Fats Domino-There Goes My Heart Again (1963)

Fats Domino-There Goes My Heart Again (hoes)

Fat Cool.

Je hebt herinneringen om vandaag op terug te kijken. Een (bijna) dagelijkse melding van Facebook. Snel even kijken. Zijn het fijne herinneringen aan uitstapjes met het gezin? Een leuke foto van de dochters? Of is het zoveel jaar geleden dat ik een leuk concert heb bezocht ? Een bepaald album heb aangeschaft? In dit specifieke geval is het wel iets muzikaals. Een herinnering van vier jaar geleden. 25 oktober 2017 om precies te zijn. Een Facebookbericht met een linkje naar een vers aangemaakte Spofity playlist: Fat Cool! Een playlist met 14 persoonlijke Fats Domino favorieten. De aanleiding is minder leuk. Het is de dag waarop de zanger en pianist op 89-jarige leeftijd overlijdt. Een respectabele leeftijd voor deze muzikale legende.

Zonder twijfel een artiest die een belangrijke rol in de muziekgeschiedenis heeft gespeeld. In 1928 in New Orleans geboren als Antoine Dominique Domino Jr.. Op jonge leeftijd speelt hij al in verschillende uitgaansgelegenheden in New Orleans. In 1949 tekent Fats Domino een contract bij Imperial Records. Niet veel later brengt hij als 21 jarige zijn eerste nummer uit: The Fat Man. Het wordt een grote hit. Er gaan uiteindelijk meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank. Het debuut levert hem ook zijn bijnaam op. Het is de tijd dat de term Rock & Roll nog niet is ingeburgerd. Elvis neemt pas vier jaar later zijn eerste nummer op. Bill Haley speelt vooral country. Chuck Berry, Jerry Lee Lewis en al die andere rock & roll sterren? Daar heeft op dat moment nog ‘niemand’ van gehoord. Alleen is daar wel The Fat Man met zijn eigen stijl. Rhythm ’n blues op z’n Domino’s met het kenmerkende boogiewoogie pianospel als belangrijk handelsmerk. En niet te vergeten het karakteristieke donkere en warme stemgeluid. En de altijd aanwezige glimlach. Later wordt The Fat Man als één van de eerste rock & roll nummers beschouwd. Een ander belangrijk aspect is het feit dat Fats Domino zowel een zwart als blank publiek weet te bereiken. In de tijd is dat niet vanzelfsprekend. Integendeel. In dat opzicht is de zanger ook een voorloper.

Daarbij mag de naam van Dave Bartholomew niet onvermeld blijven. De trompettist leert Domino halverwege de jaren veertig kennen. De ontmoeting resulteert in een jarenlange samenwerking. Debuutsingle The Fat Man is de eerste in een lange rij hits die de twee muzikanten samen opnemen. Het zijn er teveel om op te noemen maar alleen Ain’t That A Shame en Blueberry Hill zijn al voldoende om het muzikale ambachtschap van de twee heren te onderstrepen. En dat te bedenken dat Bartholomew ook nog een aantal andere klassiekers op zijn naam heeft staan. Voorbeelden? I Hear You Knocking en One Night. Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stones noemt het duo de architecten van de New Orleans rock & roll sound.

“Two-and-a-half-minute jewels featuring effervescent piano boogie, in-your-face rhythms and lyrics that drew on local vernacular.”

(Rolling Stone- 100 greatest songwriters of all time)

Fats Domino is een inspiratiebron voor veel andere artiesten. Misschien niet zo zeer in zijn rol als performer maar juist in muzikaal opzicht. Een goed voorbeeld is Lady Madonna van The Beatles. Paul McCartney zegt daar zelf het volgende over:

“‘Lady Madonna’ was me sitting down at the piano trying to write a bluesy boogie-woogie thing … It reminded me of Fats Domino for some reason, so I started singing a Fats Domino impression. It took my other voice to a very odd place.”

(Boek Paul McCartney Many Years From Now-Barry Miles).

Maar hoe zit het nu met die Fat Cool! playlist? Af en toe stel ik een nieuwe playlist samen. Gevalletje muzikaal vermaak! Een playlist met een bepaald thema. Thema’s? Een lijst die in het teken staat van een bepaalde artiest of band. Bijvoorbeeld Johnny Cash of Jimi Hendrix. Of een bepaald genre. Van italo tot new wave en van rock & roll tot sweet sixties. Of juist past bij de tijd van het jaar. De Stay Cool! Relax!! Chill Out!!! playlist voor een tropische dag. Of Carlo’s Long December met nummers die passen bij de donkere dagen voor kerst. En dat zonder kerstliedjes. Na aanleiding van het overlijden van Fats Domino heb ik vier jaar geleden de Fat Cool! lijst samengesteld. De liedjes waren zo bij elkaar gezocht. Alleen er mist, een voor mij, essentieel nummer op Spotify: There Goes My Heart Again. In 1963 geschreven en uitgebracht. 1963 een jaar vol veranderingen. In dat jaar wordt namelijk Imperial Records verkocht waarna Fats het label verlaat. Daarmee komt er een eind aan een belangrijke periode. Tussen 1949 en 1963 brengt Imperial namelijk meer dan zestig singles van de zanger uit. Elf daarvan behalen de top tien van de Amerikaanse hitlijst. Een veelvoud daarvan behaalt moeiteloos de top van de rhythm ‘n blues hitlijsten. Het betekent ook dat de samenwerking met zijn muzikale partner Dave Bartholomew stopt. ABC-Paramount is het nieuwe platenlabel. De platenmaatschappij koppelt de zanger/pianist aan een nieuwe producer en arrangeur. Het levert nog een aantal fraaie juweeltjes op in de vorm van There Goes My Heart Again en Red Sails In The Sunset. Maar de hoogtijdagen zijn, qua hitparade successen, voorbij. Het zijn andere tijden. De British Invasion zorgt voor een ommekeer in de muziek. Echter de waardering voor The Fat Man blijft.

In 1986 wordt Fats Domino als één van de eerste artiesten opgenomen in de Rock and Roll Hall Of Fame. Een jaar later ontvangt hij een Grammy Lifetime Achievement award. Er worden daarna nog meerdere onderscheidingen aan de prijzenkast toegevoegd zoals de National Medal Of Arts en de Rhythm & Blues Foundation’s Ray Charles Lifetime Achievement award. Op een gegeven moment besluit de muzikale legende te stoppen met touren. New Orleans is the place to be. De jaarlijkse royalty’s zorgen in financieel opzicht voor een zorgeloze ‘ouwe’ dag. Het blijft daarna een tijdje stil. Tot 2005. In dat jaar slaat in New Orleans het noodlot toe. Orkaan Katrina verwoest een groot deel van de stad. Ondanks het dringende advies om de stad te verlaten blijft Domino, vanwege de gezondheidstoestand van zijn vrouw, achter. De overstromingen treffen ook het deel van de stad waar de zanger woont. Er wordt gevreesd voor zijn leven. “RIP Fats. You will be missed” wordt zelfs op zijn huis geschreven. Later blijkt dat de familie op tijd het huis heeft kunnen verlaten. Alleen alle bezittingen zijn wel verloren gegaan. Maar de man met de glimlach krijgt de eer die hij verdient. President Bush overhandigt hem persoonlijk een nieuwe National Medal Of Arts. Daarnaast worden alle gouden platen door platenmaatschappij Capitol Records, eigenaar van de Imperial catalogus, vervangen. Twee jaar later, op 12 januari 2007 om precies te zijn, wordt Domino door Offbeat Magazine, een tijdschrift dat wordt uitgegeven in New Orleans, onderscheiden met een Lifetime Achievement award. De burgemeester roept die dag zelfs uit tot ‘Fats Domino Day in New Orleans’. In het voorjaar van 2007 volgt het laatste publieke optreden. Een benefietconcert voor de Tipitina’s Foundation, een organisatie die lokale artiesten ondersteunt en de muziekcultuur van New Orleans en Louisiana probeert te beschermen en te behouden. Muziekcultuur met een hoofdrol voor Antoine Dominique Domino Jr..

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *