Jan Paul Van Der Meij- Mooie Rijke Vrouw (1994)

Jan Paul Van Der Meij-Mooie Rijke Vrouw (hoes)

Zomerse date?!

Een zonnige vrijdagochtend. Begin juni. Het begin van een lang Pinksterweekend. Het zonnetje schijnt. De lucht is blauw. Komen deze woorden je bekend voor? Dat kan kloppen. Vorige week ben ik mijn verhaal met exacte dezelfde woorden begonnen. Een zonnige vrijdag heeft namelijk voor de nodige inspiratie gezorgd en drie nieuwe verhalen opgeleverd. Vandaag deel twee. Met dank aan een bekende DJ. Vrijdag 3 juni 2022. ‘s Ochtends een paar uurtjes gewerkt. ’s Middags, zoals altijd op vrijdag, vrij. Ik kijk even op Instagram en krijg een melding in beeld. Een nieuwe video van Bert Haandrikman. De enthousiaste DJ kondigt onder het mom van ‘herinnert u zich deze nog’ een plaat aan. Zonder titel en uitvoerende te noemen. Maar bij de eerste noot is het raak. Natuurlijk ken ik die. Terug naar de jaren 90. Jan Paul Van Der Meij. Er volgt automatisch een muzikale ‘autocorrectie’ in het muzikale deel van mijn hersenen! Let op! Geen Jan Van Der Meij. Bekend van Vitesse, Powerplay en recent The Analogues. De bijna naamgenoot tapt uit een ander Nederpop vaatje. In de eerste helft van de jaren 90 laat Jan Paul Van Der Meij met enige regelmaat van zich horen.

De muzikant is sinds het begin van de jaren 80 actief. Hij speelt in verschillende bands waaronder één van de vele bezettingen van de Bintangs. Daarnaast brengt hij onder zijn eigen naam cassettes en een aantal LP’s uit. Engelstalig. Daar komt in 1989 verandering in. Dan verschijnt zijn eerste titelloze Nederlandstalige album. Er wordt een aantal singles uitgebracht. De releases krijgen de nodige aandacht. Het levert onder andere een optreden op Noorderslag op. Daarnaast is er interesse vanuit het Hilversumse. Er volgen optredens bij de VARA en de VPRO. Een radiohit laat echter nog even op zich wachten. Dat gebeurt in 1992 met de release van het album Waterballet en de single Help Miranda. Een Nederlandstalige bewerking van de Beach Boys klassieker Help me Rhonda. Het nummer is veelvuldig op de vaderlandse radio te horen. Een radiohit. Het levert echter geen Top 40 notering op. De tipparade is het eindstation. The story continues. Een jaar later gebeurt hetzelfde met de single Ze Weten. Drie keer scheepsrecht!? Zorgt het album Maliënkolder dan voor de definitieve doorbraak? Met de release van de single Mooie Rijke Vrouw begint het erop te lijken.

“Ik zoek een mooie, rijke vrouw
Mooi en rijk en trouw
Ik zoek een mooie, rijke vrouw
Zonder problemen”

In de zomer van 1994 galmt ook dit nummer door de Nederlandse ether. Maar een Top 40 zit er wederom niet in. Het is vanuit tipparade/hitparade oogpunt het laatste wapenfeit. Maar er volgt nog een flink aantal releases. Daarnaast zijn er groepen als De Raggende Manne en de Doopgezinde Gemeente die nummers van Jan Paul opnemen. Met leden van deze bands, waaronder Bob Fosko, vormt Van der Meij later de gelegenheidsformatie De Gorelev. Het repertoire? Het levenslied maar dan in een stevig jasje. Het levert twee albums op. En verder? De muzikant, componist en studiobaas blijft schrijven, opnemen en produceren. Anno 2022 is er nog wel die ene vraag. Heeft de muzikale contactadvertentie uit de zomer van 1994 nog iets opgeleverd? Een mooi, rijke en trouwe vrouw!? Zonder problemen? #DurfTeVragen

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *