It’s all in the family.
“We are family. I got all my sisters with me.”
Aan het eind van het jaar is deze hit van Sister Sledge ongetwijfeld weer te horen aan het begin van De Top 2000 a Gogo. In 1979 een hit voor de gezusters Sledge. It’s all in the family. It’s a family affair. Het zijn natuurlijk niet alleen de muzikale zussen die succesvol zijn. Als het om muziek makende familie-leden gaat zijn er tal van voorbeelden te noemen. Muzikale broers. Van de broertjes Everly tot de gebroeders Gallagher. Muzikale zussen. De zusjes Pointer of de gezusters Wilson om er maar een paar uit te pikken. Of muzikale families! De Jacksons, The Kelly Family en, of course, The Corrs.
Vandaag ruim baan voor een muzikale familie uit Nederland. Daarvoor terug naar de eerste helft van de jaren 80. Het is de tijd dat bands als Spargo en Time Bandits in de hitparade terug te vinden zijn. De band rond Alidus Hidding is zelfs wereldwijd succesvol. Beide zijn duidelijk beïnvloed door de disco – en funkmuziek. Dat geldt ook voor een Utrechtse band die in 1977 wordt opgericht: de Novo Band. De basis voor deze groep wordt gelegd op het Herman Jordan Lyceum in Zeist. Ontstaan uit een cabaretgroep. Het Nova Cabaret. Muzikale voorbeelden zijn artiesten als Earth, Wind & Fire en Stevie Wonder. De groep bestaat onder andere uit de broers Bas en Ernst Teule, respectievelijk bassist en toetsenist. Op een gegeven moment komt zus Esther de gelederen versterken. In 1983 wordt in deze bezetting de debuutsingle Funk Will Come To You uitgebracht. De titel dekt in muzikaal opzicht de lading. Een funky hit, zoals bij de muzikale collega’s van Time Bandits en Spargo het geval is, zit er echter niet in. Nog niet.
In de tussentijd groeit de Novo Band uit tot een veelgevraagde live-groep. In 1984 wordt een tweede single opgenomen: Slow Dancing. Succes blijft wederom uit maar de aanhouder wint. In het voorjaar van 1985 volgt de eerste hit: Let’s Go Dancin’. Een jaar later is het wederom raak met You’re Gonna Be Mine. Met een 19de plaats als hoogste notering de grootste hit van de band. In de eigen studio wordt gewerkt aan nieuw materiaal. Er is zelfs sprake van de release van een debuutalbum. Zover komt het niet. In 1989 wordt met Take It To The Street nog wel een derde Top 40 hit aan het repertoire toegevoegd. Opvolger Dance Non-Stop (tipparade) vormt de zwanenzang.
Na een aantal jaren van muzikale stilte duikt zangeres Esther Tuele weer op. Onder de naam Esther Tuelly lanceert ze in 1991 haar titelloze debuutalbum. Broer Ernst en oud bandmaatje Ruud Voerman zijn bij het album betrokken. Niet alleen als songschrijvers en arrangeurs. Ze zorgen ook voor de productie en spelen beide mee op het album. Op het debuut staat onder andere de door Esther geschreven single Incredibly Red. In mijn herinnering destijds veel gedraaid door Frits Spits. Ondanks dat het nummer volop op de radio te horen is blijft een notering in de Top 40 uit. Het levert de zangeres echter wel een Zilveren Harp op. Na dit solo-uitstapje verdwijnt ze uit de spotlights en richt ze zich vooral op het werk achter de schermen. Zo verricht ze het nodige studiowerk voor andere artiesten. Maar je zult haar waarschijnlijk, onbewust, ook kennen als station stem. Esther is namelijk jarenlang de stem van Radio 2. Ja je hoort nog eens wat.