Frankie Goes To Hollywood-The Power Of Love (12”) (1984)

FGTH-The Power Of Love (12 inch hoes)

Frankie Goes To Bethlehem!

Nog een week en dan is het kerst. Ik moet bekennen dat ik rond deze tijd qua kerstmuziek meestal wel een verzadigingspunt hebt bereikt. Dat heeft natuurlijk te maken met mijn dagelijkse werkzaamheden. Eind november begin ik meestal met de voorbereidingen voor de periode rond kerst en oud en nieuw. Dan komen de kerstklassiekers natuurlijk ook volop voorbij. Ik moet zeggen dat ik nog steeds geniet van Slade, Jona Lewie of Sir Paul McCartney. Al dan niet met kikkerkoor. En de overige klassiekers die horen er natuurlijk ook gewoon bij. Het kerstmotto? Geniet maar met mate! Er worden echter ook nog steeds nieuwe kerstliedjes uitgebracht. Ik krijg wekelijks een flinke digitale stapel met nieuwe muziek voorgeschoteld. Dat levert af en toe ook een fijne muzikale verrassing op. Ook wat nieuwe kerstliedjes betreft. Anno 2021 weet de nieuwe muziek mij vooral via de digitale snelweg te bereiken. Het komt zelden voor dat een fysiek exemplaar wordt opgestuurd of persoonlijk wordt overhandigd. Maar er zijn uitzonderingen. Terug naar december 2020.

Collega René presenteert het ochtendprogramma. Dat betekent voor dag en dauw opstaan. Als de meeste mensen nog op één oor liggen in de auto stappen om richting de studio te rijden. Daar eenmaal aangekomen nog even wachten voordat de deur van de parkeergarage open gaat. Een vast ritueel. Niks bijzonders. Geen mens te bekennen. Althans!? Een jaar geleden gebeurt er iets bijzonders. Terwijl René rond een uur of vijf ’s ochtends voor de parkeergarage staat te wachten wordt er op het raampje van zijn auto getikt. Raampje open. Er volgt meteen een verontschuldiging. “Sorry dat ik je op dit vroege tijdstip stoor. Ik ben Joost. Ik maak muziek en ik heb een liedje gemaakt en wil je dat alsjeblieft een keer op de radio draaien?”. Joost overhandigt vervolgens een CD-tje aan mijn collega die het nummer meteen in de ochtendshow draait. De aap komt al gauw uit mouw. Niet Joost maar Daniël Lohues mag het weten. De muzikale grootmeester van Erica lost het mysterie op. Joost is namelijk zijn beste kameraad. Terwijl Daniël als hedendaags troubadour, in het pre coronatijdperk, langs de theaters in Nederland toert pakt Joost het anders aan. Zijn muzikale leefwereld beperkt zich tot zijn zolderkamer. Volgestouwd met oude synthesizers uit de jaren tachtig. Het eindresultaat? Het nummer Kerstmis 1984. Het klinkt ook erg eighties-verantwoord. Duidelijk geïnspireerd door de synthpop uit de eerste helft van de jaren tachtig. Beïnvloed door Kraftwerk? Het zou me niets verbazen. Waarschijnlijk is Joost in de jaren zeventig en tachtig, net als ondergetekende, opgegroeid met de Duitse TV en radio. Dan pik je weleens wat op. Ook dit jaar geniet ik van Joost zijn creatieve uitspattingen. Het tovert een glimlach op mijn gezicht.

Een muzikale knipoog vanuit Erica. Mooi! Maar over Kerstmis 1984 gesproken.

Als elfjarige verheug ik mij begin december alweer op het jaarlijkse ritueel. Het optuigen van de kerstboom. Waarschijnlijk zijn de ouderwetse kaarsen al vervangen door de elektrische variant. Of stond er toen ook nog standaard een emmer water naast de kerstboom? Van een witte kerst is dat jaar geen sprake. Jan Pelleboer heeft in ieder geval destijds geen dik pak sneeuw aangekondigd. Integendeel. Tijdens de kerstvakantie ben ik vanzelfsprekend ook bezig met het samenstellen van de eigen hitlijst. De Top 40 wordt trouw gevolgd. Op de TV nog geen Top 2000 a gogo maar wel Toppop, Countdown, Nederland Muziekland en Op Volle Toeren. Kerst 1984. De ‘geboorte’ van de kerstklassieker Last Christmas. We zien de heren van Wham! samen met twee dames genieten tijdens een romantisch (kerst) uitstapje in de sneeuw. Dit staat in schril contrast met die andere kersthit die eind 1984 richting de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 schiet. Band Aid en Do They Know It’s Christmas? Een initiatief van Bob Geldof (Boomtown Rats) en Midge Ure (Ultravox). Het doel? Geld inzamelen om de hongersnood in Ethopie te bestrijden. Denk je daar, anno 2021, nog aan als je dit nummer voorbij hoort komen op de radio? Maar er is nog een opvallende notering in de top 40 te vinden. The Power Of Love van Frankie Goes To Hollywood. Een nummer dat is uitgegroeid tot een kerstklassieker. De tekst verwijst niet naar kerst. Dat is wel het geval met de hoes en vooral de clip spreekt voor zich. Het artwork van de single laat een bijbels tafereel zien. Een reproductie van het schilderij Assumption Of The Virgin (Nederlandse titel: Maria Hemelvaart) van de Italiaanse kunstenaar Titiaan (16de eeuw). De clip verwijst naar het bijbels kerstverhaal. De wijzen uit het Oosten die op weg zijn naar Bethlehem. Onderweg met geschenken voor het kindeke Jezus. De clip is, net als voorloper Two Tribes, geregisseerd door het duo Godley & Creme (10cc).

The Power Of Love is toch wel even iets anders dan het eerdere werk van de heren uit Liverpool. Debuutsingle Relax doet meteen het nodige stof opwaaien. De expliciete tekst en controversiële clip zorgen ervoor dat de single wordt geboycot door de BBC. Nu staat een dergelijke boycot bijna altijd wel garant voor een hit. Na de beslissing van de BBC neemt de vraag naar de single juist toe met een nummer 1 hit als gevolg.

Met opvolger Two Tribes doet Frankie het nog een keer dunnetjes over. Het nummer gaat over een kernoorlog. In de bijbehorende clip is een gevecht tussen de Amerikaanse president Reagan en Russisch leider Tsjernenko te zien. In de tussentijd sluiten de bandleden een weddenschap af wie het gevecht zal wennen. Boycot nummer twee en het levert opnieuw een nummer 1 hit op. Niet alleen in thuisland Engeland maar ook onder andere in Nederland.

Eind 1984 is het opnieuw raak. Drie op een rij. The Power Of Love is de derde Engelse nummer 1 hit voor Frankie. Bij de BBC zal men ongetwijfeld vreemd hebben opgekeken. Vooral na de controverse rond de eerste twee singles. Maar Frankie zou Frankie niet zijn als er ook met deze release iets aan de hand is. Misschien niet passend bij de kerstgedachte maar wel passend bij het imago van de groep. In het intro van de 12” versie is een parodie op BBC Radio One DJ Mike Read te horen. Voordat de BBC Relax in de ban doet verklaart de DJ on air dat hij het nummer niet zal draaien vanwege de controversiële tekst en hoes. Op dat moment schijnt Read nog niet op de hoogte te zijn van het besluit van zijn werkgever om de single te boycotten. Acteur/comediant Mike Barrie is verantwoordelijk voor deze parodie.

“… and in at number 35, but you can guess the next one, its Frankie Goes to Hollywood with Relax. Whey! I just taken a look at this cover, Ive just looked at the cover, I think its obscene, this record is absolutely obscene. Im not going to play this you know, No, Im sure Im not going to play this. Thank you and goodbye.”

Daarna kruipt Barrie in de huid van president Reagan

“When you prey, go into a room by yourself and prey to your Father who is there in the secret place. This is how you should prey. Our Father in Heaven, thy name be hallowed, thy kingdom come thy will be done, on Earth as it is in Heaven.”

Er staan verschillende versies en remixes van The Power Of Love op Spotify maar juist deze specifieke 12’ versie ontbreekt. Elk jaar haal ik rond kerst de originele 12” uit de platenkast. Ik draai deze meestal een paar keer waarna het vinyl weer voor een jaartje in de kast verdwijnt. Over kersttradities gesproken.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *