Goddess – Sexual (1992)

Ik probeer in opeenvolgende bijdragen aan Hidden Treasures meestal een beetje te variëren tussen de verschillende decennia, maar merk dat de grootste hiaten in het streamingaanbod toch zitten in de jaren ‘80 en ‘90. En allicht ook de decennia daarvoor, maar daar heb ik iets minder affiniteit mee. Deze week lukt het me niet om een sprongetje in de tijd te maken, want mijn verborgen juweel komt uit hetzelfde jaar als dat van vorige week. En dat is niet de enige overeenkomst…

*start spannend muziekje*

Vorige week schreef ik over If Life Could Be A Dream van Marconic feat. Stylie Moore. Marconic waren de producers Marco Roosink en Nico Verrips, en Stylie Moore was zangeres Inge Severijnse, die zich het grootste deel van haar carrière Ingrid Simons noemde. Ik schreef toen al in een tussenzinnetje dat zij in 1987 het duo Say When! vormde met Elvira Valentine. Die was eerder als achtergrondzangeres te horen op nummers van onder meer Joe Cocker en Falco. Say When! bracht vier singles uit: Boys, Qualify, Love Me Or Leave Me en Save Me. Die eerste bereikte de Nederlandse hitlijsten, maar die laatste, die zelf geen notering haalde, werd indirect hun grootste hit. De zangmelodie uit Save Me werd namelijk zes jaar later door Corona (de dance act, wel te verstaan) verwerkt in hun Eurohouse hit The Rhythm Of The Night.

Na die vier singles viel Say When! uit elkaar. Severijnse trad toe tot de Jody Singers en rond Valentine werd het even stil. Tót zij in 1992 weer op aarde neerdaalde als Goddess. Ze bracht The Sexual Album uit, dat geproduceerd was door Rob & Ferdi Bolland. Zij kenden elkaar nog van haar werk voor Falco. Het titelstuk (Sexual) werd als single uitgebracht. Een nummer dat veel gelijkenissen vertoont met de Bolland & Bolland-producties voor de Oostenrijkse zanger. De luide drums, ‘heavy’ gitaren en gesproken stukken kennen we bijvoorbeeld ook uit Rock Me Amadeus. Alles bij elkaar klinkt het nu misschien een beetje oubollig, maar ik ga er nog goed op hoor!

In Nederland haalde Sexual slechts de Tipparade en kwam het tot precies halverwege de Nationale Hitparade Top 100. De track bereikte ook #74 in de Billboard Top 100, waarmee het daar feitelijk een minder grote hit werd dan hier, maar voor een Nederlandse act is een Amerikaanse hitnotering behoorlijk uitzonderlijk. Daarnaast scoorde de single hoge ogen in onder meer Griekenland en Brazilië.

Van The Sexual Album werden ook In My Bed en Je T’aime op single uitgebracht, maar die flopten jammerlijk. De jaren daarop bracht Goddess nog wel een paar ‘stand-alone’ singles uit: Get Loud (Racism Beat It) in 1993, en Tapdancer (I Wanna See You Mooove) en Spirits In The Night in 1994. Daarna vormde ze met Daryl White het duo Club Risqué. Hun single Beethoven Was Black (1996) was weliswaar geproduceerd door Mike Stock en Matt Aitken (die van Pete Waterman), maar werd nooit een hit.

In 2011 verloor Elvira Valentine de strijd tegen kanker. Ze werd slechts 49, maar blijft altijd een Goddess…

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *