Frameless-I Try (2004)

Frameless-I Try (hoes)

Blijven proberen.

Wakker worden met een wijsje in je hoofd? Bij de eerste noot meteen uit volle borst woord voor woord meezingen? Een liedje dat automatisch in je hoofd wordt afgespeeld bij het horen of zien van de titel van een liedje? Herkenbaar? In ieder geval wel voor mij. Het tegenovergestelde gebeurt echter ook. Een praktijkvoorbeeld. Ik ben op zoek naar een CD-single. Mijn zoektocht brengt mij bij de letter F. Ik haal een stapeltje uit het CD-rek. Radio Orchid van Fury In The Slaughterhouse. Lang niet gehoord. Fijne Duitse radiohit. Fun’ Lovin Criminals, Freestylers, Frankie Goes To Hollywood in de 90’s mix, Peter Fox en 4Hero. Gesneden koek. En dan! Een hoes met daarop een foto van vijf heren. De heren staan al wandelend op de foto. Elke bandlid kijkt een andere kant op. De bandnaam in rode letters. De titel ‘handgeschreven’ zwart. Titel: I Try. Band: . Er gaat niet meteen een belletje rinkelen. Laat staan dat er spontaan een wijsje in mijn hoofd wordt afgespeeld. Integendeel. Mijn eerste gedachten? Begin 00’s. 3FM. Verder kom ik niet. De oplossing? Ouderwets CD in de speler en luisteren maar. Bij de eerste klanken is er sprake van een ‘oh ja’-gevoel. Inderdaad die moest van ver komen. Ik zal niet de enige zijn bij wie dat het geval zal zijn. Ik vermoed dat dit nummer niet het collectieve geheugen van muziekminnend Nederland is opgeslagen. En als iemand het kent zal het vooral vanwege een commercial zijn. Een reclamespot van een bekend automerk. Dat klinkt wellicht bekend in de oren. Er zijn natuurlijk tal van voorbeelden te noemen. Ik beperk me tot deze vergeten platenkast-’hit’.

Het verhaal voor Frameless begint in de tweede helft van de jaren 90. Op de middelbare school. De eerste schreden op het muzikale pad worden gezet dankzij de schoolband Metal Sunrise kortweg .. De band weet zich dankzij deelname aan meerdere talentenjachten in de kijker te spelen. Er worden zelfs twee albums opgenomen. Een derde is in de maak maar dan besluit de drummer om privé-redenen de band te verlaten. Na de komst van een nieuwe drummer is het een tijdje stil. Een derde album komt er niet. In 2001 valt wel het besluit om de groepsnaam te veranderen. Van M.S. naar Frameless. In het najaar van 2003 verschijnt de single Wiser. Het wordt geen succes maar daar komt in 2004 verandering. Dan brengt de band het nummer I Try uit. Geen grote hit. In thuisland Duitsland is een 49ste plaats het hoogst haalbare. In Nederland bereikt de single de 64ste plaats in de Single Top 100. Dankzij of desondanks de eerdergenoemde commercial? De Skoda commercial zal ongetwijfeld een aantal muziekliefhebbers over de streep hebben getrokken om de single aan te schaffen. Wellicht was dit ook bij mezelf het geval. Of was het toch dankzij 3FM? In ieder geval loopt het grote publiek er niet warm voor. In Nederland blijft dit het enige muzikale wapenfeit.

In Duitsland heeft Frameless op dat moment al twee (zeer) bescheiden hitjes gescoord. Voor de soundtrack van de Duitse animatiefilm Back To Gaya neemt de band het nummer Hooray op. Leuk feitje. Het is de eerste volledige Duitse animatiefilm. Het levert Frameless één weekje Duitse hitparade op. Al vrij snel verschijnt de opvolger. In het kader van het EK voetbal in Portugal nemen de heren in samenwerking met The German football fans het nummer Black & White op. Duitsland zit samen met o.a. Nederland in één poule. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Nederland gaat door. Duitsland strandt in de poule-fase. De Duitse ploeg keert huiswaarts en na 3 weken vertrekt Black & White naar de uitgang van de Duitse top 100. Twee jaar later is het Duitse publiek dit fiasco waarschijnlijk alweer vergeten. Dan scoort de Duitse komiek, entertainer en TV-presentator Oliver Pocher met zijn Duitstalige versie in Duitsland een Top 3 hit. Het is dan al een aantal jaren stil rond Frameless. Eind 2007 is het definitief over en uit. I Try lijkt achteraf gezien een toepasselijke titel. Ondanks meerdere pogingen blijft de grote doorbraak uit. Wie niet waagt ….

Vorig bericht
Volgend bericht