El Presidente – Without You (2005)

Laten we deze week eens beginnen met een popquizje. Wat is de overeenkomst tussen deze artiesten?
Aztec Camera
Belle & Sebastian
The Blue Nile
Chvrches
Deacon Blue
Fish
Franz Ferdinand
Garbage (in elk geval voorvrouw Shirley Manson)
Hue & Cry
Marillion
Simple Minds
Teenage Fanclub
Travis
The Waterboys

Schotland. Al deze bands komen uit Schotland. De antwoorden ‘Groot-Brittannië’ of ‘Verenigd Koninkrijk’ zijn in dit opzicht dus niet specifiek genoeg. Had je echter geantwoord dat ze allemaal behoren tot mijn persoonlijke favorieten, dan had ik het ook goedgekeurd. Want dat is namelijk een tweede verband. Ik weet niet hoe het zo ontstaan is, maar ik heb een zwak voor pop/rockmuziek uit Schotland. Het is natuurlijk niet zo, dat als een band uit Schotland komt, ik het automatisch leuk vind, maar schijnbaar is het wel een pré. De band die mijn Hidden Treasure van vandaag aanlevert, komt ook uit dit land.

El Presidente, ook wel geschreven als El Pres!dente, was een pop/rockband uit Glasgow. Door zanger Dante Gizzi opgericht toen zijn vorige band Gun (in Nederland vooral bekend van hun rockende cover van Cameo’s Word Up! uit 1994) in 2002 uit elkaar viel. El Presidente begon als een soloproject, maar na een paar door een geluidsband ondersteunde optredens in de legendarische Glasgowse bar annex poppodium King Tut’s (ook wel bekend als King Tut’s Wah Wah Hut), begon hij andere muzikanten om zich heen te verzamelen. Een van hen was zijn broer Jools, die ook al in Gun gezeten had.

Je kunt een band die optrad op festivals als T In The Park en V Festival en als voorprogramma van acts als Oasis, Duran Duran, Simple Minds, Jamiroquai en Kasabian niet onsuccesvol noemen, maar de echt grote doorbraak is helaas altijd uitgebleven. Het dichtstbij kwamen ze in de zomer van 2005 met hun derde single Without You. Die werd goed opgepikt door de Britse media en bezorgde de band promotiebezoeken aan o.a. het populaire muziekprogramma Top Of The Pops, GMTV en TRL (beide op MTV), livesessies in The Dermot O’Leary Show op BBC Radio 2 en Xfm, en artikelen in The Sun en verschillende andere landelijke kranten. BBC Radio 1 en 2 en Xfm zetten het nummer op hun playlist. Een bak aandacht dus waar andere bands hun vingers bij zouden aflikken. Het bezorgde de band een behoorlijke hit (#30 in Engeland, terwijl het in Japan zelfs de Top 10 haalde), maar geen grootse doorbraak.

In 2008 kreeg Without You nog een plekje op de soundtrack van de film ‘Made Of Honor’, maar toen was El Presidente al een jaar uit elkaar.

De originele clip, waarin door verschillende bandleden een poging gedaan wordt het wereldrecord arrogant/onverschillig kijken te verbreken, staat helaas in een hele slechte geluidskwaliteit op YouTube. Vandaar dat ik koos van een video zonder bewegend beeld, maar waar de Hidden Treasure van vandaag beter tot zijn recht komt:

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *