Hallo Venray – Miracles (1993)

Als de Nederlandse Top 40 eind vorige eeuw de ‘nationale vrijdagmiddaggebeurtenis’ was (en dat was ‘ie), dan was Los Vast de zaterdagmiddaggebeurtenis. Dat NCRV Radio 3-programma, waarvan ook opnamen gemaakt werden voor tv, was vooral in de jaren ’80 echt mateloos populair. En dat kwam niet alleen doordat de uitzending, die van 12:00 tot 14:00 uur duurde, steevast werd afgesloten met een half uur Dik Voormekaar Show. De grootste binnen- en buitenlandse artiesten traden op, waarbij Golden Earring, De Havenzangers en Kim Wilde zo maar eens na elkaar het podium konden betreden. Een gouden formule, die op een gegeven moment een aantal keer de Rotterdamse Ahoy’ wist te vullen (10.000 personen) en zelfs meermaals De Kuip (60.000 mensen). Naast die megaspektakels ging de caravaan ‘gewoon’ heel Nederland door. Dat alles aan elkaar gepraat door Jan Rietman, die het programma altijd op dezelfde manier opende, waardoor direct duidelijk was waar de uitzending die week vandaan kwam: “Halloooo Spakenburg!!!”, “Halloooo Krabbendijke!!!”, “Halloooo Venray!!!”

Huh, Hallo Venray? Ja, inderdaad, Henk Koorn had zich bij het kiezen van een naam voor zijn bandje laten inspireren door de enthousiasmerende aankondigingen van Jan Rietman. Hallo Venray kwam overigens uit Den Haag. De band werd opgericht in 1987, de hoogtijdagen van het populaire radioprogramma. Het repertoire was in eerste instantie nog Nederlandstalig, maar dat veranderde al snel. In 1989 brachten ze in eigen beheer hun debuutalbum You Don’t Hit A Guy With Glasses On uit, een jaar later gevolgd door King. De doorbraak volgde echter met album #3: The More I Laugh, The Hornier Due Gets. Dat was geproduceerd door Henk Jonkers uit Fatal Flowers. Hallo Venray werd opgepikt door Radio 3, waar ze in Jan Douwe Kroeske een groot supporter hadden. De single Slow Change reikte begin 1992 zelfs even tot halverwege de Tipparade. Het zorgde voor een optreden op Pinkpop, waar Koorn de show stal door in ‘sexy’ netkousen op te komen en op een pogostick (zo’n springstok met een veer eronder) over het podium rond te dansen. Dit vormde het begin van een periode waarin de band zeer veelvuldig toerde, zowel in Nederland als daarbuiten. Ze deden o.a. voorprogramma’s voor de band Texas in Frankrijk.

De Hidden Treasure van vandaag komt van hun vierde album, A Million Planes To Fly, hun eerste CD die de Album Top 100 haalde. Die plaat was geproduceerd door Stephen Lironi, die in de jaren ’80 lid was van de Schotse groep Altered Images en in de jaren ’90 o.a. Bon Jovi, Hanson en Happy Mondays produceerde. Én Hallo Venray dus. Van A Million Planes To Fly kwam eind 1993 de single Miracles uit. De timing leek perfect voor het ‘zweervolle’, door strijkers gedragen, Beatlesque nummer. Veruit hun radiovriendelijkste single tot dan toe. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar voor mijn gevoel zou Miracles weleens een inspiratiebron geweest kunnen zijn voor Whatever van Oasis, wat pas ruim een jaar later uitkwam. Ikzelf krijg nog bij elke beluistering kippenvel, maar het liedje strandde op #8 in de Mega Tip 30, het voorportaal van de Mega Top 50.

Tot Los Vast heeft Hallo Venray het bij mijn weten nooit geschopt, maar vandaag zijn ze wel de hoofdact op Hidden Treasures Blog. Wanneer anders dan in de laatste dagen van het jaar, waarin Miracles altijd mooi tot hun recht komt/komen. Muzikaal vuurwerk!

Ik wens je een gezellige en veilige jaarwisseling, en het allerbeste voor 2023! Dan blijven wij muzikale wondertjes voor je tevoorschijn toveren!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *