Ellis, Beggs & Howard-Big Bubbles, No Troubles (1988)

Ellis, Beggs & Howard-Big Bubbles No Troubles (hoes)

Trouble(s)!

Deze week ruim baan voor een eighties verantwoorde keuze. Ook ethisch verantwoord? Tekstueel gezien ben ik in ieder geval geen rare dingen tegengekomen. In muzikaal opzicht een typisch jaren 80 geluid. De laatste jaren lijkt juist die jaren 80 sound een belangrijk stempel te drukken op de hedendaagse popmuziek. Of dat ook geldt voor de keus van deze week durf ik te betwijfelen. Een eendagsvlieg. Niet bepaald de grootste Top 40 hit. Maar wel een typische radiohit die één keer in de zoveel tijd naar boven komt borrelen. De remedie? Het hidden treasures soundbook van Gerard Ekdom. Of één van de andere verzamelaars, waar dit hitje op te vinden is, uit de kast tevoorschijn toveren.

Terug naar de (na)zomer van 1988. Op de radio hoor ik Big Bubbles, No Troubles van het trio Ellis, Beggs & Howard voorbij komen. De Avondspits was al van de radio verdwenen dus ik zal het nummer waarschijnlijk tijdens de Verrukkelijke Vara dinsdag of de volle Veronica vrijdag hebben ontdekt. Tijdens de afkondiging wordt Kajagoogoo genoemd. Niet zonder reden. Nick Beggs is namelijk eind jaren 70 één van de oprichters van Art Nouveau, de band die in 1981 wordt omgetoverd in Kajagoogoo. Inderdaad de groep rond zanger Limahl. Debuutsingle Too Shy, geproduceerd door Duran Duran toetsenist Nick Rhodes, wordt een grote hit. Niet veel later ontstaan er spanningen binnen de band. Dit resulteert in het ‘ontslag’’ van Limahl. Nick Beggs neemt vervolgens de rol van lead-zanger over. Big Apple is de eerste single die in deze nieuwe bezetting wordt uitgebracht. Opnieuw een Top 10 hit. Opvolger Turn Your Back On Me behaald nog een respectabele 16de plaats in de Nederlandse Top 40. In thuisland Engeland lukt dit niet. Een nieuwe naamswijziging, van Kajagoogoo naar kortweg Kaja, biedt ook geen soelaas. In 1985 komt er na drie albums en een handjevol hits een eind aan de band.

Een paar jaar later keert Nick Beggs terug in de muzikale schijnwerpers. In dit geval vormt hij samen met Simon Ellis en Austin Howard het trio Ellis, Beggs & Howard. In 1988 verschijnt debuutalbum Homelands. Single Big Bubbles, No Troubles wordt in verschillende landen een hit. In Nederland wordt, net als de laatste Kajagoogoo hit, een 16de plaats behaald. En wederom zit er een Top 40 notering in het thuisland niet in. Net niet. Nummer 41 is het hoogst haalbare. Een volgende overeenkomst? Net als de nieuwe bezetting van Beggs vorige band is dit trio ook geen lang leven beschoren. Er wordt nog wel gestart met de opnames van nieuw materiaal maar in 1989 gaan de heren ieder hun eigen muzikale weg.

Simon Ellis ontpopt zich als producer en songschrijver. Zo schrijft hij meerdere hits voor S Club 7 en is hij als musical director betrokken bij live shows van o.a. Britney Spears, The Spice Girls en Westlife. Beggs werkt vanaf de jaren 90 met tal van artiesten samen waaronder Gary Numan, Emma Bunton en Led Zeppelin bassist John Paul Jones. Daarnaast tourt hij met Howard Jones en maakt sinds 2011 deel uit van de band van Steven Wilson. In de tussentijd, in 2004 om precies te zijn, volgt zelfs een reünie van Kajagoogoo. Vier jaar later is Limahl ook weer van de partij en wordt er uitgebreid getoerd. Er verschijnt zelf een EP met nieuw materiaal en het oude materiaal wordt geremasterd. Eind goed al goed? No more troubles?

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *