Eric Burdon & The Animals-When I Was Young (1967)

Eric Burdon & The Animals-When I Was Young (hoes)

Muzikale herinneringen.

When i was young! Ja toen ik jong was zat ik al aan de radio gekluisterd. Gefascineerd door dit wonderbaarlijke medium. Van Hilversum 3 tot plaatselijke piraat en van mysterieuze klanken uit verre oorden op de middengolf tot de regionale omroep. Voor mijn gevoel stond de radio in mijn ouderlijk huis ‘altijd’ aan. Waarschijnlijk heb ik bij mijn moeder in de buik al voor de eerste keer kennis gemaakt met Radio Veronica. Volgens mijn moeder luisterde ze tijdens de zwangerschap veel naar de zeezender. ‘Herinnert u zich deze nog nog nog?’ Die periode herinner ik mij vanzelfsprekend niet maar de eerste radioactieve en muzikale herinneringen dateren denk ik uit de tijd dat ik een jaar of vier a vijf was. De tijd van Saturday Night Fever, Boney M en Guust Flater en de Marsipulami. Er schijnt nog een band te circuleren waarop ik samen met mijn vader deze klassieker zing: “Wij zijn twee vrienden jij en ik’’. Binnenkort maar een keer op zoek naar deze persoonlijke hidden treasure.

Van kleuter naar tiener. Van lagere naar middelbare school. Na het avondeten naar mijn kamer om huiswerk te maken. Muzikaal ondersteund door Frits Spits en de Avondspits. Op dinsdagmiddag vroeg vrij dus wordt er volop geluisterd naar de Vara dinsdag. De 2 Meter Sessies en de Verrukkelijke 15 met Rob Stenders. Op vrijdagavond natuurlijk het ultieme begin van het weekend met Curry en Van Inkel. Later gevolgd door Stenders en Van Inkel. Een volle vrijdag lang genieten. Van 80’s naar de eerste helft van de 90’s. Van de Veronica vrijdag naar de Veronica zaterdag. Van dag naar nachtradio. Het is de tijd van het uitgaan maar als ik thuis blijf dan is het tijd voor Shockradio en later Outlaw Radio. Rob, Fred en Floortje. Radio op en/of over het randje. Tijdens de nachtelijke uren leer ik veel nieuwe muziek kennen. Het gebeurt met enige regelmaat dat ik na het weekend weer een bestelling plaats bij de plaatselijke platenzaak. Het vakje met Stenders-hits wordt veelvuldig aangevuld. Muzikale vakkenvuller pur sang.

Van tiener naar twintiger. Als verlegen en onzekere tiener is de drempel om zelf radio te gaan maken heel erg hoog. Een understatement. Een gevoel dat ik, nu tientallen jaren na dato, nog niet uit kan leggen. Als 11-jarige presenteer ik mijn eigen top 10 met mijn moeder als enige luisteraar. Daar komt echter na één zomer alweer een einde aan. It was the summer of 84. Iets later geboren dan Mr. Adams zullen we maar zeggen. In de jaren daarna tig radioprogramma’s bedacht en in mijn hoofd gepresenteerd. In 1994 uiteindelijk de stap gezet. Aan de slag bij de lokale radio. Het mooiste van de radioactieve periode? De vrijdagavond. In het begin wat onzeker maar daar kwam, mede dankzij de komst van radiovrienden Philip en Bert, verandering in. Samen vormen we het vrijdagavondcollectief. Philip en Bert met hun programma Pret met Philip en Bert. Rock and roll radio in optima forma. Ondergetekende met de Link en AltoRadio. De Link: Een wekelijkse duik in de muziekgeschiedenis. Van de 50’s tot de 90’s met elk week een nieuw thema. AltoRadio: Kink FM meets 3FM. De basis? De liefde voor muziek en radio. Radio als ‘instrument’ om de passie voor muziek te delen. Een mooie tijd waar in 2002 een eind aan komt. Heel simpel omdat ik van mijn passie mijn beroep kan maken. Van de lokale omroep naar Rebecca Radio, een commercieel radiostation dat te horen is in Noord, Oost- en Midden Nederland. Het zelf radiomaken blijft tot op de dag van vandaag trekken. De radiokriebels zijn nooit verdwenen. Voordeel is dat het, in tegenstelling tot het verleden, een stuk makkelijker is geworden. Met een paar kleine aanpassingen kan ik vanuit mijn muziekhok aan de slag. Ooit!

De aanleiding van dit verhaal? De overstap van radioheld Stenders van Radio 2 naar Radio Veronica. Radio Veronica! Dat was voor mij ‘vroeger’ de ultieme vorm van radio. De DJ’s, de muziek, de vormgeving en de sound. En Rob Stenders? Radioheld. Samen met Frits Spits en Arjen Grolleman mijn grote voorbeelden op radiogebied. Overeenkomsten? De liefde voor muziek en de kracht om in alle opzichten volop gebruik te maken van de magie van radio. Dat geldt ook voor de taalkundige spitsvondigheden. Ieder op zijn eigen manier. Spits als muzikale verhalenteller. Prachtige volzinnen en metaforen. Grolleman in één aankondiging van filosoof naar entertainer. Stenders met de tekstuele en muzikale kwinkslagen. In een fractie van een seconde nog even snel een muzikaal feitje in het intro van een plaat ‘proppen’. Of een muzikale woordgrap die te maken heeft met de titel of artiest/band in kwestie. Klein maar groots.

Kortom op deze dag waarop Stenders afscheid neemt van Radio 2 een nummer uit Rob Standards lijst, een lijst met zijn all time favorites. En waarom deze plaat? Heel simpel. Als eerste, kort maar krachtig, een geweldig nummer. Dat geldt overigens ook voor It’s My Life en Don’t Bring Me Down die ook in mijn persoonlijke standards-lijstje staan. Ten tweede! Niet terug te vinden op Spotify dus Hidden Treasures-proof. Maar bovenal vanwege het volgende. Vanavond de laatste One Night Stenders. In 1995 neemt Stenders, tijdelijk, afscheid van het publiek bestel omdat Veronica commercieel gaat. Op Radio 2 presenteert Rob samen met Adje Bouman De Avond Van Het Sentiment. De laatste uitzendingen staan in het teken van de uitverkoop. Tegenwoordig noemen we het Bonanza. Motto: u vraagt wij draaien (misschien)! 15 augustus 1995. Ik trek de stoute schoenen aan en bel met de studio om een paar verzoekjes door te geven. Secrets van Fiatlux, ontdekt dankzij de Avond v/h Sentiment, en The Witch van The Ratlles. Terug te vinden op Hard to Find Classics, de door Stenders samengestelde verzamelcd’s. Terwijl ik bel is When I Was Young te horen op radio 2 en hoor ik via de telefoon in de studio Rob hard meezingen:

“When I Was Young!”

Tja when i was young? Toen wist ik het eigenlijk al diep van binnen. De liefde voor radio en muziek zal nooit verdwijnen.

p.s. Hoe moet ik het vanaf volgende week gaan aanpakken? Op vrijdagavond schrijf ik tijdens One Night Stenders meestal het verhaal voor de week erop. Tijd voor Hidden Treasures FM? In alle opzichten no static at all!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *