God’s Gift – Would You Do That For Me? (1990/1992)

Wij van Hidden Treasures weten natuurlijk precies wat we met deze pagina voor hebben en zitten daar tot over onze oren in. Toch kan het nooit kwaad regelmatig te herhalen wat we hier beogen te doen, al was het maar omdat er wekelijks nieuwe mensen zijn die besluiten ons te gaan volgen. In een notendop: hier vind je de muzikale pareltjes die het nog niet tot Spotify geschopt hebben. En omdat dat voor veel mensen tegenwoordig dé bron van muziek is, zouden zij deze liedjes dus nooit ontdekken, al zouden ze willen. Hidden Treasures to the rescue!

Als we eenmaal onze keuze bepaald hebben, kunnen wij ons vaak tot YouTube wenden om je het liedje alsnog te laten horen. Maar… sommige liedjes zijn zó ‘hard to find’, dat ze zelfs niet op YouTube staan. Een voorbeeld waar ik zojuist tegenaan liep: Love To See You Cry van God’s Gift uit 1990. Ik heb ‘m hier op CD-Maxi liggen omdat ik ‘m destijds veel gedraaid heb bij de lokale omroep, maar het nummer is volledig in de vergetelheid geraakt.

Daarom neem ik vandaag mijn toevlucht tot, geloof het of niet, de B-kant van die single: Would You Do That For Me?

In 1990 was dat nog een bonustrackje (dat ik trouwens wel gespot en gedraaid heb in mijn ongeëvenaarde programma-item De Briljante B-kant), maar twee jaar later verscheen het zelfstandig op single. In een flink ingekorte versie, dat wel. Would You Do That For Me? is een ballad in de beste Prince-traditie. Sterker nog: het is een onvervalste Prince-kloon. Je moet maar durven. Maar ze komen ermee weg, want het is bloedstollend mooi gedaan. Op de CD-Maxi staat hetzelfde nummer ook met als titel Would You Be Funky For Me?, waarop ze de track een Wendy & Lisa-achtige make-over gegeven hebben. Draag. Me. Weg!

Luister naar een fan-upload van de oorspronkelijke, langere versie van Would You Do That For Me?, terwijl ik iets meer vertel over de mensen achter God’s Gift…

God’s Gift. Als je erop gaat Googlen, vliegen de reli-pagina’s om je oren. Gelukkig gingen fysieke producten destijds vergezeld van een inlegvelletje met basale informatie, die in dit geval aanknopingspunten biedt. God’s Gift was een duo, bestaande uit Steve Torch en Paul Barry. Na het succes (start lachband) van Love To See You Cry werden zij onder contract genomen door de Franse muziekuitgever Rive Droit Music (die zich op de Amerikaanse markt manifesteerde als… Right Bank Music. Je verzint het niet…). Paul Barry werd in de loop van de jaren ‘90 de stercomponist van die firma. Hij schreef o.a. mee aan Believe van Cher (waarvoor dank), verschillende hits van Enrique Iglesias en succesnummers van Lionel Richie en Ricky Martin. Het hitoeuvre van Steve Torch is minder groot, maar bevat wel On A Night Like This van Kylie Minogue.

Als God’s Gift waren de twee helaas aanzienlijk minder succesvol. Ze brachten in 1992 de CD All Things Bright And Beautiful uit, met hun twee eerdere singles erop. In de jaren erna volgden nog een paar losse singles (in 1993 het eveneens fraaie Today I Never Thought Of You At All en het jaar daarna Groovin’ On By (In The Summertime)), en in 1995 droegen ze twee nummers bij aan de soundtrack van de film ‘The Steal’, die even roemloos ten onder ging als God’s Gift.

Barry en Torch gingen zich uiteindelijk dus toeleggen op het schrijven van hits voor anderen en leefden hopelijk nog lang en gelukkig. Wat in elk geval zeker is, is dat ze in meer rijkdom verder leefden, dan toen ze hun liedjes nog zelf aan de man wilden brengen. Toch kijk ik persoonlijk met meer plezier terug op hun carrière als artiest dan hun loopbaan als componist voor anderen. Ik klik nog een keer op de link hierboven…

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *