Ellen Ten Damme-Tour de France (2020)

Ellen Ten Damme-Tour de France (De Avondetappe)

Nog twee dagen en dan dendert het wielerpeloton weer over de Champs-Élysées. Een paar weken geleden heb ik al de loftrompet gestoken over Radio Tour de France. Vanavond een muzikaal eerbetoon aan De Avondetappe. Tijdens de Tour elke avond te zien op NPO 1. Mart Smeets presenteert het programma tussen 2003 en 2014. De ingrediënten? Als eerste een prachtige locatie. Aan tafel Mart Smeets en een aantal gasten. Meestal iemand uit de wielerwereld en een bekende Nederlander die een dagje meedraait in de tour. De tour door de ogen van een kenner maar ook juist door een ‘buitenstaander’. Natuurlijk ook een terugblik op de etappe met live commentaar van Smeets. Maar ook in de beginjaren het Tourjourneel met de legendarische Jean Nelissen. En in muzikaal opzicht? Natuurlijk de eindtune. Mart Smeets die ergens vanuit Frankrijk het programma afsluit terwijl op de achtergrond Buenas Noches mi amor van Dalida klinkt. Het plaatje klopt letterlijk en figuurlijk. De sfeer van de Tour gevangen in beeld en geluid. Af en toe is er ook livemuziek. Ik wil er eentje uitpikken. Het gaat om een nummer dat wel terug te vinden is op Spotify maar ik wel het toch meenemen in dit verhaal. Vooral omdat ik het me als de dag van gisteren kan herinneren. De beelden staan op het netvlies gebrand. Terug naar 2005. Daniël Lohues is te gast tijdens De Avondetappe. Aan het eind van het programma speelt hij Deurrieden tot an de streep. Een jaar eerder is de Drentse troebadour te gast in de Tour en ontmoet daar Gerrie Knetemann. In een persoonlijk gesprek geeft de Kneet aan dat het leven net als wielrennen is. Je moet doorrijden tot de streep. Een aantal maanden na deze ontmoeting overlijdt de oud wielrenner. De ontmoeting met de wielerlegende resulteert in het nummer Deurrieden tot an de streep.

“Maar volgens de Kneet zat ‘m hier in de kneep. Je moeten gewoon deurrieden tot an de streep.”

Niet veel later neemt Daniël een afslag in zijn carrière en gaat het theater in.Tijdens zijn eerste theatervoorstelling Allennig speelt Lohues het eerbetoon. Het nummer is ook terug te vinden op het eerste Allennig album. Voor mij voor altijd onlosmakelijk verbonden met De Avondetappe.

Inmiddels zijn we 16 jaar verder. Mart Smeets heeft de tour verlaten. Dione de Graaff is zijn vervanger. Dione ontvangt de gasten aan tafel. Herman van der Zandt doet de interviews op locatie. Op de parkeerplaats van een hotel of naast de tourbus van één van de tourploegen. De toon wordt meteen aan het begin van het programma gezet. Sfeerbeelden van de etappe, de omgeving en de voorbereidingen op locatie. Onder begeleiding van Ellen ten Damme’s Tour de France. Sinds vorig jaar de nieuwe begintune. Helaas (nog) niet officieel uitgebracht. Het spreekwoordelijke muzikale jasje zit als gegoten. Dat kun je wel aan deze dame overlaten. Veelzijdig! Multitalent! Acteren, zingen en acrobatiek. Multi-instrumentalist. Ik leer haar in muzikaal opzicht kennen dankzij Soviet Sex. In de jaren 90 maakt zij een tijdje deel uit van deze band. In de tussentijd richt ze zich ook steeds meer op het acteerwerk en haar muzikale solocarrière. Daarnaast is ze ook in Duitsland actief en succesvol. De laatste jaren tourt ze samen met The Magpie Orchestra langs de theaters en zalen. Van Duitse klassiekers van o.a. Marlene Dietrich (voorstelling Berlijn) tot het France chanson (voorstelling Paris) en exotische en mystieke klanken (voorstelling Casablanca).

Elke keer als ik Ellen Ten Damme voorbij hoor komen moet ik toch even denken aan Lowlands. Het zal ergens eind jaren 90 zijn geweest. Terwijl ik met een paar vrienden over het Lowlands terrein loop duikt Ten Damme tussen het publiek op. Daar haalt ze allerlei acrobatische toeren uit. Handstand. Radslag. Ze draait haar, ahum, hand er niet voor om. Of juist wel. Het is maar hoe je het bekijkt. Een getalenteerde kunstenares. Afgelopen jaar heeft ze volgens eigen zeggen zelfs aan een carriere switch of zelfs vervroegd pensioen gedacht. Maar deze dame is geboren voor het podium. Hopelijk kunnen we daar nog jaren van genieten. Als een ware kameleon past ze zich moeiteloos aan haar muzikale omgeving aan. In alle opzichten een podiumdier.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *