Henry Mancini – ‘The Pink Panther’ Theme [Malibu Remix] (2004)

Ik kijk niet veel TV. En omdat ik het geduld heb van een erwt, zijn series al helemaal niet aan me besteed. Ik kan nog net mijn hersens bij elkaar houden voor de duur van een film. Omdat ik graag lach, behoren de ‘Pink Panther’-films (met Peter Sellers als Inspector Clouseau) tot mijn favorieten aller tijden. Ik zou een boek nooit twee keer lezen (een strip gek genoeg wel), maar die ‘Pink Panther’-films heb ik allemaal op dvd en ik zweer je dat die aan slijtage onderhevig zijn.

Eigenlijk is dat vreemd, want een van de belangrijkste elementen van goede humor is verrassing. Maar in dit geval weet ik precies wat er gaat komen en ken ik hele scenes uit mijn hoofd. Gevleugelde uitspraken te over ook… ‘Not now Cato!’, ‘Special delivery: a beumb. Were you expecting one?’, of ‘Does your dog bite? – No. (hond bijt uiteraard). I thought you said your dog doesn’t bite! – That is not my dog’. Enfin, ik kan zo nog uren doorgaan. En alleen al als ik denk aan de vele manieren waarop het Clouseau niet lukt om een ophaalbrug over te komen, hoe Chief Inspector Dreyfus talloze malen tot gekte wordt gedreven of de scene met de brug met de gelijke leggers, lopen de tranen op voorhand over mijn wangen.

Maar het feest begint al voordat de verhaallijn van start gaat, met het legendarische Pink Panther-thema. Dit is een jazzcompositie, geschreven door de Amerikaan Henry Mancini, met Plas Johnson op de tenorsax. Mancini is een van de grootste componisten uit de filmgeschiedenis, die overigens alle muziek voor de Pink Panther-films schreef. Hij werd bij leven al overladen met prijzen, en een jaar na zijn dood in 1994 kreeg hij ook de Grammy Lifetime Achievement Award. Het thema werd in 1963 voor het eerst gebruikt in de film ‘The Pink Panther’. Het jaar daarna werd het op single uitgebracht en bereikte het de Top 10 van de Billboard Adult Contemporary Chart. Ook vielen Mancini dat jaar drie Grammy’s ten deel.

Het Pink Panther-thema werd in alle delen van de filmserie gebruikt. Het geanimeerde filmintro werd daarbij steeds knap om de muziek heen getekend. Wat ook knap was, is dat het thema regelmatig in een ander jasje gestoken werd, passend bij de tijdgeest. In de film ‘Revenge Of The Pink Panther’ in 1978 werd het thema – en het grootste deel van de filmmuziek – van een discosound voorzien. Voor ‘The Curse Of The Pink Panther’ (1983) werden meer synthesizers ingezet. En BobbyDon’t Worry Be HappyMcFerrin maakte in 1993 voor ‘Son Of The Pink Panther’ een acapellaversie van het openingsthema.

In 2004 werd de 40ste verjaardag van het thema gevierd. Ik neem dus aan dat daarvoor het jaar van de singlerelease als uitgangspunt genomen werd. Bij die gelegenheid verscheen het album Pink Panther’s Penthouse Party, waarop de muziek van Mancini door meerdere muzikale mangels gehaald werd. O.a. St. Germain, Pizzicato Five, Fatboy Slim en Arling & Cameron deden zich – met meer of minder succes – tegoed aan Mancini’s erfenis. Ter promotie van de CD kwamen twee nieuwe versies van het Pink Panther Theme op single uit. Remixduo Fischerspooner dompelde het nummer onder in hun herkenbare synthsaus, maar mijn favoriet van de twee is de Malibu Remix.

Malibu is een alias van Roger Joseph Manning Jr. Hij was eindjaren ’80 de oprichter van de band Jellyfish. Doe jezelf een lol en voeg snel hun singles Baby’s Coming Back en That Is Why toe aan je playlist met all-time favourites! Ook maakte hij een aantal jaren deel uit van de band van Beck, en op het hoogtepunt van de easy tune-rage (ik schreef er al eerder over) bracht Manning onder de naam The Moog Cookbook een album met edelkitschcovers uit van rocknummers van o.a. eels, Nirvana en Soundgarden. The Pink Panther Theme was een grote inspiratiebron van veel van die easy tune-artiesten, dus de keuze voor Malibu om het nummer te remixen was een hele logische. Hij voorzag het oorspronkelijke jazznummer van vette drums en gaf het een James Bond-achtige sfeer mee. Die versie is dan ook mijn Hidden Treasure voor vandaag:

Hierbij, voor de volledigheid, ook die andere 2004 Remix, door Fischerspooner:

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *