Exile-Heart & Soul (1981)

Exile-Heart & Soul (hoes)

Met hart en ziel!

Vrijdagavond=muziekavond. Vaste prik! Nieuwe muziek luisteren en aan de slag met de eigen verrukkelijke lijstenbrij. En niet te vergeten de keus van de eigen hittip: de Gemeenschap van Goederenplaat. De tweede helft van de avond staat meestal in het teken van het schrijven van een nieuw Hidden Treasures verhaal. Met muzikale ondersteuning van One Night Stenders op Radio Veronica. Ook een belangrijke inspiratiebron. Dat geldt zeker voor het verhaal van deze week. Het is begin juli. Bijna vakantie. Het muzikaal aanbod is beperkt. De muzikale verhalen voor de komende tijd zijn al geschreven. Wat doe je dan op een ‘vrije’ muziekavond? Ik neem rond een uur of tien plaats in de relaxstoel in mijn muziekhok. Radio Veronica aan. One Night Stenders! In de tussentijd check ik de sociale media. Even in standje relax. In gedachten verzonken. Maar dan! Gespitste oortjes! Wat hoor ik nu? Heart And Soul van Huey Lewis & The News? Heeft Stenders de verkeerde versie gestart? Een opnieuw opgenomen versie? Niets is minder waar. Geen Huey Lewis. Maar het origineel van Exile. Origineel? Weer wat geleerd op mijn ‘ouwe’ dag. Ach je bent nooit te oud om te leren. De heer Lewis is dus niet de eerste.

Daarvoor terug naar de jaren zeventig. Pak willekeurig een gedrukt Top 40 exemplaar uit dat decennium. De kans is groot dat je de namen Chapman en Chinn tegenkomt. De twee leren elkaar begin jaren zeventig kennen. Het is het begin van een succesvolle samenwerking die ruim tien jaar duurt. De componisten gaan voortvarend van start. Ze beginnen met het schrijven van nummers voor een nieuwe band: The Sweet. Het is meteen raak. De groep scoort de ene naar de andere hit. Blockbuster! Ballroom Blitz. Co-co. Allemaal uit de koker van de twee heren. Daar blijft het niet bij. Ze gaan in de tussentijd aan de slag voor het Rak label. The sky is the limit. Suzi Quatro, Mud en Smokie. De ene naar de andere wereldhit vloeit uit de pen van het schrijversduo. Begin jaren 80 komt er een eind aan de samenwerking. Ruim tien jaar samen songs schrijven levert een indrukwekkende lijst met tientallen hits op. Eén van die nummer hoor ik dus op een zomerse vrijdagavond. Heart and soul.

Mike Chapman en Nicky Chinn schrijven het nummer voor het gelijknamige album van de Amerikaanse band Exile. De groep kent zijn oorsprong in 1963. Ontstaan uit twee lokale bands uit Richmond Kentucky. De band gaat van start als Jimmy Stokley and the Exiles. Later afgekort tot The Exiles. Vanaf eind jaren zestig brengen de muzikanten verschillende singles uit. Succes blijft uit. De basis voor het latere succes wordt in 1973 gelegd. Exile is kort maar krachtig de nieuwe naam van de band. De jaren daarna staan vooral in het teken van het touren. In 1978 sleept Exile een platencontract bij Warner Brothers in de wacht met het album Mixed Emotions als eerste wapenfeit. Geproduceerd door Mike Chapman die samen met zijn penmaatje Chinn ook nog ‘even’ Kiss You All Over voor de band schrijft. Het wordt een wereldhit. Dit succes smaakt naar meer. Opvolger All There Is levert in de vorm van How Could This Go Wrong nog een bescheiden hitje op. Daarna vertrekt de oorspronkelijke naamgever Jimmy Stokly. Hij wordt vervangen door zanger en gitarist Les Taylor. Met Taylor neemt Exile nog twee albums voor Warner op: Don’t Leave Me This way (1980) en Heart And Soul (1981). Chapman en Chinn zorgen voor de titeltrack. De single flopt in Amerika. De Billboard Hot 100 wordt net niet gehaald. Nummer 102. Dan gaat het in Nederland een stuk beter. Veronica Alarmschijf in de (na)zomer van 1981. Nummer 30 in de Top 40. Niet slecht. Maar dan!

Het is 1983. In dat jaar brengt Huey Lewis and the News Sports uit. Het is het derde album van de groep. Het betekent de definitieve doorbraak in Amerika. Dat gaat niet vanzelf. Vanaf eind 83 tourt de band door Amerika om het album onder de aandacht te brengen. Sports kruipt langzaam naar de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. In 1985 wordt dubbel-platina behaald. Alleen in Amerika al gaan er ruim tien miljoen exemplaren over de toonbank. Als eerste single wordt Heart And Soul uitgebracht. In tegenstelling tot Exile’s versie een flop in Nederland (Tipparade) maar juist een grote hit in Amerika. Nummer 8 in de Billboard Hot 100. Met de daarop volgende singles doet Huey er nog een flinke schep bovenop. I Want A New Drug, The Heart Of Rock And Roll en If This Is It behalen allemaal de 6de plaats. En Nederland? Sports levert geen notering in de Nederlandse Top 40 op. Ik weet niet of de betrokken muzikanten daar van wakker hebben gelegen. Het Amerikaanse succes heeft namelijk Huey Lewis And The News, maar ook het eerder geroemde componistenduo, geen windeieren gelegd. Een understatement! Maar is geld de belangrijkste drijfveer?

“Doe het en voor het geld
En voor de show
Maar doe het (doe het)
Doe alles wat je doet met hart en ziel (alles wat je doet met hart en ziel)”

(Tröckener Kecks-Met hart en ziel)

Doe alles wat je doet met hart en ziel! Dat is de boodschap. Daarover gesproken. Leuk feitje. Met dank aan Rob Stenders die het in de eerder genoemde uitzending nog even benoemd. Zich zelfs tegenover goede vriend Fred Siebelink verontschuldigd voor deze muzikale feitenkennis. Onder het mom van als jonge Stenders was ik met hele andere dingen bezig dan mijn leeftijdsgenoten. Er zit namelijk een klein verschil in de tekst van de versie van Exile en die van de heer Lewis en zijn muzikale vrienden. Luister maar eens naar het begin. Exile’s versie begint met de volgende tekst: Four o’ clock this morning. En Huey Lewis? Two o’ clock this morning. Verschillende tijdzones? Of is Huey geen nachtbraker? Het delen van dergelijke muziekfeitjes is ook een gevalletje “Doe alles wat je doet met hart en ziel.” Het is de onvoorwaardelijke liefde voor muziek! Toch? Volgende week weer een nieuw muzikaal verhaal. Met hart en ziel geschreven.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *