Ednaswap – Torn [Radio Mix] (1997)

Al is een liedje nog zo goed, een hit is allesbehalve gegarandeerd. Het is hier al vaker aan de orde geweest dat succes van vele factoren afhankelijk is. Kwaliteit is daarbij misschien nog het minst belangrijk. Wat wel zwaar kan wegen, is uithoudingsvermogen. De medley Disco Samba uit 1976 van het Belgische Two Man Sound werd bijvoorbeeld pas 10 jaar later een hit, nadat het niet minder dan acht(!) keer was uitgebracht. Ja, de weg naar de top kan lang en bochtig zijn.

Toch ben ik zo’n idealist die graag gelooft dat een goed liedje wel komt bovendrijven. Dat komt misschien niet altijd uit, maar in het geval van de Hidden Treasure van vandaag gelukkig wel.

Bij sommige voornamen weet je gelijk over welke artiest het gaat. Kylie, Bruce, Whitney, Janet, Britney… En bij sommige titels kan het eigenlijk ook maar over één nummer gaan. Torn bijvoorbeeld. Dat liedje van… Je dacht aan Natalie Imbruglia hè? Fout! Althans, zij scoorde er wel een wereldhit mee in 1997, maar het origineel was al jaren ouder, en al in verschillende versies en door meerdere artiesten uitgebracht.

Het begon allemaal met de Amerikaanse singer-songwriter Anne Preven. Zij schreef het nummer Torn in 1991. Dat deed ze samen met Scott Cutler en de Brit Phil Thornalley. Die laatste was bassist van The Cure, maar ook een veelgevraagd songwriter, en nóg veel actiever als producer, technicus en mixer. Niet lang daarna vormden Preven en Cutler de band Ednaswap. Zij speelden het nummer wel live en namen er een demo van op, maar brachten het niet zelf uit. Dat deed Lis Sørensen wel, in 1993. Haar Deenstalige versie, Brændt, werd een hit in Denemarken.

Pas in 1995 nam Ednaswap een eigen versie van Torn op. Die kwam datzelfde jaar op hun naar zichzelf genoemde debuutalbum te staan. In 1996 namen ze een tweede versie op voor hun EP Chicken. Dat jaar bracht ook de Amerikaans/Noorse zangeres Trine Rein het nummer uit op single. Ze haalde er in Noorwegen de Top 10-hit mee. Weer een jaar later kwam op het album Wacko Magneto van Ednaswap een ruwe, grunge-y versie van Torn terecht, geproduceerd door Dave Jerden. Hij werkte eerder met o.a. The Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers en The Offspring. Voor de radio maakten ze een speciale remix, die veel weg heeft van de latere hitversie. Maar juist die Radio Mix, een essentiële schakel in dit hele verhaal, vind je niet op Spotify. Beluister hem hier en lees daaronder hoe het verder ging met deze hit in wording…

Torn werd een wereldhit, maar niet voor Ednaswap. Het werd het nummer waarmee Natalie Imbruglia in 1997 in één klap wereldberoemd zou worden als zangeres. TV-kijkers kenden haar overigens al, want ze had jarenlang in de mateloos populaire Australische soap ‘Neigbours’ gespeeld, die ook in andere landen een groot succes was. Nadat ze in 1994 uit de show was gestapt, verhuisde ze naar Londen om een muziekcarrière te beginnen. RCA Records was onder de indruk van haar demo van Torn en bood haar een platendeal aan. Torn werd ook haar debuutsingle. De uiteindelijke versie was opgenomen met een ‘all star cast’. Phil Thornalley speelde de bas en gitaar, en Katrina Leskanich (de zangeres van Katrina & The Waves) deed de achtergrondzang. Nigel Godrich, die rond die tijd ook werkte aan Radioheads OK Computer-album, mixte de single. Er werden uiteindelijk ruim 4 miljoen fysieke exemplaren verkocht, waarvan een kwart in Engeland. Bijna overal waar het uitkwam (inclusief Nederland), haalde het de Top 3, en op airplaygebied was het een nóg grotere hit.

De leden van Ednaswap kwamen ook goed terecht. Anne Preven en Scott Cutler hebben als veelgevraagde songwriters voor andere artiesten talloze hits op hun naam. Gitarist Rusty Anderson kwam in de band van Paul McCartney terecht en drummer Carla Azar heeft getoerd met Jack White.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *