Gang Starr – Lovesick [Upbeat Mix] (1991)

Ik word vaak een beetje hyper van rap, maar dat ligt vast aan mij. Een uitzondering is rap op een bedje van jazz. Althans, niet de experimentele freestyle-variant van jazz, maar zo’n swingende – meestal geloopte – melodie, vaak bestaande uit een prominente bas, een lekker ritme en eventueel wat blazers.

Een tandem wat daar wel raad mee wist, was het Amerikaanse hiphopduo Gang Starr. Dat bestond uit rapper Guru (echte naam: Keith Elam) en producer DJ Premier (Christopher Martin). Hun hoogtijdagen lagen grofweg in de jaren ’90, toen ze aan erkenning geen gebrek hadden. Ze worden zelfs gezien als een van de beste MC-en-producer-duo’s in de geschiedenis van de hiphop, én worden beschouwd als pioniers van de jazz-rap. Overigens was Gang Starr bij oprichting in 1986 een trio, met Guru (die zich toen nog MC Keithy E. noemde), MC Big Shug en diens broertje, DJ Suave D. Zoals dat weleens gebeurt, kwam Shug in de gevangenis terecht, waarna ook Suave D. uit de groep stapte. De broers waren dus blijkbaar de ‘gang’ van Gang Starr, terwijl Guru als enig lichtpuntje overbleef.

Na wat losse contacten kreeg Guru in 1989 een beattape opgestuurd door DJ Premier, die toen nog Waxmaster C. heette. Die tape viel in de smaak en de definitieve samenstelling van Gang Starr was een feit. Al na hun eerste album tekenden ze bij een groot platenlabel, waar ze volledige artistieke vrijheid kregen en wereldwijde distributie van hun muziek. Met het volgende album, Step In The Arena, was het in 1991 meteen raak buiten de VS. Vooral in Engeland en Nederland maakten ze fans.

Hun bekendste nummer aan deze kant van de oceaan is Lovesick. Op het album is dat een (s)lome track, maar de heerlijke singleversie is andere koek. Remixer John Waddell maakte er een uptempo soul/R&B/acidjazznummer van, en ook de laidback rap van Guru was van een elektromotortje voorzien om gelijke tred te kunnen houden. De naam van deze uitvoering, de Upbeat Mix, was dan ook treffend gekozen. Apart genoeg is die versie op geen enkel verzamelalbum van Gang Starr te vinden, en ook Spotify laat het op dit gebied afweten. Daar komt Team Hidden Treasures ‘to the rescue’! Je vindt de Upbeat Mix van Lovesick hier (en kunt daaronder verder lezen):

Niet lang na die overzeese doorbraak van Gang Starr scoorde Guru hier trouwens ook nog met een ander project: Guru’s Jazzmatazz. Onder die naam bracht hij vanaf 1993 verschillende albums uit, die bijdroegen aan de populariteit van het acidjazzgenre. Aan die CD’s werd meegewerkt door kanonnen als Donald Byrd, N’Dea Davenport (van The Brand New Heavies), Ronny Jordan, Dee C. Lee (ex-Style Council), MC Solaar, Chaka Khan, Jamiroquai en Branford Marsalis.

In 2006 kwam een definitief einde aan Gang Starr en vier jaar later kreeg Guru een hartaanval. Hij lag twee maanden in coma voordat hij overleed. De Franse stad Montpellier eerde zijn invloed op zowel hiphop als jazz door een straat naar hem te vernoemen: de Allée Guru.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *