop te verwoorden op een manier die voor velen herkenbaar is.

Later dat jaar ontdekte ik via de soundtrack van de film ‘Clueless’ ook haar nummer Supermodel, en toen was ik definitief ‘hooked’. Ik werd fan en mijn buren en de luisteraars van mijn radioprogramma (destijds ArtyShock op Unique FM) hebben dat geweten.

Overigens was dat niet de eerste keer dat ik (en dus mijn toehoorders) kennismaakte met de muziek van Jill Sobule. In 1990 was ik al verslingerd geraakt aan haar single Living Color. Een prachtig nummer, geproduceerd door Todd Rundgren (net zoals de rest van haar debuutalbum Things Here Are Different). Hoewel het een verzameling prachtige liedjes was, werd het commercieel gezien geen succes.
Haar volgende album nam ze op onder productionele leiding van Joe Jackson. Ze werd echter door haar label gedropt, waardoor die opnamen nooit zijn uitgekomen.

Het duurde vervolgens vijf jaar voordat Jill Sobule een nieuw platencontract kreeg aangeboden. Dat resulteerde in haar tweede, naar zichzelf genoemde album, waarop I Kissed A Girl en Supermodel stonden. Die cd verscheen precies op tijd om te kunnen aansluiten bij andere opkomende vrouwelijke pop/rock-artiesten als Alanis Morissette en Juliana Hatfield, en leidde tot haar doorbraak. Ze heeft dat momentum helaas niet kunnen vasthouden, waardoor te weinig mensen haar uiteindelijk hebben leren kennen.

Het grootste deel van Sobule’s muziekcatalogus is via de streamingdiensten te beluisteren, maar haar debuutalbum ontbreekt. Mooie gelegenheid om je hier nog eens van Living Color te laten genieten. Een nummer waarin ze beschrijft hoe je zintuigen ontwaken als er een nieuwe liefde in je leven komt. Dat wordt ook op een simpele maar effectieve manier in beeld gebracht in de video, waarin Todd Rundgren een gastrol vervult. Genieten!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *