General Public-Dishwasher (1984)

General Public-Dishwasher (hoes)

De Avondspits finale.

Tijd voor De Avondspits Hidden Treasures deel 2. De radio heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Die fascinatie voor dit medium is er al van jongs af aan. In mijn herinnering stond thuis ook ‘altijd’ de radio aan. Van Hilversum 3 tot de lokale piraat en van de Duitse radio tot de regionale omroep. Tijdens de laatste  jaren van de lagere school groeit de liefde voor de radio. Op vrijdagmiddag snel naar huis fietsen om maar niets van Top 40 te hoeven  missen. Op vrije dagen en in het weekend ondernam ik een ware ontdekkingsreis door het radiolandschap. Van de Hilversumse zenders tot de BBC en van Radio Luxemburg tot de eerste Duitse commerciële stations. Van AM tot FM. No static at all zou ik bijna willen zeggen.  Na de overgang van de lagere naar de middelbare school ontstond een vast patroon.  Op dinsdagmiddag was het Vara-tijd met de 2 Meter Sessies en de Verrukkelijke 15. Op vrijdag een volle dag Veronica. Zondagmiddag De Miniparade en Morrison in het Weeshuis van de Hits. Vanzelfsprekend maakte De Avondspits  jarenlang deel uit van mijn avondritueel.  Het enthousiasme van Frits Spits, de muziek die ik dankzij dit programma leerde kennen, de items en de bijhorende tunes. Mooie herinneringen.

Vorige week kwam Les Dudek en Central Park uit de muzikale schatkist tevoorschijn. Het nummer dat de basis vormde voor de openingsjingle van De Avondspits. Vandaag, letterlijk en figuurlijk, ruim baan voor het begin van het einde oftewel de eindtune. Nu heeft het programma verschillende eindtunes gekend. Zo was tussen 1986 en het voorlopige einde in 1988 Rudy’s Theme te horen. Afkomstig van de soundtrack van de film Crossover Dreams.  Ik weet niet of deze film überhaupt de Nederlandse bioscopen heeft gehaald. De film zorgde in ieder geval voor een stukje radiogeschiedenis.

[Hans Hogendoorn modus aan]

“Dit was De Avondspits, morgenavond/maandagavond is ie er weer.”

[Hans Hogendoorn modus uit].

Dit zinnetje staat in mijn geheugen gegrift.  Het Avondspits-avondritueel ontstond echter in de periode dat Dishwasher van General Public als eindtune werd gebruikt.  General Public is een Britse band die is opgericht nadat er een eind kwam aan The Beat. Bandleden Dave Wakeling en Ranking Roger riepen de hulp in van oud leden van o.a. Dexy’s Midnight Runners en The Specials. Debuutsingle General Public bleef in Engeland steken op de 60ste plaats. Niet bepaald een commercieel succes. Dishwasher, de b-kant, was in dit geval een stuk interessanter. Nadat Frits Spits het als eindtune had gebruikt werd het in Nederland op single uitgebracht.  Een notering in de Tipparade was het hoogst haalbare. Oké in de Nationale Hitparade werd nog een bescheiden 38ste plaats behaald. Dat ondanks het feit dat op hoesje pontificaal stond vermeld dat het om de eindtune van De Avondspits ging. In de tijd dat het programma een miljoenenpubliek wist te bereiken.  General Public was geen lang leven beschoren. Na een paar jaar kwam er een eind aan de band. Na een kleine opleving in de jaren 90 was het definitief over en uit.

[Hans Hogendoorn modus aan]

“Dit was General Public. Volgende week vrijdagavond is ie er weer : Carlo’s Hidden Treasure.”

[Hans Hogendoorn modus uit].

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *