Todd is God?
Welk concert heeft het meest indruk gemaakt? Een vraag die een tijdje terug wordt gesteld. Van mijn kant volgt er geen eenduidig antwoord. Kill your darlings? Appels met peren vergelijken? Het meeste indruk? In muzikaal opzicht? Of qua show? Ik geef uiteindelijk als antwoord dat ik er nog een nachtje over wil slapen. Inmiddels zijn we al weer flink wat nachtjes verder. Het bezoeken van een concert is voor mij de ultieme vorm van ontspanning. Even helemaal opgaan in de muziek. Inmiddels heb ik honderden concerten bezocht. Talloze herinneringen. Van muzikale legende tot nieuw muzikaal talent. Van een kleine en intieme setting tot stadionconcert. Van man met gitaar tot een wall of sound. Van een klein Drents podium tot poptempel Paradiso. Ik kan er een boek over schrijven. Ook over de wat minder geslaagde concerten. Althans in mijn beleving. Dankzij de aanschaf van een nieuwe verzamelaar van het, door mij veelvuldig aanbevolen, reissue-label Ace moet ik meteen denken aan een muzikale avond in Carré Amsterdam. Terug naar 11 juni 2005. Mijn eerste bezoek aan het Koninklijk theater. Op het affiche Joe Jackson, Todd Rundgren en string quartet Ethel. Joe Jackson houdt zich prima staande. Joe achter de piano. Klassiekers als Steppin Out, Real Men en Is She Really Going With Him? komen goed tot hun recht in deze setting. Todd valt tegen. Dat heeft niet zo zeer te maken met zijn muzikale kwaliteiten. Integendeel! Het is meer de setting. En dat heeft puur te maken met persoonlijke smaak. Todd, grotendeels, met zijn elektrische gitaar. Loud & proud lees ik later in een recensie. Loud was het zeker. Alleen Rundgren’s klassiekers komen voor mijn gevoel beter tot hun recht in een setting met een complete band. Of misschien wel met een groot orkest. Orkestraal en, waar mogelijk en nodig, voorzien van de nodige bombast. Maar ook in een kleine setting met een akoestische gitaar en/of piano blijven zijn composities overeind staan. Daar ben ik van overtuigd. Klein en intiem. Maar die avond in Carré? Dat jasje past mij op de één of andere manier niet. Na het concert tref ik buiten een groot Todd-fan die erg enthousiast is. Ik hoor later nog meer positieve geluiden. Met name over het tweede concert van een dag later. Todd is God is het credo van de die-hard fans. A true wizard? A real star? Dat zeker!
Herinneringen die weer naar boven komen drijven dankzij The Studio Wizardry Of Todd Rundgren. Een verzamelCD waarbij de nadruk ligt op Rundgren’s rol als producer. Van zijn eerste stappen in de studio met zijn band Nazz tot zijn eigengebouwde studio in New York. Van zijn solowerk tot de samenwerkingen met andere artiesten. Multifunctioneel! Dat is het toverwoord. Eigenlijk kun je zijn werk als producer niet los zien van zijn rol als artiest, multi-instrumentalist en componist. Het is niet voor niks dat Rundgren regelmatig als mede componist vermeld wordt. Of ‘simpelweg’ als muzikant meespeelt. Daarnaast beperkt hij zich niet tot een bepaald genre of geluid. Dat blijkt wel uit de selectie die op de Ace-verzamelaar terug is te vinden. Nee verwacht geen Meat Loaf. De meest succesvolle productie van Todd Rundgren: Bat Out Of Hell. Eén van de beste verkochte albums aller tijden. Wellicht voor de samenstellers te voor de hand liggend. Maar er blijft nog genoeg over. Een understatement. Van de protopunk van New York Dolls tot de pure popmuziek van Hall & Oates. Of de adult-oriented rock van Cheap Trick. Het eigenzinnig geluid van de Sparks. Het prachtige Dear God van XTC. Powerpop van Pursuit Of Happiness. Of I Don’t Mind At All van Bourgeois Tagg. Stuk voor stuk geproduceerd door Todd Rundgren. Een prachtige muzikale reis door de muziekgeschiedenis aan de hand van de muzikale grootmeester. Veel bekend werk en/of bekende artiesten. Maar de aanschaf van deze fraaie compilatie zorgt ook voor een muzikale verrassing in de persoon van Felix Cavaliere. Wie?
Een naam die in eerste instantie wellicht geen belletje doet rinkelen. Maar zijn stem is bekend en hij heeft een aantal wereldberoemde composities op zijn naam staan. In 2009 wordt hij samen met zijn oude schrijfmaatje Eddie Brigati ingewijd in de songwriter Hall Of Fame. Waar je hem van kunt kennen? Onder andere van Joey Dee & The Starliters. Bekend van de hit Peppermint Twist. Met deze band tourt hij door Europa. De muzikanten werken onder andere samen met The Beatles die dan nog aan het begin van hun muzikale carrière staan. Alleen de dienstplicht roept. Kortom einde (muzikale) oefening? Of toch niet? De muzikant wordt niet opgeroepen en begint een eigen band: The (Young) Rascals. Binnen een half jaar heeft de groep een platencontact op zak. Het is het begin van een succesvolle periode. Cavaliere is niet alleen één van de twee leadzangers en toetsenist maar ook medecomponist van nummers als Groovin’ en People Got To Be Free. Klassiekers! Blue eyed soul in optima forma. Begin jaren 70 gaat de band uit elkaar.
Felix Cavaliere start vervolgens een solo-carrière. De muzikant duikt al snel de studio in voor de opname van zijn solo-debuut. Op een gegeven moment trapt Warner platenbaas Mo Ostin op de spreekwoordelijke rem. Volgens hem staan er geen hits op het album. De oplossing volgens de Warner topman? Schakel Todd Rundgren in. Hij ontfermt zich over de opnames, laat een groot deel opnieuw inspelen en et voila. Het eindresultaat is daar. In 1974 verschijnt Felix Cavaliere. Succes blijft echter uit. Er verschijnen daarna nog een aantal solo-albums. Onder de naam Treasure wordt zelfs een rockalbum uitgebracht. Daarop is onder andere Vinnie Vincent, later gitarist bij Kiss, te horen. In 1980 is er eindelijk succes. In dat jaar scoort de zanger in Amerika een hitje met Only A Lonely Heart Sees. Daarna is het een tijdje stil. In de jaren 90 verschijnt een nieuw album en maakt Cavaliere deel uit van Ringo Starr’s All Star Band. Het album Nudge It Up A Notch (2008) is het vermelden waard. Een samenwerking met Steve Cropper. Bekend van Booker T. & MG’s en natuurlijk van de huisband van het fameuze Stax label. Het levert het duo zelfs een Grammy nominatie op. Dit smaakt naar meer. Twee later verschijnt het gezamenlijke album Midnight Flyer. In datzelfde jaar is de muzikale cirkel weer rond. Dan komen de The Rascals weer bij elkaar voor een aantal optredens. Er volgt zelfs een Broadway musical. Geproduceerd door niemand minder dan Little Steven oftewel Steven Van Zandt. Groot fan van The Rascals.
En geloof het of niet. Een dag nadat ik bovenstaand verhaal aan het ‘papier’ heb toevertrouwd is er nieuws vanuit Nashville. Volgende maand verschijnt namelijk een autobiografie. ‘Memoir Of A Rascal…From Pelham, NY To The Rock & Roll Hall Of Fame’ vertelt het levensverhaal van Felix Cavaliere. Daarnaast staat voor het eind van de zomer het album Then & Now in de planning. Alsof dat nog niet genoeg is tourt de muzikant de komende maanden door Amerika. Er staan onder het motto ‘Living Legends’ ook nog een aantal concerten samen met Micky Dolenz van The Monkees gepland. Just two good ol’ boys! Met dank aan Todd voor deze fijne muzikale ontdekking. Wellicht levert het werk van mister Rundgren nog meer hidden treasures op. Todd ziens?!