Garth Brooks-The Thunder Rolls / Shameless (1991)

Garth Brooks-Shameless (hoes)

Alles onder controle.

Stel je het volgende voor. Je hebt als artiest tientallen miljoenen albums verkocht. In thuisland Amerika zelfs meer dan The Beatles. De schoorsteenmantel staat vol prijzen. De muren zijn behangen met tientallen platina-platen. Je staat in de bovensten regionen van het lijstje met meest succesvolle Grammy winnaars aller tijden. Een lijstje dat gebaseerd is op verkoopcijfers. Niet op het aantal Grammy Awards. Want hoewel dertien keer genomineerd sleep je als succesvol zanger uiteindelijk maar twee Grammy’s in de wacht. Daartegenover staan wel zeventien American Music Awards. Daarnaast sta je voor uitverkochte stadions. Komen er, naar schatting, meer dan één miljoen mensen naar het Central Park in New York om jou live te zien spelen. Anno 2023 zou je dat kunnen vertalen in ontelbaar veel streams via de streamingdiensten of een duizelingwekkend aantal views op YouTube.

Niets is minder waar. De artiest in kwestie is niet te vinden op Spotify of Apple Music. Geen officiële video’s op YouTube. De beste man bezit de rechten van zijn eigen muziek. Over wie ik het heb? Garth Brooks. Zanger, songschrijver en acteur. Ook wel Garth Vader genoemd vanwege de flitsende start van zijn muzikale carrière. Binnen no time behoort de zanger tot de meest succesvolle Amerikaanse artiesten. In een tijdsbestek van tien jaar lijkt alles wat hij aanraakt in goud en platina te veranderen. Een muzikant die alle touwtjes in handen heeft. Met een duidelijke mening over de ontwikkelingen op muzikaal gebied. Geen fan van het downloaden van individuele nummers. Het album oftewel het complete plaatje daar gaat het om. Letterlijk en figuurlijk. Kritisch maar niet iemand die vanaf de zijlijn schreeuwt maar inhoudelijk meedenkt. In 2014 lanceert Brooks zijn eigen digitale distributiekanaal: Ghosttunes. Daarop is niet alleen zijn eigen materiaal terug te vinden maar ook van andere artiesten. In 2017 komt er een eind aan Ghosttunes nadat de countryzanger een exclusief contract tekent met Amazon Music. In 2017 is hij aanwezig tijden het jaarlijkse SXSW festival. Daar deelt hij zijn gedachten over Spofify en Apple Music. Hij vertelt o.a. over zijn persoonlijke ontmoeting met Spotify-baas Daniel EK *. Noemt hem een ‘great guy’, Apple is een ander verhaal. Brooks is niet van plan om zich aan te passen aan het beleid van de digitale grootmacht. Amazon en Garth zitten wat dat betreft meer op dezelfde lijn *. Onlangs, maart van dit jaar, geeft Garth Brooks tijdens het Country Radio Seminar in Nashville meer tekst en uitleg **. Conclusie volgens de hoofdpersoon zelf:

“Ik kom op voor de songwriters omdat ik één van heb ben. Alles wat ik voor de songwriters doe, doe ik ook voor mezelf”.

Duidelijke taal. Er valt nog genoeg te vertellen over het verloop van Brook’s carrière. Zijn vroegtijdig pensioen, zijn comeback of inzet voor verschillende goede doelen. Maar het gaat om de muziek. In dat opzicht ook genoeg keus. Voor mijn hidden treasure ga ik terug naar eind jaren 80/begin jaren 90. Ik luister regelmatig naar FFN, een Duitse commerciële radiozender. In het weekend zendt dit Duitse radiostation een hitlijst uit die gebaseerd is op de Duitse, Engelse en Amerikaanse hitlijsten. Er is in het programma ook ruimte gereserveerd voor een overzicht van de afzonderlijke lijsten. In mijn herinnering hoor ik daar de naam Garth Brooks voor het eerst voorbij komen. Of was het toch Popstation op Radio 3? Het programma dat op zaterdagmiddag op de nationale popzender te horen is. Gepresenteerd door Henk Mouwe. Een programma waarin veel aandacht wordt besteed aan nieuwe albums. Ik weet het niet helemaal zeker. Wat wel een vaststaand feit is, is dat begin 1992 in Nederland de single Shameless wordt uitgebracht. Afkomstig van Brooks’s derde album Ropin’The Wind.
Het is een cover van Billy Joel. Terug te vinden op zijn album Stormfront (1989). Deze versie komt op een bijzondere manier tot stand. Hoe? Dat is terug te lezen in de ‘liner notes’ van de verzamelaar The Hits.

Garth Brooks is lid van de CD Club. De Amerikaanse variant van het Nederlandse Boek en Plaat / ECI. Als lid ben je verplicht om één keer per maand iets te bestellen. Doe je dat niet dan wordt de maandelijkse keus van de club automatisch verstuurd. Dat is begin 1991 het geval. Vanwege een uitgebreide tour wordt niet alle post in huize Brooks bekeken. Na terugkomst liggen er zes nieuwe albums op de stapel met binnengekomen post waaronder Storm Front van Billy Joel. Volgens Brooks heeft hij sinds eind jaren 70 niet meer naar de muziek van zijn collega geluisterd. Er is één nummer dat er volgens de countryzanger uitspringt: Shameless. Nog even wachten of Joel zelf het nummer als single uitbrengt. Als dat niet gebeurt trekt Garth de stoute schoenen aan. Joel geeft aan dat hij vereerd is. Het nummer verandert van een puur popliedje in een country-nummer.

Het zal ergens eind 1991 zijn geweest dat ik Shameless voor het eerst voorbij hoor komen. Een degelijk countryliedje. Misschien niet meteen ‘de sound’ waar mijn voorkeur op dat moment naar uitgaat. Maar er is wel een ander nummer dat mij op de één of andere manier raakt. Dat is The Thunder Rolls. Een nummer dat ik in die tijd ook ongetwijfeld op de radio voorbij hoor komen. Afkomstig van No Fences, het tweede album. En niet geheel onbelangrijk het staat als 2de track op de CD-single van Shameless. Waarschijnlijk bedoeld om de muziekliefhebbers buiten Amerika ook kennis te laten maken met het eerdere werk. Shameless blijft in Nederland steken in de Tipparade. Exit Top 40 of Tipparade betekent in de meeste gevallen dat de single in de uitverkoopbakken belandt. Ik tover op een gegeven moment een exemplaar uit de uitverkoopbak. De titeltrack heb ik waarschijnlijk weinig gedraaid. In tegenstelling tot The Thunder Rolls. Prachtig liedje. De bijbehorende clip doet in Amerika het nodige stof opwaaien. Daarin is een man te zien die vreemd gaat. Na de avond te hebben doorgebracht met een andere dame rijdt hij op een stormachtige avond naar huis. Thuis zit zijn vrouw in spanning te wachten. Bij thuiskomst heeft zijn vrouw door dat haar man is vreemd gegaan. Hoe het verhaal afloopt? De single-versie bevat niet het couplet waarin duidelijk wordt wat er staat te gebeuren!

“She runs back down the hallway, and through the bedroom door
She reaches for the pistol, kept in the dresser drawer
Tells the lady in mirror, he won’t do this again
‘Cause tonight will be the last time, she’ll wonder where he’s been.”

In de clip is dit juist wel te zien. Tijdens live-shows zingt Brooks wel de volledige tekst. Deze versie verschijnt later op een live album van de country-ster. Verschillende TV-zenders besluiten om de video niet uit te zenden. Een flink aantal radiostations maar ook verschillende organisaties ondersteunen juist het nummer om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk wordt de clip door de Country Music Association onderscheiden.

In 2001 maakt de zanger bekend dat hij voorlopig stopt met het opnemen van nieuwe muziek en live-optredens. Een vervroegd muzikaal pensioen? Na een aantal jaren van muzikale stilte keert Garth Brooks weer terug. Hij treedt op tijdens de inauguratie van president Obama, geeft een reeks concerten in Las Vegas, gaat op wereldtour en zo kan ik nog wel even doorgaan. Onlangs is voor 2024 een nieuwe reeks Las Vegas concerten aangekondigd. Garth Brooks: still going strong. Trekt zijn eigen plan. Heeft de touwtjes in handen. Alles onder controle.

*
Garth Brooks @ SXSW (artikel Billboard)

**
Garth Brooks @ Country Radio Seminar (artikel Countrytown)

Vorig bericht
Volgend bericht