The Yeah You’s – 15 Minutes (2009)

Op 1 april 2020 startten Carlo Deuten, Sjaak de Bruijn en ikzelf met Hidden Treasures. Het fenomeen COVID19 had net zijn intrede gedaan en wij vonden dat de wereld ook wel wat leuks kon gebruiken, om de aandacht een beetje af te leiden. Dus wij gingen schrijven over liedjes met maar één gemeenschappelijk kenmerk: ze mochten niet op Spotify staan. Zoals je in onze playlist kunt zien, vinden steeds meer liedjes inmiddels hun weg naar de grote groene en anders gekleurde streamingdiensten. En alle Hidden Treasures vind je uiteraard op onze website, die we vorig jaar gelanceerd hebben. Daar staan niet alleen de liedjes, maar ook de bijbehorende achtergrondverhalen, die in ons enthousiasme steeds langer geworden zijn.

In de toekomst gaan we lekker met Hidden Treasures verder, maar er zullen wel wat dingen veranderen. Vanaf volgende week, vier jaar na onze start, zullen we ook gaan putten uit de talloze verborgen juweeltjes die wél op Spotify staan, maar daar ondergesneeuwd worden door meer dan 100 miljoen andere nummers. Ook zullen we je geen lange lappen tekst meer voorschotelen, maar de interessantste feitjes samenvatten in een paar inleidende regels. Het gaat uiteindelijk om de muziek.

Die werkwijze zal ons ook in staat stellen voortaan meer muzikale schatten voor je op te graven dan voorheen. Vanaf komende week steken Carlo en ik elke dinsdag- en donderdagavond onze spade voor je in de grond! Dus stay tuned, en geef via de site je emailadres aan ons door, zodat je voortaan geen update meer mist!

Ik sluit dit hoofdstuk echter op zijn Paasbest af. Voor mijn laatste ‘old-school’ Hidden Treasure, 15 Minutes van The Yeah You’s, trek ik nog even alle missionarisregisters open. Dit Beatlesque pronkstuk, destijds hun debuutsingle, heeft 15 jaar geleden namelijk geen potten kunnen breken en verdient alsnog je aandacht.

The Yeah You’s waren een Engels popduo, bestaande uit Nick Ingram en Mike Kintish. Zij kwamen elkaar tegen toen Ingram auditie deed voor een toneelstuk dat Kintish had geschreven. In plaats daarvan besloten ze samen muziek te gaan maken. De start was veelbelovend, want ze kregen al snel een contract bij Island Records. Ze noemden hun eerste single naar een uitspraak van Andy Warhol: ‘In the future, everyone will be famous for 15 minutes’. De clip bij het nummer begint ook met die spreuk, en brengt de gedroomde weg naar de top van de band in kaart. Hij begint met het beeld van het duo dat de single in hun slaapkamer speelt. Daarna zie je ze als straatmuzikanten en tijdens een klein optreden, waar ze door een platenmaatschappijmedewerker worden gehoord, die hen tekent. Vervolgens zijn ze te gast in een tv-talkshow en worden ze de grootste band ter wereld. Dat duurt allemaal maar kort, want de zeepbel spat uit elkaar en de video eindigt weer met de band in hun slaapkamer.

Je kunt de clip hier bekijken, terwijl je daaronder de rest van het verhaal leest…

Ook in werkelijkheid verliep de carrière van The Yeah You’s niet zoals gepland. Vette pech, eigenlijk. 15 Minutes kwam uit op 22 juni 2009 en werd in eerste instantie aardig opgepikt door de BBC. Drie dagen later overleed Michael Jackson echter, en verdween het nummer roemloos van de radar. Er zat nog net een #36-notering in de Britse Top 40 in. Opname van het nummer, een jaar later, in de Amerikaanse tiener rom-com Easy A veranderde daar niets aan. Opvolger Getting Up With You schampte op #92 nog maar net de Top 100 in hun thuisland.

Eind september 2009 brachten The Yeah You’s hun debuutalbum Looking Through You uit. Eerlijk is eerlijk, Island Records had daar niet op beknibbeld. De cd was deels geproduceerd door Greg Wells (die daarvoor al had gewerkt met o.a. k.d. lang, Aerosmith, Céline Dion en Mika) en Phil Da Costa (Was (Not Was), Alison Moyet, Boyzone). Het album was gemixt door Mark ‘Spike’ Stent (ie-der-een, van Madonna en Muse tot Beyoncé en Ed Sheeran) en Chris Potter (The Verve, The Rolling Stones, Keane e.v.a.).

BBC Radio 2 koos de cd als Album Of The Week, maar dat – evenals de release van nog eens twee singles – kon het project niet vlottrekken. The Yeah You’s namen hun 15 minutes of fame wel heel letterlijk. Ze probeerden nog een doorstart onder de nieuwe bandnaam MadFox, maar gingen niet lang daarna uit elkaar. Mike Kintish is wel in de muziekindustrie werkzaam gebleven, en bleek succesvoller als songwriter/producer voor o.a. Ray BLK, Armin van Buuren en JoJo.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *