Funk Brothers-True Fine Boy (2003) / Standing In The Shadows Of Love (instrumental) (2003)

Funk Brothers-Standing In The Shadows Of Motown (hoes soundtrack)

Check it out now! The funk soul brother!

I’m a soul man! Misschien klinkt dat wat overdreven maar je kunt mij bij wijze van spreken ‘s nachts wakker maken voor een portie onvervalste soul. Van ingetogen soulballad tot opzwepende funky soul. Een flinke dosis Northern Soul gaat er in als zoete koek. Van soullegende tot recente ontdekking. Otis! Of Lady Blackbird. Fijn! Er staat het nodige qua soulmuziek in de persoonlijke platenkast maar er valt nog genoeg te ontdekken. Wat te denken van de nalatenschap van legendarische soullabels als Motown en Stax. Dat heeft al zoveel moois opgeleverd. De bekende soulklassiekers zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er is meer. Heel veel meer! Onmogelijk om dat allemaal te (her)ontdekken. Niet alleen vanwege het enorme bod wat dit specifieke genre betreft. Met een brede muzieksmaak is er op meer muzikale terreinen nog zoveel werk te verrichten. Alleen waar moet je beginnen? Gelukkig is daar een re-issue label als Ace records. Via het Kent label brengt de Britse platenmaatschappij fraaie soulverzamelaars op de markt. In de jaren 80 krijgt Ace een licentie om het werk van Modern Records en opvolger Kent Records uit te brengen. In de jaren 90 worden de labels overgenomen inclusief alle master tapes. In 2009 wordt daar nog een fraaie deal aan toegevoegd. Ace mag niet eerder uitgebracht materiaal uit het gouden Motown tijdperk, 1959-1969, gaan uitbrengen. Dit heeft inmiddels al een fraaie reeks Motown-releases opgeleverd. Een van de laatste is All Turned On! Een verzamelaar met instrumentals uit de periode 1960-1972 waaronder niet eerder uitgebracht materiaal. Soul with a capital S!

The San Remo Golden Strings trapt af met Northern Soul klassieker Festival Time. Voetjes van de vloer! En ken je Grazing In The Grass van Eivets Rednow. Het origineel is van Hugh Masekela. Maar wie is Eivets Rednow? Nooit van gehoord? Hints: anagram en Little Stevie! Inderdaad het muzikale alterego van Stevie Wonder. Wonder’s klassieker Uptight (Everything’s Alright) staat ook op de tracklist maar dan in een, bijna onherkenbare, versie van trompettist Jonah Jones. En dat ze begin jaren 60 ook al flink konden rocken bewijst Nick & The Jaguars. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar speciale aandacht voor twee specifieke nummers. Als eerste de instrumentale versie van de Four Tops hit I Can’t Help Myseld (Sugar Pie Honey Bunch). De uitvoerende? Earl van Dyke & The Soul Brothers. Het is één van de singles die het gezelschap halverwege de jaren 60 uitbrengt. De in 1930 geboren Van Dyke is begin jaren 60 als toetsenist en bandleider betrokken bij het Motown label. Daarnaast neemt hij werk op voor het eveneens legendarische Blue Note. Maar wie zijn die Soul Brothers? Daar kun je een boek over schrijven of een film over maken. En dat gebeurt respectievelijk in 1989 en 2002. Eerst even een zijsprongetje maken.

Naast Motown is er in de jaren 60 ook dat andere, en eerder genoemde, soullabel: Stax. Het label van de legendarische Otis Redding. Booker T & MG’s mag ook niet onvermeld blijven. De band scoort in de jaren 60 een aantal wereldhits maar is bovenal de huisband van Stax. De sessiemuzikanten hebben op honderden albums meegespeeld en zijn op tig klassiekers te horen. Bekende muzikanten die zelf ook in de schijnwerpers staan. Dit in tegenstelling tot hun Motown collega’s. De groep sessiemuzikanten die tal van Motown klassiekers inspeelt staat in het muziekwereldje bekend als de Funk Brothers. In de hoogtijdagen leiden de muzikanten een anoniem leven. De namen worden namelijk niet op de uitgebrachte platen vermeld. Daar komt overigens in 1971 met de release van Marvin Gaye’s klassieker What’s Going On verandering in. En als er dan toch ‘eigen’ muziek wordt uitgebracht dan gebeurt dat niet onder de naam de Funk Brothers. Volgens de overlevering is Motown opperhoofd Berry Gordy niet gecharmeerd van het woord funk. De oplossing? Verander de naam in Soul Brothers. Dat verklaart de naam Earl van Dyke & The Soul Brothers. In feite is het een grote, en wisselende, groep sessiemuzikanten die op honderden Motown klassiekers is te horen. Dat gebeurt vooral in de periode 1959-1972. Als het label naar Los Angeles verhuist komt daar verandering in. De lijst met sessie-muzikanten uit de eerste Motown periode telt tientallen namen. De ‘officiele’ Funk Brothers line up bestaat uit 13 muzikanten. Dit is bepaald door NARAS, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor muzikanten, producenten en anderen die werkzaam zijn in de muziekbranche. NASAR organiseert bijvoorbeeld ook de jaarlijkse Grammy Awards uitreiking.

In 2002 krijgen de muzikanten eindelijk herkenning. Dat is te danken aan de docu Standing In The Shadows Of Motown. Gebaseerd op het boek The Life And Music Of Legendary Bassist James Jamerson. Dit boek verschijnt in 1989.

De in 1983 overleden bassist wordt gezien als één van de meest invloedrijke basgitaristen. Zijn specifieke speelstijl bepaalt voor een belangrijk deel het muzikale karakter van een flink aantal soulklassiekers. Van Bernadette van The Four Tops tot I Heard It To The Grapevine van Marvin Gaye. Het verhaal wil dat de muzikant op een bijzondere manier zijn instrument bespeelt. Onmogelijk voor anderen om op zijn instrument te spelen maar voor Jamerson de normaalste zaak van de wereld. Het schijnt te maken te hebben met zijn achtergrond als contrabassist en dan vooral zijn speelwijze waarbij de wijsvinger van zijn rechterhand een belangrijke rol speelt. The Hook is de bijnaam van deze legendarische en muzikale wijsvinger. Over fijne hooks gesproken! Standing In The Shadows vertelt het verhaal van Jamerson en de overige Funk Brothers. Het is een combinatie van een docu en een live-tribute met bijdrages van onder andere Chaka Khan en Joan Osborne. Een aanrader! Dat geldt ook voor de bijbehorende soundtrack. En ga dan vooral op zoek naar de deluxe edition met de bonus CD In The Snakepit: Naked Instrumentals Of The Original Hits. Kortom een fine verzameling soulklassiekers in de ‘basis-versie’ door de The Funk Brothers. Vanzelfsprekend ontbreekt de instrumentale versie van Standing In The Shadows Of Love (Four Tops) niet. Een lesje muziekgeschiedenis! Helaas ook niet in de juiste versie te vinden op youtube. Je zult dus, net als ondergetekende, op zoek moeten naar de officiële soundtrack. Kortom: Check it out now! These funk soul brothers! Stilzitten is geen optie.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *