Frente! – Labour Of Love/Accidently Kelly Street (1992/1994)

Op 2 december 1993 trad Crowded House op in Vredenburg Utrecht. Het was druk op de weg erheen, waardoor wij pas aan het eind van het voorprogramma binnenkwamen. Terwijl we nog in de garderobe stonden, hoorden we hun vrolijke klanken uit de zaal komen, maar toen we in onze stoelen neerploften, speelden ze net hun laatste nummer. Zonder hun naam te noemen verlieten ze het podium en we wisten dat we iets leuks gemist hadden. Het was de tijd vóór het internet en op de poster stond geen voorprogramma vermeld. Het vergde dus het nodige navraagwerk om erachter te komen dat Crowded House een band uit Australië op sleeptouw genomen had: Frente!

Zodra ik die naam hoorde, wist ik dat ik die eerder gezien had. Die kwam ik steeds tegen bij platenzaak Kroese in Nijmegen, waar ik toen woonde. Daar scande ik in het alfabet altijd de ‘F’, om te kijken of Fish nog iets nieuws uithad. Al flapperend door al die cd’s kwam ik altijd voorbij een gele kartonnen EP, waar in witte letters de naam Frente! op stond. Ik wist dat nog zo goed, omdat die witte letters op die gele achtergrond zo slecht te lezen waren, en ik uit nieuwsgierigheid extra goed keek om het opschrift te kunnen lezen. Die EP, Whirled, bleek al uit 1991 te komen en was inmiddels een beetje beduimeld geraakt (niet in de laatste plaats doordat ik er zelf al twee jaar voorbij bladerde). Ik heb hem direct gekocht en maakte van het leukste nummer, Labour Of Love, de weektip in mijn radioprogramma ArtyShock, de Remschijf. Zonder enige aanleiding overigens. Het stond als vierde op de 8-track EP en was helemaal geen single. Wat ik toen nog niet wist, is dat de band eind 1992 een nieuwe versie van Labour Of Love had opgenomen voor hun debuut-cd. Die plaat, Marvin The Album, kwam begin 1994 pas buiten Australië uit, waarbij Labour Of Love als lead single werd gekozen. Soms bestaat toeval dus wel…

Dit hele verhaal gaf mij extra binding met Frente! en Labour Of Love in het bijzonder en ik heb het nummer heel lang gedraaid. Een akoestisch liedje, waarin de prachtige stem van zangeres Angie Hart heel goed tot zijn recht kwam. En iets anders opmerkelijks: hoeveel nummers ken jij met een neusfluitsolo? Ik werd en word er altijd super blij van, en hoop ook jou alsnog te kunnen aansteken…

Als bonus doe ik er ook nog de opvolger Accidently Kelly Street bij. Aan die songtitel kleven twee verhalen…

  • Songwriter Tim O’Connor ging verhuizen naar Kenny Street in Richmond, maar vertelde zijn bandleden per ongeluk dat het Kelly Street was. Toen hij aankondigde een nummer te schrijven over het nieuwe huis, suggereerde Angie Hart om dat Accidentally Kelly Street te noemen
  • De platenmaatschappij printte per ongeluk Accidently Kelly Street op de singlehoes, maar dat besloot de band maar zo te laten

Hoe dan ook is het een super vrolijk nummer, voller geproduceerd dan het folky Labour Of Love en gemaakt voor de radio. Het werd dan ook een #4-hit in zowel Australië als Nieuw-Zeeland, al bleef het onderin de Engelse charts hangen. Onterecht, luister maar:

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *