Here’s Johnny – Idlewild (1985)

Wie zegt dat er geen goede muziek meer gemaakt wordt, staat er in mijn optiek niet voor open (of komt er niet mee in aanraking). De noodkreet ‘alles is al een keer eerder gedaan’ vind ik ook van een te hoog ‘drama queen’-gehalte. Dat neemt natuurlijk niet weg dat sommige hedendaagse artiesten goed naar eerdere muziek geluisterd hebben en er mede door geïnspireerd zijn. Soms putten zelfs meerdere artiesten tegelijk uit dezelfde bron en vindt er opeens een revival plaats. Dan hoor je bijvoorbeeld in meerdere trancenummers een bekend of minder bekend klassiek thema, of ontstaat een stroming als acidjazz. Jazz is sowieso een genre dat regelmatig in een of andere vorm terugkeert. Bijvoorbeeld als verschillende artiesten tegelijk op het idee komen een swingalbum op te nemen.

Dat brengt me terug naar eind 1985. Toen was daar opeens de single Idlewild van de band Here’s Johnny. Dat dat niet Johnny Hates Jazz was, bleek wel als je naar het nummer luisterde. Het was een en al (bigband)jazz wat de klok sloeg. In de video is zelfs het complete BBC Northern Dance Orchestra te zien, maar of dat ook bij de opname van de track zelf betrokken was, is mij onduidelijk.

De bandnaam was afgeleid van de ‘Tonight Show’, waar presentator Johnny Carson altijd werd aangekondigd met “Here’s Johnny!”. En de titel van het nummer verwijst naar Idlewild Airport in New York, dat na de moord op John F. Kennedy tot JFK Airport werd omgedoopt.

Grappig om na al die jaren de clip weer eens terug te zien, waarbij het me nu pas omviel dat de zanger van Here’s Johnny een gebit had waar Freddie Mercury jaloers op zou zijn geweest. Maar hey, het gaat om de muziek, dus zet daar nog maar eens lekker je tanden in!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *