Horn Of Plenty-Studio Sport (1995)/ Tonny Eyk-Tune Studio Sport.

Horn Of Plenty-Studio Sport (hoes)

Muzikale topsport!

Er is geen bal op de TV. Dat is begin jaren 80 de conclusie van Doe Maar. Niet geheel terecht. In muzikaal opzicht welteverstaan. Genoeg muziekprogramma’s op TV. Toppop, Countdown, Nederland Muziekland en Op Volle Toeren. Tel daar, in mijn geval, Duitse TV-programma’s als Formel Eins und Musikladen bij op. Later volgen Vara’s Clipparade, de 2 Meter Sessies, Loladamusica en Het Uur Van De Wolf. Anno 2022 is het aanbod wel wat minder. Af en toe is er een muziekdocu op de reguliere NPO kanalen te zien. Meestal moet je uitwijken naar NPO Extra 2. En BBC4 is inmiddels ook exit. Althans via de lokale kabelboer. Maar gelukkig is daar Matthijs Gaat Door. Volgens ‘eigen’ zeggen:

“Met een goed humeur, een goed gesprek en heel veel muziek van de Doe Maar.”.

En niet alleen van Sven. Ook een diepe buiging voor de wekelijkse muzikale gasten. Niet elke week raak. Kwestie van het aloude smaken verschillen. Het klinkt wellicht wat clichématig maar het is wel een feit. De uitzending van 8 oktober 2022 is in alle opzichten een top aflevering. Ruim baan voor De Veronica Express met stationchef Rob Stenders en machinist Caroline. Douwe Bob en Danny Vera eren de overleden Loretta Lynn. Muzikale talenten Brian Dunne en Sophia geven hun visitekaartje af. Hendrik Jan Bökkers brengt samen met Ralph de Jongh een muzikaal eerbetoon aan The Last Waltz. Bökkers zingt Van The Man. Hendrik Jan is de man in dit geval! Maar er is meer. De vaste rubriek Forever Young. Gast? Tonny Eyk.

Eyk: 82 jaar young. Still going strong. Wat last van fysieke ongemakken maar nog zeer helder van geest. De muzikale grootmeester spreekt met veel enthousiasme. Passie is het toverwoord. De pretoogjes spreken boekdelen. Eyk heeft met tal van artiesten samengewerkt. Niet alleen als pianist, orkestleider en componist. Ook als producer, songschrijver en arrangeur. Een muzikaal manusjes van alles met talloze producties op zijn naam. Tijdens het gesprek wordt een belangrijk onderdeel van zijn muzikale loopbaan uitgelicht: het componeren van tunes. Dit gegeven vormt de basis van dit verhaal. Het zaadje wordt overigens al een paar weken eerder gepland. Dan ploft de nieuwe editie van Het Tunes boek op mijn deurmat. Een prachtig naslagwerk. Deze mag, als zelfbenoemde radio-en muziekfreak, niet in mijn boekenkast ontbreken. De eerste editie haal ik nog regelmatig uit de kast tevoorschijn. De nieuwe geupdate versie bevat meer dan 6000 titels die ooit als tune of in een jingle zijn gebruikt. Een prachtig naslagwerk. Van wie was die tune ook alweer? Welk nummer werd ook al weer voor dat ene spel in De Avondspits gebruikt? Ook fijn om af en toe willekeurig een bladzijde open te slaan. Een muzikale ontdekkingstocht. In dit boek mag Tonny Eyk vanzelfsprekend niet ontbreken. Hij heeft tal van tunes gecomponeerd. Van Toppop tot De Zevensprong en van Wedden Dat tot de wekelijkse Lotto-trekking. Dit laatste deuntje levert in 2021 al een verhaal op.

Vandaag ruim baan voor zijn meeste bekende tune: dé leader van Studio Sport. Tot op de dag van vandaag te horen. Wel met een korte onderbreking maar daarover later meer. Begin jaren 70 wordt Eyk benaderd om een tune voor Studio Sport te maken. Hij maakt drie composities en voegt daar nog een vierde aan toe. Nog eentje als reserve. Eentje om achter de hand te hebben. Dat vertelt de muzikant in 2019 tijdens een gesprek in het Max radioprogramma De Perstribune. En je voelt ‘m wellicht al aankomen. Het is juist die vierde versie die wordt gekozen. Vervolgens is deze jarenlang te horen. Welke trouwe sportliefhebber is er, met het bord op schoot, niet groot mee geworden? Op een gegeven moment slaat de vernieuwingsdrang ook toe op de burelen van Studio Sport. De tune verdwijnt maar dat levert de nodige protesten op. Volgens Tonny Eyk voeren studenten van Minerva in Leiden zelfs een ludieke actie. Lang verhaal kort. De tune keert terug. In een iets andere versie maar de basis blijft hetzelfde. Dat is de ijzersterke compositie. Daar kunnen we tot op de dag van vandaag van genieten. Tenminste als je sportliefhebber bent. Natuurlijk ook voor de niet sport liefhebbers. Een Iconische tune. Een stukje TV geschiedenis.

In de periode dat de tune van de buis verdwijnt is daar de Haarlemse band Horn Of Plenty. Een funk/jazz band rond rapper en zanger Super Mac. Negen man sterk met een uitgebreide blazersselectie. Horn Of Plenty voorziet de Studio Sport tune van een funky arrangement. Van tune tot single. Van een 25 seconde durende tune tot een single van 3 minuten en 17 seconden. Voor de liefhebbers is er nog de CD single met een extra lange club mix. Blow the horns! Een tune voorzien van de nodige toeters en bellen. In de positieve zin van het woord. Een prachtig eerbetoon. Een muzikaal & sportief gebaar. Petje af voor Tonny Eyk.

*
Zie Hidden Treasure 19-02-2021(Carlo Deuten): Orkest Tonny Eyk-Lucky Lotto/Billy’s Bingo (1982) / Peter Moesser-Happy Time (1966)

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *