Het Goede Doel-Met Open Ogen (Mini Mix) (1989)

Het Goede Doel-Met Open Ogen (hoes)

XL of XS?

Henk & Henk wie kent ze niet? Henk Westbroek en Henk Temming. Jarenlang actief in Het Goede Doel. De heren zijn al een tijdje niet meer ‘on speaking terms’. Een understatement. Gevalletje ‘ik kan veel beter zwijgen’? Een reünie zit er niet meer in. Dat blijkt uit een recente, en tevergeefse, poging van Rob Stenders om de band weer in de originele bezetting bij elkaar te krijgen. Het resultaat? Een optreden van Henk Westbroek en de Glamrocks. De band van Tony Peroni, de oud drummer van Het Goede Doel. Het gelegenheidscollectief zingt Nooduitgang en Vriendschap. Ach ja vriendschap is een illusie.

 

Van 2023 naar 1979. De tijd dat de twee Henken nog als vrienden door het leven gaan. Het jaar waarin Het Goede Doel wordt opgericht. De eerste jaren ligt de focus vooral op de live-optredens. Langzamerhand ontstaat een eigen geluid. Begin 1982 verschijnt debuutsingle In ’t Leven. Een Top 40 notering zit er niet in. Daar komt een half jaar later verandering in met Gijzelaar. Wellicht mede te danken aan de publiciteit rond deze release. De TROS besluit namelijk om het nummer te boycotten. Het zorgt alleen maar voor meer aandacht. De eerste hit is een feit. Terug te vinden op het debuutalbum België. Net als Vriendschap en de titeltrack België (Is er leven op Pluto ..?). Beide zijn uitgegroeid tot Nederpopklassiekers. Het debuut behoort tot de best verkochte albums van dat jaar. Platina! Opvolger Tempo Doeloe doet het minder goed maar weet zonder problemen de gouden status te bereiken. Hoewel het grote succes van het debuut niet geëvenaard wordt is de band jarenlang een vaste waarde in het Nederlandse muzieklandschap. Er volgt zelfs een nummer 1 hit in de vorm van Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken. Afkomstig van het album Iedereen Is Anders Volgens Het Goede Doel (1988). De teksten en muziek komen voor rekening van Henk en Henk. De nummers worden gezongen door andere Nederlandse artiesten. Van Rob de Nijs tot Nol Havens en van Peter te Bos tot… René Froger. De samenwerking met Het Goede Doel betekent voor de Amsterdamse zanger de definitieve doorbraak. Hij scoort in de jaren daarna een flink aantal hits, mag de ene naar de andere gouden en platina plaat in ontvangst en verkoopt met gemak de grootste zalen uit. Het gaat crescendo. Dat geldt niet voor Het Goede Doel.

In eerste instantie lijkt er nog niets aan de hand. In het najaar van 1989 tourt de band langs de Nederlandse theaters. Het levert zelfs een Gouden Notenkraker op. Een prijs voor ‘bijzondere verdiensten voor live uitgevoerde muziek in Nederland’. Die kunnen de heren in hun zak steken. Rond dezelfde tijd verschijnt een nieuw album: Souvenir. Met een 41ste plaats in de albumlijst niet bepaald een groot commercieel succes. Van de drie uitgebrachte singles weet slechts één de Top 40 te bereiken: Met Open Ogen. Wel in een andere uitvoering. De albumversie duurt namelijk ruim 14 minuten.

Er wordt flink de schaar ingezet zodat er voor de single nog een zogenoemde mini mix van amper 2,5 minuut overblijft. Tegenwoordig is dat qua lengte, mede dankzij Spotify, weer gemeengoed. Maar ja andere tijden. Het grappige is dan wel weer dat anno 2023 op Spotify juist alleen de lange versie is terug te vinden. Een muzikale paradox. Met Open Ogen is in ieder geval de laatste Top 40 hit.

In 1991 wordt met de release van de single Als Ik De Bouw Van Arnold Schwarzenegger Had een nieuwe poging ondernomen. Tevergeefs. Zelfs de held van het witte doek weet het tij niet te keren. I’ll Be Back is een bekende kreet van de Oostenrijke Terminator. In het geval van Het Goede Doel duurt dat nog even. Nadat de single is geflopt is het over en uit. Even geen Henk & Henk samen op het podium. Henk W. hoeft zich in ieder geval niet te vervelen. Hij start een solo-carrière die hem wederom een Nederpopklassieker oplevert: Zelfs Je Naam Is Mooi. Daarnaast is Henk een drukbezet baasje. Jarenlang te horen op 3FM met Denk Aan Henk, is politicus en daarnaast nog kroegbaas. Henk T. start zijn eigen studio, werkt met een flink aantal Nederlandse artiesten samen en brengt een aantal solo-albums uit.

In 2001 volgt een comeback onder het motto ‘10 jaar gelukkig uit elkaar’. Er volgt een DVD met een registratie van het reünie-concert. Daarnaast is er voor de fans de verzamelbox Geef De Mensen Wat Ze Willen. Als Westbroek op een gegeven moment in de studio van Temming nieuw materiaal opneemt ontstaat het idee om weer een album als Het Goede Doel uit te brengen. Het resultaat: Gekkenwerk. In eerste instantie niet fysiek verkrijgbaar. Ik herinner me dat ik in die tijd een aantal promocd’s krijg en een downloadlink. Het album is namelijk gratis te downloaden via de website van een bedrijf dat actief is in de ICT-business. Er volgt nog een tour, de release van de Radio Tour de France single Erop En Erover en het album Liefdewerk (release Valentijnsdag 2011). Latere singles weten geen potten te breken. In de daarop volgende jaren gaat het tijdens interviews vaak over de relatie tussen Henk en Henk. Zo geeft Henk Westbroek in het radioprogramma Volgspot aan dat beide heren over van alles en nog wat ruzie hebben en dat hij daar geen zin meer in heeft. Kortom geen eind goed al goed. Geen reünie. Geen Henk & Henk meer. Gelukkig is er de muzikale nalatenschap. Mooi en onverslijtbaar. En dat is geen illusie.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *