Flowered Up – Weekender (1992)

Team Hidden Treasures gaat niet voor de ‘quick win’. Onze muzieksmaak is belachelijk breed en we beseffen dat niet al onze keuzes ‘voor iedereen’ zijn. We realiseren ons ook terdege dat sommige van de nummers die we je hier voorschotelen voor de meeste volgers volstrekt onbekend zijn. Dat is uiteraard geen doel op zich. In tegendeel. Maar als muziekmissionarissen voelen we wel soms de drang om van de gebaande paden af te wijken. Voor ons bestaat er weinig mooiers dan te horen dat we anderen op het spoor hebben kunnen zetten van een nummer waarvan ze niet wisten dat ze het nodig hadden. Dat dat niet altijd de eenhapscrackers onder de liedjes zijn, nemen we dan maar op de koop toe. We kunnen alleen maar hopen dat we de afgelopen twee jaar zoveel credits hebben opgebouwd, dat je bereid bent om in ons enthousiasme mee te gaan en zo’n nummer een kans te geven. Dan bedoel ik niet: even een minuutje proberen en het dan weer uitzetten. Want in de clip bij mijn bijdrage van deze week is het liedje na een minuut nog niet eens begonnen. Dat wordt pas na 2 minuten ingezet. Maar die eerste twee minuten zetten wel het sfeertje neer dat je nodig hebt om de track te begrijpen. Ik zeg het maar gelijk eerlijk: mijn inbreng van deze week duurt 13 minuten (en de video 18 minuten). Dat vraagt nogal wat van je. Maar weet dan, dat dit destijds een van de weinige nummers was van langer dan, pakweg, 5 minuten, die ik volledig op de radio draaide. Dit is een trip die 13 minuten lang niet gaat vervelen. Doe jezelf dat plezier…

Flowered Up was een Engelse band die balanceerde op het randje van indie-rock en alternatieve dance. Ze maakten deel uit van de ‘baggy’ Madchester-beweging van eindjaren ’80 en beginjaren ’90, waarin rockgroepen zich mede lieten inspireren door psychedelica en acid house. Tot die beweging behoorden ook bands als de Stone Roses, Happy Mondays, Inspiral Carpets, The Charlatans en het vroege Blur.

Halverwege 1989 werd Flowered Up opgericht door zanger Liam Maher en zijn jeugdvriend Darren Penney, die ook hun manager was. John O’Brien (drums), Liams jongere broer Joe (gitaar) en Andrew Jackson (bas) maakten eveneens deel uit van de oorspronkelijke line-up. Ze brachten hun eerste twee singles It’s On en Phobia uit op het invloedrijke Heavenly Records, maar tekenden in 1991 bij het grotere London Records voor hun eerste (en enige) album A Life With Brian. Dat feest was maar van korte duur. Toen de band een paar maanden na de release van hun CD aandrong op een singlerelease van de 13 minuten lange track Weekender en hun label dit weigerde, werd Flowered Up gedropt. Ze keerden terug naar Heavenly, waar de single alsnog, onverkort, uitkwam. De band weigerde het nummer tot de ‘standaardlengte’ van drieënhalve minuut in te korten voor radiodoeleinden. Er kwamen weliswaar twee ‘radio edits’ in omloop, maar de ene betrof gewoon het complete nummer waar twee keer de tekst ‘fuck off’ uit was gemonteerd, en de andere had een korter intro, maar duurde bij elkaar nog altijd ruim 12 minuten. Er verscheen wel een 12’’ met twee grotendeels instrumentale remixen van Andrew Weatherall, die nog langer waren dan het origineel. Op steun van de radio hoefde de band dan ook niet te rekenen. Des te knapper dat de single het tot #20 schopte in de Britse charts.

Weekender was geproduceerd door Clive Langer, die (samen met Alan Winstanley) ook werkte met o.a. Madness, Elvis Costello, They Might Be Giants en Morrissey. Het nummer was een aanklacht tegen figuren die alleen in het weekend naar de clubs gingen. In plaats daarvan propageerde Flowered Up een ‘party all the time’-mentaliteit. De band had, behalve voor feestjes, ook een voorliefde voor drugs en combineerde die twee stelselmatig. Drugsproblemen lagen in 1994 ook ten grondslag aan het einde van de band en hoe het verder ging, laat zich raden: na een mislukte reüniepoging in 2007 en het stuklopen van onderhandelingen voor een soloplatencontract, stierf voorman Liam Maher in 2009 aan een overdosis heroïne. Dit trieste voorbeeld werd drie jaar later door zijn broer Joe gevolgd.

Flowered Up is definitief uitgebloeid, maar op Hidden Treasures geven we het droogboeketje deze week een flinke scheut water, in de hoop dat er nog één keer een mooie bloem in komt.

13 minuten Weekender, durf jij het aan?

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *