Feargel Sharkey-Listen To Your Father (1984)

Feargel Sharkey-Listen To Your Father (hoes)

Vorige week kwam Gerard Ekdom in zijn hoedanigheid als Dr. Pop al voorbij. Deze week is er wederom sprake van een Dr. Pop linkje. In dit geval heeft het te maken met Ekdom’s soundbook Hidden Treasures. What’s in a name? Vier CD’s met hard to find classics, vergeten radio(freak)plaatjes en ‘van die typische ‘oh ja, verrek lang niet gehoord’-nummers. En voor de echte freaks een aantal single-versies die natuurlijk ‘nergens’ te vinden zijn. Gevalletje verzameldrift?! De verzameling moet natuurlijk wel compleet zijn. Herkenbaar? Naast de CD’s een bijbehorend boek met verhalen en achtergrondinformatie over al die juweeltje afgewisseld met persoonlijke verhalen van Dr. Pop himself. Met dank aan Gerard Ekdom heb ik de keus van deze week 32 jaar na dato alsnog kunnen toevoegen aan de collectie. YouTube of een mp3tje is leuk maar er gaat niets boven de real deal. De eerste kennismaking met dit ‘vergeten hitje’? Eind 1984.

Midden jaren tachtig. Het is de tijd van de eerste persoonlijke lijstjes. Geïnspireerd door de wekelijkse hitlijsten zoals de Top 40 en de Nationale Hitparade. De Hitkrant mag ook niet onvermeld blijven. In dit muziektijdschrift is in die tijd een aantal pagina’s gereserveerd voor de Nederlandse en buitenlandse hitlijsten. Maar ook de ‘good old’ radio en de verschillende muziekprogramma’s op TV zorgen voor muzikale input. Het is de ook de tijd dat ik mijn muzikale horizon aan het verbreden ben. Elke week check ik de Verrukkelijke 15 in de VARAgids. Ik ben in 1984 nog geen vaste luisteraar van de VARA Dinsdag maar ik kijk op TV wel regelmatig naar VARA’s clipparade. Gepresenteerd door Adeline van Lier. In muzikaal opzicht een soort van TV variant van de eigenwijze VARA hitlijst. Uit die tijd zijn er twee clips die ik voor mij onlosmakelijk zijn verbonden met dit programma. Going Down To Liverpool van The Bangles en … Listen To Your Father van Feargel Sharkey. Beide blijven steken in de tipparade maar het succes zal niet lang op zich laten wachten. De Bangles scoren in de tweede helft van de jaren tachtig twee wereldhits: Walk Like An Egyptian en Eternal Flame. En Mr. Sharkey?

Als 11-jarige heb ik op dat moment nog geen benul van de muzikale status van de zanger. Maar daar komt later verandering in. Dat is mede te danken aan DJ John Peel. Vanaf midden jaren 80 volg ik Pinkpop op radio en/of TV. De Engelse DJ staat op dat moment op het Pinkpop podium om de bands aan te kondigen. Dat doet hij van 1978 tot 1986. In de jaren negentig begin ik met het lezen van Engelse muziekbladen als Uncut, Mojo en de Q. Daarin ook regelmatig aandacht voor de muzikale ontdekkingen van Peel maar ook voor zijn rol als ontdekker van vele ‘alternatieve’ bandjes. Rond het overlijden van Peel in 2004 is er ook in de Nederlandse pers de nodige aandacht voor de legendarische DJ. Op een gegeven moment, het zal een paar jaar geleden zijn, vis ik tijdens een bezoekje aan de platenbeurs een fijne verzamelaar tevoorschijn: Classics From John Peel’s All-time Festive Fifty. De verbindende factor? Teenage Kicks van The Undertones. De favoriete single van Peel. De eerdergenoemde verzamelaar trapt af met Teenage Kicks. In artikelen over Peel, maar ook in de berichtgeving rond zijn dood, komt dit nummer ter sprake. Zeg je John Peel dan zeg je Teenage Kicks. Op het graf van de DJ staan zelfs de eerste woorden van deze klassieker:

“Teenage dreams so hard to beat”

Zanger van The Undertones? Inderdaad Feargel Sharkey. De Noord Ierse band wordt in 1975 opgericht. In eerste instantie een coverband maar na een tijdje ontstaan de eerste eigen geschreven nummers. In 1978 verschijnt debuutsingle Teenage Kicks. Het zijn de hoogtijdagen van de punk. De punk-invloeden klinken ook duidelijk door in de muziek van The Undertones. In totaal brengt de band vier albums uit. It’s Going To Happen, afkomstig van het derde album Positive Touch, levert de band nog een notering in de Nederlandse tipparade op. Deze single is opgenomen in de Wisseloord Studio’s in Hilversum. In de loop van de jaren verandert de muzikale koers van de band. Op het laatste album The Sin Of Pride (1983) vormen de soulvolle klanken van het Motown label een belangrijke inspiratiebron. Dat valt bij de fans van het eerste uur waarschijnlijk niet echt in de smaak. Het album wordt namelijk geen groot succes. Niet veel later komt er een eind aan de band. De broertjes O’Neill vormen That Petrol Emotion. En Feargel Sharkey? Hij gaat samenwerken met Vince Clarke. Na Depeche Mode en Yazoo stort Clarke zich op een nieuw muzikaal project: The Assembly. De voormalig Undertones zanger verzorgt de vocalen voor de single Never Never (Tipparade 1983). Het enige wapenfeit van The Assembly. Daarna gaat Sharkey samenwerken met de heren van Madness. Bandlid Carl Smyth schrijft Listen To Your Father. De muzikanten van de band spelen ook mee op het nummer. De single wordt uitgebracht op Zarjazz records, het label van Madness. Het wordt in Engeland en Ierland met respectievelijk een 23ste en 22ste plaats als hoogste notering een bescheiden hitje. Het smaakt in ieder geval naar meer. Sharkey tekent een contract bij Virgin en brengt in 1985 zijn solodebuut uit.

Daarop geen Listen To Your Father maar wel nummer 1 hit A Good Heart en opvolger You Little Thief. Dit nummer behaalt de 13de plaats in de Top 40 en is de laatste Nederlandse hit. Er volgen nog twee albums. Wish (1988) en Songs From The Mardi Grass (1991) maar succes blijft uit. Daarna is de zanger vooral achter de muzikale schermen actief. Zo is hij werkzaam als A&R manager en is hij voorzitter van de Britse variant van het Commissariaat van de Media. Eind jaren 90 komt The Undertones weer bij elkaar. Zonder Feargel Sharkey. Hij bedankt voor de eer en geeft aan dat zijn carrière als zanger voorbij is. In 2019 wordt Feargel Sharkey vanwege zijn muzikale verdiensten geridderd. Bij deze een diepe buiging voor Mr. Teenage kicks! En voor Gerard Ekdom omdat hij deze fijne jeugdherinnering heeft geselecteerd voor zijn Hidden Treasures soundbook. Fijn luister-en leesvoer! Nog steeds van harte aanbevolen!.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *