Franke & the Knockouts-(I’ve Had) The Time Of My Life / Hungry Eyes (1998)

Franke & The Knockouts (album cover)

It’s a dirty job?

It was 36 years ago today. Nou ja niet exact vandaag. November 1987. Dirty Dancing gaat in première in ons land. Een instant kaskraker. Een understatement. Niet alleen succesvol in de bioscoop. De bijbehorende soundtrack domineert wereldwijd de hitlijsten. In meerdere landen behaalt het album de hoogste positie in de albumlijsten. De teller schijnt inmiddels op meer dan 32 miljoen verkochte exemplaren te staan. De soundtrack levert ook een rijtje hits op. Do You Love Me van The Contours weet 25 jaar na release opnieuw de hitparade te bereiken. Hoofdrolspeler Patrick Swayze scoort een hit met de zwijmelballade She’s Like The Wind. En wat te denken van Eric Carmen. 12 jaar na All By Myself, zijn eerste Top 40 hit, is het opnieuw raak met Hungry Eyes. De grootste Dirty Dancing hit? Natuurlijk (I’ve Had) The Time Of My Life. Wekenlang op nummer 1 en de best verkochte single van 1988. Een duet tussen oudgediende Bill Medley en Jennifer Warnes.

In de jaren 60 maakt Bill Medley maakt furore als de helft van het succesvolle duo The Righteous Brothers. Bekend van klassiekers als Unchained Melody en You’ve Lost That Lovin’ Feelin’. Als solo-artiest weet hij dit succes geen vervolg te geven. Eind jaren 60 scoort Medley in Amerika nog een paar kleine hitjes maar in de jaren 70 blijft het in dat opzicht redelijk stil. Daar komt begin jaren 80 verandering in. Don’t Know Much wordt een bescheiden hit maar wordt later alsnog een wereldhit in de versie van Aaron Neville & Linda Rondstadt. Daarnaast haalt de voormalig Righteous Brother een aantal keren de Amerikaanse en Canadese countrylijsten. Maar dan is het halverwege de jaren 80. Scenarioschrijver Eleanor Bergstein heeft voor de nieuwe film Dirty Dancing een duidelijk muzikaal plaatje in gedachten  Voor de muzikale invulling zit ze te denken aan een beroemde zanger of zangeres die de tijdsgeest van de periode waarin Dirty Dancing zich afspeelt kan ‘vangen’. Na afwijzigingen van o.a. Donna Summer, Daryll Hall en Kim Carnes wordt Bill Medley benaderd. Vanwege de zwangerschap van zijn vrouw houdt de zanger de boot af. Daar komt verandering in als producer Jimmy Lenner Jennifer Warnes vraagt. De zangeres reageert in eerste instantie niet enthousiast als ze de demo beluistert. Een aantrekkelijke financiele vergoeding en de voorwaarde dat Bill Medley nogmaals gevraagd wordt trekt haar over de streep. Medley reageert positief. De rest is geschiedenis. Jennifer Warnes weet het succes van Up Where We Belong, haar duet met Joe Cocker, ruimschoots te overtreffen. Een Oscar, een Golden Globe Award en een Grammy Award. Het kan niet op.

Al deze prijzen belanden o.a. bij Franke Previte op de schoorsteenmantel. Franke Previte? Songschrijver en muzikant. Zanger en gitarist van Franke & The Knockouts. Deze Amerikaanse band tekent in 1981 een platencontract en behaalt later dat jaar met debuutsingle Sweetheart de Top 10 van de Billboard hot 100.

Er volgens nog twee hitsingles. Nadat de band de overstap heeft gemaakt naar MCA Records verschijnt nog één album: Makin’ The Point. Succes blijft uit. De band gaat in 1986 uit elkaar. Einde oefening voor Previte? Zjn oude platenbaas Jimmy Lenner is hem niet vergeten. Hij vraagt de songschrijver of hij interesse heeft om een aantal nummers te schrijven voor een nieuwe film: Dirty Dancing, In een interview met The Guardian (2019) geeft Previte aan dat hij in die tijd bezig is om een nieuw platencontract in de wacht te slepen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien verkoopt hij auto’s. Hij heeft het volgens eigen zeggen ‘te druk’ en de filmtitel doet iets anders vermoeden dan een romantische film. Platenbaas Lenner weet hem te overtuigen en spreekt de profetische woorden: “This is gonna change your life”. Frank Previte gaat aan de slag met de tekst. John DeNicola en Donald Markowitz met de muzikale invulling. Previte neemt samen met zangeres Rachele Cappelli een demo op. In eerste instantie is het de bedoeling dat een nummer van Lionel Richie tijdens de finale van de film wordt gebruikt. Choreograaf Kenny Ortega steekt daar een stokje voor en kiest op basis van de demo voor (I’ve Had) The Time Of My Life. De rest is geschiedenis. Daar kan overigens nog een muzikaal hoofdstuk aan toegevoegd worden.

In 1984 neemt Franke & The Knockouts voor het eerdergenoemde album Makin’ The Point het nummer Hungry Eyes op. Geschreven door, inderdaad, Previte. Het belandt echter niet op het album en blijft op de plank liggen. Tot producer Jimmy Lenner Eric Carmen vraagt om voor de Dirty Dancing soundtrack dit nummer op te nemen. De twee kennen elkaar nog uit de tijd dat Carmen zanger is van The Raspberries. Ook dit wordt dankzij het succes van de film wereldwijd een grote hit. De oorspronkelijke versie van Franke & The Knockouts is als bonustrack terug te vinden op de re-release van Makin’ The Point (1998). En de demo versie van (I’ve Had) The Time Of My Life? Die staat op de re-issue van het debuutalbum Franke & The Knockouts (1998). Zoek de verschillen. Volgende keer duik ik opnieuw in de muzikale koffer of was het nu cover?

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *